Spanje Reisbestemmingen - Doñana & Z Spanje
p

DOÑANA & ZUID-SPANJE

Reisdata:

nnb

Duur:

8 dagen

Prijs:

€ nnb

     

o.l.v.

Kees Woutersen.

Aantal verwachte vogelsoorten:

150-170.

Toeslag 1 pers. kamer

€ 175

Deze reis combineert het grootse, uitgestrekte wetland van Spanje met eerste klas natuurgebieden in Andalucía waar de echte sfeer van deze regio wordt opgesnoven.

Doñana ligt bij de Guadalquivir die het benodigde water aanvoert. Watervogels komen in ongekende aantallen voor en trekvogels kunnen overal opduiken zodat ieder bezoek weer voor verrassingen zorgt. Aan de oostzijde ligt de befaamde Brazo del Este met rijstvelden, een ondiepe vogelrijke plas en Dehesa de Abajo met een enorme ooievaarkolonie. Aan de andere kant ligt El Rocio, ook wel het “cowboydorp” dankzij de paarden die iedere inwoner heeft en daarmee over de zandwegen van het dorp paraderen. Met zijn kleine riviertje, la Rocina en de Acebuche wordt dit als een van de beste vogelkijkpunten van Europa beschouwd. In de uitgestrekte en ontoegankelijke moerassen lopen honderden edelherten en paarden en duizenden reigers, eenden, steltlopers en sterns: overal is leven. We zoeken de beste plekken op en de meeste indruk maakt de reigerkolonie waar duizenden paren broeden: kwak, koe- en kleine zilverreiger, blauwe – en purperreiger en zwarte ibis, het zit allemaal dicht op elkaar. Nergens zijn aantallen zwarte wouwen, vorkstaartplevieren en blauwe eksters zo groot. En dan zijn er natuurlijk die bijzondere soorten: marmereend, knobbelmeerkoet en Spaanse keizerarend. Typisch Zuid-Europese soorten zijn hier natuurlijk ook aanwezig zoals grijze wouw, hop, kuifkoekoek, roodstuitzwaluw, bijeneter, blauwe rotslijster, roodkopklauwier, Iberische klapekster, Spaanse mus …

De scherpe en ongerepte bergen van Grazalema liggen hagelwitte dorpjes en leven veel roofvogels zoals havikarend, dwerg en slangenarend, vale gier en rode wouw. In het aparte landschap van de opmerkelijk afgesleten grijs/witte rotsen van El Torcal bij Antequera broeden baardgrasmus en zwarte tapuit en leven veel Iberische steenbokken. Het laatste top   natuurgebied dat we aandoen is Laguna Fuente de Piedra, waar 16.000 flamingo´s broeden en steltlopers op trek met 1000en aanwezig kunnen zijn.

Reisprogramma:

Dag 1. Aankomst Málaga
Vervoer naar Sierra de Grazalema, voor 2 nachten.

 

Dag 2. Sierra de Grazalema
We rijden naar de hogere delen en maken korte wandelingen tussen kale rotsen, alpenweiden en bossen. Hier groeit ook de endemische zilverspar (Pinsapo). De havikarend bereikt hoge dichtheden evenals vogels van extensief beheerd land als alpenkraai en grijze gors en cirlgors.

 

Dag 3. Grazalema, Medina, Doñana.

We rijden naar het meer Laguna de Medina met witkopeend en knobbelmeerkoet. Via Sevilla en Dehesa de Abajo rijden we richting El Rocio. In deze omgeving blijven we 4 nachten.

 

Dag 4, 5, 6. Coto de Doñana
We zoeken de beste plekken van Doñana, gaan naar bezoekerscentra El Acebuche   en Antonio Valverde met schuilhutten en paden op houten vlonders, bezoeken het Mediterrane bos, de duinen en het strand en gaan met een georganiseerde excursie naar het hart van de ontoegankelijke moerassen.

 

Dag 7. Fuente de Piedra, Torcal

We rijden richting Antequera en bezoeken het grote zoutmeer Fuente de Piedra. Bij voldoende tijd rijden we naar El Torcal voor een korte wandeling. Nacht bij Antequera.

 

Dag 8. Terugreis, retour vliegveld Málaga.

 


Praktische informatie vogelreis

Doñana & Zuid-Spanje:

Aankomt/vertrek: vliegveld Málaga, aankomst en vertrek in de middag (plm. 13.00 – 16.00 uur) tenzij anders afgesproken.

Aanbevolen vliegmaatschappij: Transavia, Iberia.

Inclusief/exclusief: verblijf obv volpension (ontbijt, lunchpakket, avondeten), alle vervoer ter plaatse, alle excursies, Nederlandse reisleiding, alle entreegelden, informatiepakket over de te bezoeken gebieden. Exclusief: heen- en terugreis Spanje, evt. reisverzekering, fooien, souvenirs, eigen consumpties.

Vervoer in Spanje: 9-persoons busje.

Zwaarte: lichte wandelingen (max. enkele   kilometers).

Aantal deelnemers: tenminste 3 personen, maximaal 14 personen.

Accommodatie: Familiehotel met douche/toilet op de kamer en middenklasse/luxe hotel met douche/toilet op de kamer .

Klimaat: variabel, overdag temperaturen van rond de 15 - 20 º C., kans op regen, bewolking en zon.

Extra informatie : op aanvraag.

Opgaveformulier: klik hier.


Belangrijke Vogelgebieden (IBA´s) van deze reis:

Doñana (Andalucía, 230.000 ha): Moerassen van de Guadalquivir.

De Coto de Doñana en omgeving is een gevarieerd gebied rond de uitgestrekte delta van de Guadalquivir. Autochtone naaldbossen, struikvegetatie, duinen, stranden, rivieren, moerasvegetatie en cultuurland. Ornithologisch belang. Doñana is het belangrijkste Wetland van Spanje. Er kunnen meer dan 400.000   eenden overwinteren en ongekende aantallen waterwild, steltlopers, roofvogels enz doen Doñana tijdens de trek aan. Zijn naam als uitzonderlijk vogelgebied heeft het ook te danken aaan de enorme reigerkolonies die in bomen zijn gevestigd: kwak 50 paar, ralreiger 40 paar, kleine zilverreiger 300 paar, purperreiger 300 paar maar liefst 1.100 paar lepelaars en de laatste jaren al weer tientallen zwarte ibissen. Bedreigd waterwild vindt hier zijn belangrijkste verblijfplaats: marmereend 25 paar, krooneend 70 paar en tot 5.000 overwinteraars, witkopeend tientallen paren, purperkoet 400 !! paar en knobbelmeerkoet tot enkele paren. Wat dacht u van 600 paar zwarte wouwen, 8.000 paar steltkluten, 2 - 4.000 paar vorkstaartplevieren, 1.000 paar lachsterns en 3.000 witwangsterns. Er broeden ook enkele honderden Audouins - en dunbekmeeuwen. Er zijn altijd enkele duizenden flamingo´s aanwezig en in de trektijd natuurlijk duizenden steltloper. Doñana is in ieder jaargetijde interessant maar grote stukken drogen op in de loop van de zomer.

Bescherming: Vroeger werd Doñana door de koningen als jachtgebied gebruikt en daar heeft het zijn oorspronkelijkheid aan te danken. Nu is 46% beschermd o.a. als Nationaal Park, Natuurpark en IBA.

 

Grazalema (Andalucía, 90.500 ha.): de hoogste bergen van zuid Spanje.

Habitat: de sierras van Grazalema en Ubrique zijn bedekt met naaldbossen, mediterrane struiken en kleinschalige landbouwgrond en maar liefst 20% is vrijwel kale rotsen. De hoge zilverspar is endemisch.

Ornithologisch belang: (roof)vogels die op rotsen broeden zoals aasgier (13 paar), vale gier (320 paar), havikarend (12! paar). Daarnaast is het van belang voor steenarend, jonge keizerarenden, slechtvalk, oehoe, alpenkraai, kleine torenvalk, zomertortel en kaffergierzwaluw. Veel trekvogels op weg naar de Straat van Gibraltar komen hier langs.

Bescherming: 57% van de IBA is beschermd als Natuurpark, IBA.

 

Lagunas de Medina - Puerto Real (Andalucía, 4.900 ha): zoutmeren en omgeving.

Habitat: rond deze ondiepe zoutwatermeren met veel moerasvegetatie ligt weiland en cultuurland. Het meer van Medina is de grootste en is de laatste die in de zomer opdroogt.

Ornithologisch belang: vooral watervogels (bijvoorbeeld (maximale aantallen) flamingo´s (800), koereiger (300), marmereend (onregelmatig, 110) witkopeend (200, neemt toe), spaanse keizerarend (7), purperkoet (10, toenemend) meerkoet (25.000), knobbelmeerkoet (3). Steltlopers en zangvogels op trek.

Bescherming: alleen de meertje als IBA en natuurreservaat.

 

Fuente de Piedra (Andalucía, 10.600 ha.): altijd zout water.

Habitat: Bijna alle zoutmeren in Spanje drogen in de loop van de zomer op, maar in Fuente de Piedra (6,5 x 2,5 km) staat altijd water. In de omgeving zijn nog een elf ondiepe meertjes maar er is vooral cultuurland.

Ornithologisch belang: Fuente de Piedra heeft een gigantische flamingokolonie, met maximaal 16.900 paar. Verder is het van groot belang voor strandplevier (100 paar), lachstern (676 paar) en steltlopers.

Bescherming: een aantal van de meren, 16% van het gebied is o.a. beschermd als natuurreservaat.

 

El Torcal (Andalucía, 23.500 ha.): spectaculaire Sierra van Antequera.

Habitat: een 45 km lange bergrug ten noorden van Málaga waarvan het grootste deel ontbost is. Er zijn veel kale rotsen, er is nog interessant bos, wat struikjes en er staan olijf- en amandelbomen.

Ornithologisch belang: Voor de havikarend (7 - 9 paar) en de alpenkraai (300 paar) is het gebied van groot belang. Verder zijn er grote aantallen rotsminnende soorten te vinden zoals slechtvalk, oehoe, alpengierzwaluw, rotsduif, blauwe rotslijster, grijze gors en rotsmus.

Bescherming: De landschappelijk unieke rotsformatie van El Torcal heeft, samen met Fuente de Piedra, de eer het eerst als Natuurpark van Andalucía aangewezen te zijn. 13,5% van de IBA is beschermd.

o

 

p

De velden van Doñana (© KW).

p

Vogelparadijs Laguna Fuente de Piedra (© KW).

p

Sierra de Grazalema (© KW).

 

 

p

Route: zie kaart.

Reisverslagen: 2003, 2011.

Soortenlijsten: 2006, 2007, 2008/09.

p

El Rocio en La Rocina in het voorjaar (© KW).

p

Een deel van de grote reigerkolonie in Doñana (© KW).

p

De uitgestrekte moerassen van Doñana (© KW).

p

Ralreiger in Nationaal Park Doñana (© KW).

Vogels kijken in Doñana (© Wim Temmink).

p

Bij El Acebuche (© KW).

Mediteraan bos in Doñana (© Wil Luiijf).

p

Riviertje La Rocina bij het dorp El Rocio (© KW).

p

Purperkoet  (© KW).

p

Zilverspar, endeem van Grazalema (© Kees Woutersen).

El Torcal (© Kees Woutersen).

REISVERSLAGEN

 

Doñana & Zuid Spanje, 30 april – 7 mei 2011

o.l.v. Kees Woutersen

Verslag door Erik Romijn

 

Door de overvloedige neerslag zijn de waterstanden in Zuid Spanje opvallend hoog en de plassen breed, de zwemvogels meer verspreid en is er minder thermiek voor de grote zwevers. Maar het weer knapt gelukkig zienderogen op.

 

De eerste dag: van Málaga naar Antequera

Voor de wat vroeger aangekomen deelnemers is er tijd om naar het strand bij Málaga te gaan. Daar valt de zeetrek op van Jan-van-Genten, meeuwen en sterns, waaronder Grote Sterns en Reuzensterns. Leuk is ook een kolonie Monniksparkieten. Maar dan gaan we op weg naar Antequera; daar worden we ontvangen door de Vale Gierzwaluwen en komen zo direct in de zuidelijke sfeer!

 

De tweede dag: naar Matalascañas

Eerst naar de grillige kalkrotsen van El Torcal met Vale Gieren en Alpenkraaien, verder Alpengierzwaluw, Blauwe Rotslijster, Grijze Gors en Rotsmus. Mooi te zien ook zijn een Blonde Tapuit, Theklaleeuweriken, Zwarte Roodstaarten en Baardgrasmussen. De plaatselijke tam-tam van een Mexicaanse “spirituele” bijeenkomst verhindert ons niet om een Orpheusspotvogel goed te horen (en te zien). Dan gaan we naar de lager gelegen Fuente de Piedra - thans groot meer - met een uitkijkhoogte en paden eromheen. Bij aankomst vallen al de Zwarte Ibissen en Flamingo's op; een roze band aan de overkant blijkt zelfs te bestaan uit een kolonie Flamingo's. We zien diverse soorten reigers, het duo Krooneend-Tafeleend - dat we nog vaak tegenkomen -   Witwangsterns en Steltkluten, maar ook doortrekkertjes zoals Bonte Strandloper, Krombekstrandloper en Groenpootruiter, allemaal mooi in zomerkleed. Tenslotte de bijna alom aanwezige Ooievaars, Zwarte Wouwen, Dwergarenden en Grauwe Gorzen.

Het hotel in Matalascañas heeft een mooi uitzicht op zee en dus kunnen we rustig verder gaan met de zeevogels, maar nu vanaf ons balkon!

 

De derde dag: rondom El Rocío

Wij zijn nu echt in de Coto de Doñana. Wij bezoeken eerst verschillende kijkhutten bij de marismas langs het volle riviertje Rocina van waaruit we Purperkoeten, bijna alle reigers (ook Woudapen), Lepelaars, karekieten, Cetti's zangers, Snorren en Graszangers aantreffen. Meer op het droge de “bonte groep” tussen heerlijk geurende kruiden: Rode Patrijs, Bijeneter, Hop, Roodborsttapuit en Roodkopklauwier, echt mediterraan! In zang overheerst bijna overal de Nachtegaal, maar Zwartkop, Kleine Zwartkop, Bergfluiter en Europese Kanarie laten zich ook goed horen.

Daarna bezoeken we het jachtpaleis Acebrón - dat nog in 1961 is gebouwd – maar nu bezoekers centrum is. Het hangt vol met trofeeën, o.a. van de Iberische Lynx. We weten dan nog niet met welke trofee wíj naar huis zullen gaan...Tijdens de siesta onder de Parasoldennen ten oosten van El Rocío, is een aantal van ons druk bezig met Witjes, Blauwtjes, Kleine Vuurvlinders en Dambordjes tot een van hun wenkt. Zij heeft gemiauw gehoord en als zij even later nadrukkelijk “Lynx” fluistert zijn de anderen overeind. Maar er is niet één, er zijn twéé Iberische Lynxen te observeren, die het blijkbaar te druk met elkaar hebben om op ons te letten. Voor mij is dit wel het hoogtepunt van de reis gebleven! De volgende avond komen wij hier terug om het “ka-TOK” van de Moorse Nachtzwaluw te beluisteren.

 

De vierde dag: bij Matalascañas

‘s Ochtends bezoeken we het informatiecentrum El Acebuche, waar op het parkeerterrein de Blauwe Eksters broodkruimels komen halen. Ieder gaat daarna haar/zijn eigen weg en ik kies voor het westelijke, hogere deel omdat ik daar meer thermiek verwacht dan bij de oostelijke lagune. Inderdaad cirkelen er een Sperwer en een Dwergarend en komt er een Bruine Kiekendief langs, maar daar blijft het bij. Wel lopen er dichtbij Rode Patrijzen en zingen er Roodkopklauwieren, terwijl Thekla- en Kuifleeuwerik nog eens goed hun verschillen laten zien. Het is reptielen weer: op de drempel van een kijkhut bij de oostelijke marismas ligt een Parelhagedis te zonnen; verder ontmoeten we de Spaanse Zandloper en de Roodstaartfranjeteen.

 

Voor de namiddag heeft Kees een rit in petto met een 4x4 busje langs strand en duin van het strikte reservaat. Tijdens de rit besef ik op eens dat je hier een kustlandschap ziet, zoals dat in onze eigen “Lage Landen” in het begin van de jaartelling bestond: een strandwal met daarachter haast eindeloze moerassen, heel uniek dus.

We stoppen waar het nest van een Spaanse Keizerarend zichtbaar is, maar de arend is niet thuis. Wel cirkelt er in de verre verte een lichtbruine arend met een nog lichtere stuit - typisch het verenkleed van een juveniel - juist daar, waar de gids de vorige dag een jonge Keizerarend zag. Maar dat is natuurlijk nog geen bewijs dat we die nú ook voor ogen hebben. Onderweg zien we nog wat grof wild.

 

De vijfde dag: naar bezoekerscentrum Antonio Valverde

Het wordt een wat langere rit omdat we om het strikte park heen moeten, deels door ingepolderd land met watergangen. In het begin zien zij die voorin zitten een Mangoeste voor de auto langs schieten. Tijdens verschillende stops is er veel te beleven: in de polders komen we zowel steppevogels tegen - zoals Slangenarend, Grauwe Kiekendief, Witbuikzandhoen en Kortteenleeuwerik - als water en oever soorten - zoals Ralreigers en Roodstuitzwaluwen –, apart is ook een groep Vorkstaartplevieren die insecten jaagt en verder een Iberisch (gele) Kwikstaart. Het is hier zo stil dat je geluidsopnamen kan maken zonder achtergrondstoringen!

De “must” is echter het bezoekerscentrum, bij aankomst gelijk al leuk vanwege een kolonie Spaanse Mussen.

Hier zie je die wonderbaarlijke, als “flatgebouw” bewoonde, door lagen reigers   - kleine zilver en koereiger, kwak, purperreiger, veel zwarte ibisnesten - aan het oog onttrokken bomen. Maar het speuren naar “verlanglijstsoorten” zoals de Knobbelmeerkoet en de Witkopeend levert nog niets op, wel zijn er Purperkoeten. Niets is Kees te veel om nog verder met ons te speuren.

 

De zesde dag: op weg naar Algodonales

We zullen nu Doñana gaan verlaten en beginnen met dezelfde route als de vorige dag, waarna we afslaan richting Jerez en stoppen bij is de overvolle Laguna de Medina. Hier het oude liedje: een prachtige omgeving, veel vogels, maar geen verlanglijstsoorten. Wel een aantal halfdrijvende Kaspische Beekschildschildpadden en de luidste nachtegalen van de hele excursie, ze overstemmen alles. We komen een Engelse vogelaar tegen, die ons aanklampt en zegt dat je nu beter kleinere meren kan afzoeken, zoals bij Espera, omdat die gemakkelijker zijn te overzien; hij is zelfs bereid ons daar heen te loodsen. We volgen hem over bult en door plas totdat het lópen wordt. Er zijn daar 3 meertjes in een bloemrijk kalklandschap, de een zout, de ander zoet en de laatste droogt snel uit. En dan – geheel volgens de Wet van Murphy – in het láátste meertje… de WITKOPEEND!

In ons hotel wachten ons de Muurgekko's op.

 

De zevende dag: de Sierra de Grazalema.

Deze Sierra is als kalksteengebergte wat grootser en hoger dan El Torcal, maar flora en fauna zijn vergelijkbaar. Kees wijst ons een Visarend bij een stuwmeer en een over een bergtop verdwijnende Havikarend. Die krijg ik toch nog goed te zien door te wachten tot hij, met de zon in de rug, opzij te voorschijn komt. We rijden door tot nabij de Boyar (1539 m), die de groep gaat beklimmen. Het eerste deel van dit pad is beroemd vanwege de endemische Spaanse Zilverspar (Abies pinsapo), daarna volgt een bloemrijk pad met o.a. de Zuidelijke Koningspage. Het is een lust om hier te lunchen terwijl de Vale Gieren om je heen cirkelen en een mooier slot van de excursie kan je je haast niet voorstellen! 

Reisverslag Zuid-Spanje en de Coto de Doñana, 6 t/m 15 april 2003

Door: Paula van Schaik.

Mijn man en ik zijn maar eenvoudige gelegenheids-vogelaars en behoren tot de categorie mensen voor wie alles wat leeft en bloeit boeiend is. En verder willen we wat we zien dan ook nog graag vastleggen op video en/of foto; niet alleen maar waarnemen. Waarom schreven we ons dan in voor een vogelreis? Omdat dit niet zomaar een vogelreis is, maar één waarvan zowel de formule als de locatie (Spanje) ons wel aanspreekt. Bovendien is een bezoek aan de Coto de Doñana erin opgenomen, een natuurgebied dat al jaren op ons verlanglijstje staat. Ik ging dus met hooggespannen verwachtingen op reis. En we zijn niet in onze verwachtingen teleurgesteld, het was een fantastische reis!

 

Dag 1, zondag 6 april

De eerste verrassing kwam meteen bij aankomst, op de parkeerplaats van het vliegveld van Málaga. Een aantal van onze reisgenoten stond direct in de lucht te wijzen en te roepen: torenvalk, gierzwaluw, zwarte spreeuw; de schrik sloeg me om het hart, waar was ik in verzeild geraakt? Een gezelschap échte vogelaars, ja, dat wist ik, maar dit kwam op mij toch wel erg fanatiek over. Veel tijd om me verder te verbazen kreeg ik niet; er moesten nog 4 reisgenoten arriveren en om het wachten te veraangenamen werden de 10 zojuist aangekomenen (5 Drentse vogelaars/vrienden, 2 wandel-&vogel-vriendinnen, 1 alleenreizende vogelaar en wij) door Kees Woutersen naar een vlak bij het vliegveld gelegen stukje strand gebracht om zich te verpozen. En te vogelen, uiteraard, want dat ging meteen verder. Halsbandparkieten, bijeneters, een hop en als klap op de vuurpijl een vorkstaartplevier, allemaal vlak bij dat verder niet spectaculaire strandje van Guadalmar. Het leverde mij ook meteen een paar vieze, natte schoenen op, want als onervaren Natura Aragon reiziger had ik makkelijke reisschoenen aangetrokken en geen stevige tegen modder bestande stappers. Maar ach, het zonnetje scheen lekker, de sfeer was goed, wie maalt er dan om een paar natte voeten. Toen Kees ook de 4 overige reisgenoten (nog 2 echtparen) van het vliegveld had opgehaald vertrokken we met gezwinde spoed naar onze eerste plaats van bestemming, Tarifa. De rit voerde ons door een schitterend landschap, dankzij de vochtige winter was het prachtig groen, met volop bloemen.

Nadat we Gibraltar gepasseerd waren, wachtte mij de volgende verrassing; we gingen helemaal niet rechtstreeks naar het hotel, maar stopten op een heuvel bij een vogelobservatiepost. Zo groeide het aantal waarnemingen van die eerste dag nog aanzienlijk, want er kwamen diverse trekvogels "overwaaien". Letterlijk; er stond een stevige bries. Ik ga in dit reisverslag geen complete opsomming geven van wat we elke dag zoal dag zagen.

Tenslotte werd het dan toch tijd om het hotel op te zoeken, en onder het genot van een drankje op het terras aan het strand de indrukken van deze eerste dag te laten bezinken en een beetje nader met elkaar kennis te maken. Voor het diner werd de soortenlijst van de dag ingevuld en het programma voor de volgende dag doorgenomen, en daarna deden we de maaltijd alle eer aan. Het was een vermoeiende dag geweest, en voor sommige deelnemers ook een knap lang dagje, dus na het toetje vertrokken de meesten vrij snel richting hun kamer.

 

Dag 2, maandag 7 april

Volgens goed Zuid-Spaans gebruik kon er pas om 9 uur ontbeten worden, dus Kees had de wakkeren onder ons opgeroepen om met hem voor het ontbijt alvast een uurtje te gaan wandelen. Deze ochtend kreeg hij echter geen medestanders; iedereen deed het nog even kalmpjes aan. Maar om 9 uur waren we present en lieten ons het ontbijt goed smaken. Voor we wegreden moesten we nog even een rustende grote nachtpauwoog vereeuwigen; je komt niet elke dag de grootste Europese (nacht)vlinder tegen. Het was maar een korte rit naar het telpunt op de heuvel, en daar kon het serieuze vogelen beginnen. Het zonnetje scheen uitbundig, de wind was beduidend minder heftig dan de vorige dag, maar de trekvogels lieten even op zich wachten. Er bewoog echter genoeg in de struikjes en de bloemen op en om de heuvel om dat gemis goed te maken; we zagen o.a. roodborsttapuiten, gekraagde roodstaarten, een tekla leeuwerik en diverse vlinders.

Wat later kwamen toch ook de trekvogels (en dankzij de vele aanwezige telescopen konden we daar allemaal volop van meegenieten - dank, heren "telescopisten"). Indrukwekkend vond ik de uit meer dan 70 exemplaren bestaande groepen ooievaars, prachtig om die grote vogels zo over zee aan te zien komen! In de loop van de middag daalden we weer af naar zeeniveau, en namen een kijkje in het haventje van Tarifa.

Na een korte koffiepauze gingen we naar ons laatste observatieterrein voor deze dag, het strand van Los Lances. Na al het gedreutel op de heuvel bij het telpunt konden we hier lekker in de frisse zeelucht even stevig de benen strekken. We kwamen een aantal driftig in de weer zijnde mestkevers tegen, die verwoede pogingen deden elkaar de mestbal te ontfutselen. Heel in de verte lag een kadaver op het strand, waar een aasgier zich aan tegoed deed. We struikelden bijna over een gestreepte pijlstaart, die zomaar op het zand lag. Er scharrelden uiteraard diverse strandlopers rond, en we zagen behalve vele geelpootmeeuwen ook, zoals gehoopt, Audouins-meeuwen.

Op de terugweg naar het hotel stopten we nog even op een weitje waarvandaan gewoonlijk gieren te zien zijn. Maar niet vandaag, wel grazende koeien met hun melodieuze bellen, en paarden met een snoepig veulentje. Dus dan toch maar door naar het hotel, om nog een keer rustig vanaf het terras te genieten van het uitzicht over zee. Want, anders dan gepubliceerd in het oorspronkelijke reisprogramma, dit zou de laatste avond hier zijn. Zoals Kees uitlegde bij het daagse ritueel van lijst invullen en programma voor de volgend dag bespreken was dat gedaan om een extra dag in te kunnen lassen bij de Coto de Doñana, om de overmaat aan indrukken daar rustiger te kunnen verwerken.

 

Dag 3, dinsdag 8 april

Ook voor vandaag had Kees weer wandelaars opgeroepen om hem te vergezellen bij de ochtendwandeling, en nu met meer succes. Na het ontbijt pakten we de bagage in de beide busjes, en namen afscheid van de Atlantische kust. We moesten aardig wat kilometers overbruggen om ons volgende reisdoel, de Sierra de Grazalema, te bereiken, dus het bleef vandaag bij wat korte stops onderweg. De eerste bij een stuwmeer, maar het was er guur, met een harde wind; veel watervogels lieten zich niet zien. We reden dus verder, tot de uitkijkpost "Puerto de Ojen". Ook hier nog die gure wind, maar ondanks dat genoten we van het prachtige uitzicht en de vele roofvogels; vale gieren die op ooghoogte langs kwamen zweven, dwergarenden en slangenarenden, biddend, poten omlaag hangend en dan als een kanonskogel in duikvlucht naar beneden schietend.

We vervolgden de reis, en wat later wandelden we een stukje tussen de geweldige (kurk)eiken langs een klaterend beekje in natuurpark "Los Alcornocales", schitterend! Naast de machtige eiken was er trouwens voor de plantenliefhebbers in de groep vandaag nog veel meer moois te zien; volop bloeiende scilla peruviana, witte en lila cistus, zonneroosjes en op een picnicplaats ontdekten we de limodorum abortivum (abortus orchidee). Ergens

  onderweg gaf een tweetal aasgieren nog een schitterende vlieg"show" en liet zich vanuit de busjes erg goed bekijken. Na aankomst in onze verblijfplaats in ons dorp bij Grazalema maakten we voor het diner nog een korte wandeling langs het door het dorp stromende riviertje.

Bij de forellenkwekerij die ook aan dat riviertje ligt zagen we onze eerste grote gele kwikstaart van de reis. Maar, nog veel leuker, hoog in de bomen ontdekten we jonge bosuilen met een ouder; van verder wandelen kwam toen niet veel meer. Het diner in het Hostal waar we verbleven was prima; zoals we al hoopten na het zien van de forellen kwekerij vlakbij, stond er o.a. forel op het menu. Maar ook de gevulde paprika's waren een succes; de keuken hier was perfect. Nog even nababbelen onder het genot van een kopje koffie, en dan naar bed.

 

Dag 4, woensdag 9 april

Hier in in het dorp konden we tenminste op een voor ons begrijpelijker tijdstip ontbijten, en ook het ontbijt zelf mocht er zijn. Versgeperst sinaasappelsap, warme geroosterde sneden brood, heerlijke (eigengemaakte?) jam, prima, op zo'n bodem kun je gaan vogelen. En er stond heel wat op het programma voor vandaag, de Sierra de Grazalema staat bekend als havikarend-gebied, en verder hoopten we natuurlijk op specifieke rotsvogels als blauwe lijster en alpenkraai. Maar, voor we het dorp uitreden, moesten we nog even bij de jonge uilen kijken. Terwijl wij de die zochten, flitste er een ijsvogel langs. En na enig speurwerk vonden we ook de uiltjes, alleen zaten ze nu veel beter verstopt; dat is wel zoals het hoort maar zo viel er voor foto/ video geen eer aan te behalen. Dus we verlieten de uiltjes en gingen de Sierra in. Om te beginnen maakten we een leuke wandeling bij Puerto del Boyar, veel vogels, goed waarneembaar, en prachtige vergezichten. De mooiste waarneming was echter geen vogel, maar een een reptiel: een hoefijzerslang! Hij (of zij) lag lekker op een plat rotsblok te zonnen, maar toen de fotografen naderbij slopen om een mooi plaatje te schieten, ging hij er vandoor. Na deze wandeling reden we wat verder, naar het hoogste

  punt van de Sierra de Grazalema, bij de Puerto Las Palomas. De parkeerplaats ligt op 1357 m, maar te voet kun je nog hoger. Dus werden eerst de lunchpakketten aangesproken, en stapte vervolgens het grootste deel van het gezelschap het bergpad op, terwijl een enkeling rustig bij de busjes bleef. De klimmers werden beloond en zagen de rode rotslijster, terwijl de benedenblijvers genoegen namen met een enkele "pinsapo" (inheemse zilverspar) en wat vlindertjes.

Maar Sierra de Grazalema hield haar grootste schat nog steeds verborgen: we zagen geen havikarend! Na een koffiepauze in het aardige dorpje Grazalema maakten we nog een flinke rondrit door het gebied met diverse stops; een korte wandeling, een uitkijkpunt, we deden er alles aan, maar de havikarend vertoonde zich niet. Tenslotte werd het tijd terug te keren naar het Hostal, waar ons weer een prima verzorgd diner wachtte.

Daarna maakten we nog een avondwandeling met de "bat-detector", we hadden vleermuizen rond zien vliegen, maar om ze te determineren hadden we dat hulpmiddeltje nodig. Ondanks het niet verschijnen van de havikarend was het weer een geweldige dag geweest.

 

Dag 5, donderdag 10 april

Vandaag weer een grote verplaatsing, dus we begonnen voor de liefhebbers met een fris ochtendwandelingetje voor het ontbijt. Dat ontbijt was nog verrassender dan de dag ervoor, er stonden nu ook schaaltjes op tafel met ons onbekend uitziende hartige smeersels, die voortreffelijk smaakten! Daarna weer alles in de busjes geladen, en op weg naar de Coto de Doñana. Zoals gezegd, een flinke tocht, met één stop onderweg, bij de Laguna de Medina. Een zoetwater meer, onder de rook van Jerez de la Frontera, waar o.a. witkopeenden moeten voorkomen. Er loopt een mooi wandelpad langs het hele meer, en behalve de verwachte watervogels (waaronder de witkopeenden) waarvoor de telescopen

  weer onmisbaar bleken, lieten veel kleine zangvogels zich luid en duidelijk audio&visueel waarnemen, zelfs de nachtegaal had zich niet erg overtuigend verstopt. En we zagen nog veel meer interessants, heel veel vlinders, spannende kevers, en een ringslang die bezig was een kikker te verorberen.

Zo langzaamaan zocht iedereen een comfortabele steen om op te gaan zitten, en werden de lunchpakketten geopend. Na de inwendige mens versterkt te hebben liepen we terug naar de busjes en vervolgden de tocht naar El Rocío, onze basis aan de rand van de Coto de Doñana. Dat is een verhaal op zich, wat een apart oord! Het plaatsje heeft wat weg van een Wild West spookstadje, met z'n ongeplaveide straten en pleinen, hekken om paarden aan vast te zetten, en vooral de vele leegstaande broederschapshuizen. Eén maal per jaar, een week lang (de week voor Pinksteren), dan gonst El Rocío van het leven, dan komen de pelgrims van de diverse broederschappen hier tezamen om de maagd van El Rocío te aanbidden, en dan bevolken zo'n 1,5 miljoen mensen dit stadje. De rest van het jaar staan de broederschapshuizen leeg, en ongebruikt, te wachten op de volgende pelgrimage.

Soms wordt zo'n huis verhuurd, aan een familie, of een andere groep mensen die El Rocío komt bezoeken. Zoals wij, dus. Dat had zo z'n charmes, met een eigen huiskamer en keuken (en paardenboxen achter de patio - de pelgrims komen gewoonlijk te paard of met een huifkar, dus behalve voor de mensen moet er ook onderdak zijn voor hun paarden!) Na ons geïnstalleerd te hebben, kregen we van Kees de onthutsende mededeling dat het diner pas om 21.30 uur (!) zou zijn, en dus was er nog ruim voldoende tijd om maar vast eens een blik op het natuurpark te werpen.

El Rocío ligt aan de oever van de rivier La Rocina, één van de water-leveranciers voor Doñana; een korte wandeling vanuit ons huis en we konden meteen genieten van een overvloed aan steltlopers en waadvogels. Maar er kwamen wat duistere wolken dreigend naderbij, en het werd tijd voor het daaglijkse ritueel van de soortenlijst en het bespreken van het programma van de volgende dag. Terug naar "ons huis" dus, en met z'n allen rond de tafel in de huiskamer, met een drankje en wat knabbels (onze "leiders" hadden inkopen gedaan) was het werkelijk heel knus en gezellig in ons broederschapshuis.

 

Dag 6, vrijdag 11 april

Direct na het ontbijt stapten we in de bus van Claudio, de officiële gids die ons vandaag mee zou nemen het Parque Nacional in. Er was net even te weinig ruimte voor iedereen in die bus, en zo konden een paar vrijwilligers (waaronder ik) mee in de jeep, met Kees aan het stuur. Claudio bracht ons naar interessante plekken; we zagen zwarte wouwen, een troep bijeneters, en, wat we natuurlijk hoopten, een vers spoor van de pardel lynx.

Een mooie dwergarend was zo vriendelijk om een tijdje rustig te blijven zitten op hetzelfde paaltje, zodat we allemaal door de telescoop goed naar hem konden kijken. Claudio wees op een bosgebied, daar zouden keizerarenden nestelen, dus als het mee zat... En het zat mee, er klonk een triomfantelijke kreet, alle telescopen werden gericht, en ja hoor, het was ver weg, maar het was onmiskenbaar een keizerarend die daar cirkelde. We bekeken hem zolang het kon. Daarna vervolgden we de route, over het pad tussen de moerassen die een wonderlijk wit waas vertoonden, het leken hier en daar wel zandvlaktes i.p.v. waterplassen. Bij nadere beschouwing bleek die zachte witte wolk te worden veroorzaakt door miljoenen kleine bloempjes; de waterranonkel stond volop in bloei! Tenslotte kwamen we bij het bezoekers-centrum Jose Antonio Valverde, waar een grote observatieruimte goed uitzicht biedt op het natuurgebied. Op een eiland vlak voor de ramen was het dringen om een plekje te vinden, purperreiger, kleine zilverreiger, zwarte ibis, kwak, dat alles zat daar en was druk bezig met nestelen.

Er zwommen ook meerkoeten; volgens Kees is elke meerkoet in de Coto de Doñana "verdacht". Dit waren echter allemaal gewone, de zeldzame knobbelmeerkoet liet zich nog even niet zien. Maar er waren jonkies, en die malle zwarte balletjes met hun rode pluizige kopjes zijn hoe dan ook leuk, dan maar zonder knobbel. Plotseling schoot er een opvallend gekleurde vogel langs de   ramen van de observatie-ruimte, iemand riep "woudaapje", en de hele groep rende langs die grote ramen, achter het reigertje aan! Het geluk was die dag werkelijk met ons, hij kwam even later nog een keer langs, en we zagen zelfs nog een tweede.

 

Ondanks dat we ogen tekort kwamen, werden we toch weer de bus ingedirigeerd, want we moesten nog weer helemaal terug naar El Rocío. Dat deden we via een omweggetje, waar ooievaars hoog in een stel eucalyptus bomen nestelden, en, daar ging het om, de Spaanse mus maakt dankbaar gebruik van de benedenverdieping van het grote ooievaarsnest voor zijn broedactiviteiten. Dus weer een soort erbij, het was een topdag, zoals bleek bij het invullen van de lijst.

Voor het zover was moesten we eerst verhuizen, ons eerste "huis" was maar voor één dag, vanwege de aanpassing in het programma. Nu namen we onze intrek in een meer hotelachtig huis, elke kamer weer met badkamer, en de "eetkeuken" ook in hetzelfde gebouw. We verloren zo wel onze gezellige huiskamer en keukentje (met koelkast; de drankjes moesten nu in een doos op de galerij geparkeerd worden). Zoals gezegd, het bleek een topdag geweest te zijn: 104 vogelsoorten staan er op mijn lijst! Waaronder - naast de keizerarend natuurlijk - diverse toch ook wel heel bijzondere, zoals purperkoet, knobbelmeerkoet (ja, we zagen hem toch!), witbuikzandhoen en de met uitsterven bedreigde marmereend.Het vogelen was dan misschien wel gedaan, maar de dag was nog niet ten einde. Na het nuttigen van de avondmaaltijd gingen we op zoek naar een cafeetje voor de koffie (en meer). Dat werd tenslotte een kroegjevan een Engelsman, waar een aantal zigeuners spontaan begon te musiceren; gitaar, gezang, castagnettes en handgeklap creëerden een geweldige atmosfeer waardoor de laatsten van ons gezelschap pas 's nachts om half drie in bed belandden (naar ik me heb laten vertellen).

 

Dag 7, zaterdag 12 april

Bij het ontbijt hoorden degenen die niet mee waren gegaan naar "de Engelsman" wat ze gemist hadden. Het was maar goed dat er een rustig dagje in de planning zat, eigenlijk was dat gedaan om de overweldigende indrukken van de Coto de Doñana te laten bezinken, maar nu kwam het voor de nachtbrakers ook wel heel gunstig uit. Hoewel, en rustig dagje, we trokken toch weer aardig heen en weer. Eerst reden we naar een ander Doñana bezoekerscentrum, El Acebuche, waar voor de liefhebbersook souvenirs te koop zijn.

Bij het centrum zijn een paar mooie wandelpaden uitgezet, met diverse schuilhutten om over het park uit te kunnen kijken, daar startten we. Het was boeiend, zo kreeg ik b.v. een purperkoet heel mooi in beeld. De wandeling op zich was ook mooi, en heerlijk rustig, tussen de schitterende parasoldennen, met de paarse "kuifjes" van de uitbundig bloeiende lavendel in het ochtendzonnetje. Na de wandeling namen we op de picknickplaats bij het bezoekerscentrum strategische posities in, want hier verwachtten we blauwe eksters, op zoek naar iets eetbaars. Een appel of peer voldoet volledig aan deze eis, dus vlug een hap eruit, en op een zonnig plekje met dat stuk fruit. Ons geduld werd niet erg beproefd, ze kwamen snel, en in voldoende aantallen om alle kijkers en fotografen tevreden te stellen.

Na de ekstersessie gingen we naar het Doñana strand (bij Matalascañas, een echt toeristenoord, ontstaan aan de rand van het natuurgebied door een ongelukkige zet van de Spaanse overheid). Hier verdreef de frisse zeelucht de laatste nevelflarden van het nachtelijke uitje, en kwamen de zeevogels weer even aan bod, terwijl wij relaxed de lunchpakketten nuttigden. Daarna reden we terug naar El Rocío.Via palacio El Acebron, ooit landgoed en jachtgebied, nu bezoekerscentrum met een mooi uitzicht vanaf het dakterras, stopten we tenslotte op loopafstand van El Rocío, bij een aantal schuilhutten langs La Rocina, voor de onverzadigbaren. De rest van de middag kon iedereen naar eigen inzicht besteden. Het wereldberoemde kerkje van El Rocío, met het beeld van de locale heilige maagd (la Blanca Paloma), verdiende toch ook wel een bezoekje.

 

Dag 8, zondag 13 april

Dit moest de dag worden van de herkansingen. Het plan was om nu met onze eigen busjes vrij snel naar het bezoekerscentrum Jose Antonio Valverde te rijden, zodat we de reigerkolonie op ander moment van de dag en onder andere lichtomstandigheden zouden treffen. En verder stelden we ons ten doel vandaag op zoek te gaan naar "de griel". Maar dat hoefde niet, bijna onmiddellijk, zonder enig gezoek, zomaar ineens waren ze er al. En een eindje verder nog meer, zo kwam er van het plan om "even snel" naar het bezoekerscentrum te rijden niet veel terecht. Maar de grielen waren alleszins de moeite waard. Ook het bezoek aan het centrum was weer leuk - al viel het een beetje tegen dat de stroom er uitgevallen was en we geen koffie konden drinken.

Het nogal onstuimige weer (wind, wolken, regen) maakte ook dat alles tamelijk onrustig was, bijzondere waarnemingen leverde dit bezoek niet op. En er was, bijna ongemerkt, een vreemd fenomeen opgedoken: competitie! Iemand zei een dag of wat geleden dat we toch eigenlijk moesten proberen het aantal vogelwaarnemingen (154) van de reis van 2002 te verbeteren. Maar dat hoefde al niet meer, de reis voor de onze had het aantal op 165 gebracht. Dat hadden we gisteren geëvenaard volgens Kees. En met nog twee dagen voor de boeg zag men wel kansen het te verbeteren. Daarnaast was er ook wel een beetje een gevoel van competitie tussen de beide busjes; in de voorste Kees met o.a. de 5 ervaren Drentse vogelaars, en dan telkens dat stemmetje door de mobilofoon "hebben jullie de ... ook gezien"?? Ja, wij zagen de ... ook, al vond een enkeling in het tweede busje (onterecht, overigens) dat onze voorgangers alle vogels wegjoegen. Wel, daar hadden we een creatieve oplossing voor.

Om te beginnen was de mooiste ralreiger van de hele Doñana voor ons! Hij stond daar, in z'n broedkleed, met z'n prachtige blauwe snavel, rustig aan de rand van de sloot, vlak naast het hek langs de weg. Johan manoeuvreerde het busje voorzichtig langszij en de reiger bleef mooi staan, druk bezig met het verschalken van een prooi en zich niets aantrekkend van die malloten in dat busje. De video-camera snorde, de fototoestellen klikten, de reiger ving een prooi, en nog één, en verplaatste zich een stukje, en nog een stukje en kwam daardoor nóg beter in beeld (zonder hek!), dus we filmden en fotografeerden lustig door, totdat het reigertje het wel genoeg vond en wegvloog.

Tja, we moesten zo langzamerhand wel weer terug naar El Rocío, dus we stapten maar in, met wat tegenzin, maar zeer voldaan door de leuke waarnemingen die onze afdwaling had opgeleverd. Het was onze laatste avond in El Rocío, dus we maakten de flessen leeg en de knabbels op tijdens het invullen van de lijst. Het programma van de volgende dag zouden we laten afhangen van het weer, er werden fikse buien verwacht. Misschien konden we 's morgens nog even over Doñana uitkijken, en dan langzaamaan vertrekken richting Antequera, onze laatste pleisterplaats. Onderweg zouden we in elk geval stoppen bij Laguna de Fuente de Piedra, voor de flamingo-kolonie.

 

Dag 9, maandag 14 april

Zo gezegd, zo gedaan. Ontbijten, inpakken, en alles in de busjes. Het was nog droog dus we liepen naar de uitkijkpost langs de oever van La Rocina, voor een laatste blik op de Coto de Doñana. Na een uurtje of zokwam er een zeer dreigend uitziende bui aanzetten, een geweldig watergordijn dat zich snel onze kant uit verplaatste, dus we maakten dat we in de busjes kwamen! Precies op tijd, wij zaten droog en zagen hoe de straatjes en pleinen van El Rocío in enkele minuten veranderden in razendsnelle stroompjes en Kees met gevaar voor eigen leven een reuzensprong moest maken om eroverheen te komen!

Duidelijk tijd om te vertrekken en dus verlieten we, met enige weemoed, El Rocío en de Coto de Doñana. Onderweg hadden we nog een boeiende discussie of het nou een mannetje blauwe dan wel grauwe kiekendief was, die we uit de bosjes op zagen vliegen, maar eens werden we het niet. Volgens de verzamelde vogelervaring in busje no.1 was het een grauwe, dus een beetje morrend legden we ons daar dan maar bij neer. En verder lieten we ons gelaten rijden, wat duf na al die indrukwekkende dagen, tot we in Fuente de Piedra kwamen. Daar begon het zowaar weer te regenen, maar we waren wel toe aan een kopje koffie dus overvielen we een plaatselijk cafeetje, net onder lunchtijd, toch al afgeladen en dan ook nog zo'n club van 16 vogelaars erbij, een beetje dringen was het wel. Maar we kregen onze drankjes, en de bui trok intussen voorbij.

En daarna de Laguna. Je vraagt je af, na de geweldige ervaringen van de Coto de Doñana, of het niet zal tegenvallen, maar het was mooi, zo mooi. Flamingo's overal, de broedkolonie was weliswaar helemaal aan de overkant en slechts zichtbaar door de telescoop, maar over het hele wateroppervlak verspreid liepen van die roze "zuurstokjes", ook heel dichtbij. Het buiïge weer zorgde voor prachtige wolkenpartijen en heel apart licht, en we hielden het nog de hele tijd droog ook! Zo werd dit een geweldige (en passende) afsluiting van deze schitterende reis. 

Later in het hotel kwam natuurlijk pas de echte afsluiting, met o.a. voor de laatste keer het invullen van de soortenlijst. Behalve vele andere leuke waarnemingen in de categorieën insecten, reptielen en zoogdieren, bedroeg de totaal "score" aan vogels maar liefst 172 soorten, en daar waren we best trots op! Het diner tenslotte was weer in stijl, met keurig gedekte tafels, vriendelijke bediening en weer drie, aparte, gangen - na de jeugdherbergachtige maaltijden in El Rocío was dit ook wel weer bijzonder prettig.

Dag 10, dinsdag 15 april

Deze laatste dag was maar kort, ontbijten, inpakken, en naar het vliegveld van Málaga, waar de meesten van ons (waaronder wij) zeer voldaan de terugreis naar Nederland aanvaarden!

l

 

 

p

Bezoekerscentrum Doñana (© KW).

p

Lepelaars in Doñana gezien door de lens (© KW).

p

El Rocio, de rand van Doñana (© Kees Woutersen).

p

Op het terras in El Rocio (© Wil Luiijf).

p

Flamingo in Doñana (© Kees Woutersen).

p

Kuifkoekoek bij Fuente de Piedra, 2007 (© (KW).

p

Blauwe eksters in Doñana (© KW).

Blauwe eksters eten onze appels (© Magreet Prenger).

p

Steltkluten (© KW).

p

Zuidelijke klapekster (© KW).

 

p

De rotsen van El Torcal (© KW).

p

Over het strand bij Doñana (© KW).

p

Te paard aan de bar (© KW).

 

 

SOORTENLIJST

Vogelreis Doñana & Zuid-Spanje

Reisdata: 27 maart t/m 05 april 2003

06 t/m 15 april 2003

18 t/m 26 maart 2006

24 maart t/m 01 april 2007

30 april t/m 07 mei 2011

 

Reisleiders: Wil Luiijf & Kees Woutersen

VOGELS (165, 163, 163, 163, 145 soorten):

Fuut X X X X X

Geoorde Fuut X X X X X

Dodaars X X X X X

Jan van Gent - X X X X

Aalscholver X - X X X

Kuifaalscholver - X - - -

Ralreiger X X X X X

Koereiger X X X X X

Woudaapje X X X X X

Grote zilverreiger X X X X X

Kl. zilverreiger X X X X X

Kwak X X X X X

Blauwe reiger X X X X X

Purperreiger X X X X X

Ooievaar X X X X X

Zwarte ooievaar X X X X -

Zwarte Ibis X X X X X

Lepelaar X X X X X

Flamingo X X X X X

Bergeend X X X X X

Wilde eend X X X X X

Krakeend X X X X X

Slobeend X X X X X

Smient - - X --

Pijlstaart X X X X -

Blauwvleugeltaling - - - X

Wintertaling X X X X

Zomertaling X- X X

Marmereend X X - --

Zwarte zee-eend X X X X X

Krooneend X X X X X

Tafeleend X X X X X

Witkopeend X X X X X

Grauwe gans X X X X X

Grijze wouw X - X X -

Zwarte wouw X X X X X

Rode wouw X X X X X

Sperwer X X X X X

Havik - - X - X

Aasgier X X X X -

Vale gier X X X X X

Monniksgier X - - - -

Slangenarend X X X X X

Blauwe kiekendief X- X X -

Grauwe kiekendief X X X X X

Bruine kiekendief X X X X X

Wespendief - - - - X

Buizerd X X X X X

Steenarend - X X - -

Spaanse keizerarend X X X  - -

Dwergarend X X X X X

Havikarend X X X X X

Visarend X-X X X

Slechtvalk X X X X -

Boomvalk - X X - -

Torenvalk X X X X X

Kleine torenvalk X X X X X

Rode patrijs X X X X X

Kwartel X X X X X

Waterral X X - - -

Klein waterhoen X - - - -

Waterhoen X X X X X

Meerkoet X X X X X

Knobbelmeerkoet X X - X -

Purperkoet X X X X X

Scholekster - X - - X

Steltkluut X X X X X

Kluut X X X X X

Griel X X X X -

Vorkstaartplevier X X X X X

Kievit X X X X X

Bontbekplevier X X X X X

Kleine plevier - X - X X

Strandplevier X X X X X

Steenloper - X - - -

Kievit - X - - X

Zilverplevier - X X X X

Goudplevier - - X - -

Drieteenstrandloper X X X X X

Bonte strandloper - X X X X

Krombekstrandloper - X - - X

Kleine strandloper X X X X -

Kemphaan X X X X -

Tureluur X X X X X

Groenpootruiter X X X X X

Zwarte ruiter X -X X -

Oeverloper - X - -X

Witgat X X X X -

Bosruiter - X - - -

Grutto X X X X X

Rosse grutto - - X - -

Watersnip - - X X -

Kokmeeuw X X X X X

Dwergmeeuw X - - - -

Dunbekmeeuw - X - - -

Audouinsmeeuw X X X X -

Geelpootmeeuw X X X X X

Kleine mantelmeeuw X X X X X

Lachstern X X X X X

Grote stern X X X X X

Visdief - - - - X

Reuzenstern X - - - X

Dwergstern - X - - X

Zwarte stern - X - - X

Witwangstern X X X X X

Zeekoet X - - - -

Witbuikzandhoen - X - X X

Houtduif X X X X X

Turkse tortel X X X X X

Zomertortel - - - - X

Koekoek X X X X X

Kuifkoekoek - - - X X

Ransuil - X X - -

Bosuil X - - - X

Steenuil X X X - X

Moorse nachtzwaluw - - - - X

Gierzwaluw X X X X X

Vale gierzwaluw X X X X X

Alpengierzwaluw X X X X X

IJsvogel X X X - X

Bijeneter X X X X X

Hop X X X X X

Groene specht X X X X X

Grote bonte specht X - X X X

Draaihals X - - - -

Veldleeuwerik X X X X -

Boomleeuwerik X - X X X

Kuifleeuwerik X X X X X

Yekla leeuwerik X X - X X

Kortteenleeuwerik X - X X X

Kleine kortteenleeuwerkik - -X - -

Kalanderleeuwerik X X X X -

Rotszwaluw X X X X X

Oeverzwaluw X X X X X

Boerenzwaluw X X X X X

Roodstuitzwaluw X X X X X

Huiszwaluw X X X X X

Graspieper X X X X -

Duinpieper - - - X -

Witte kwikstaart X X X X -

Grote gele kwikstaart X X X X -

Gele kwikstaart X X X X X

Winterkoning X X X X X

Alpenheggemus - - X X -

Roodborst X X X X X

Nachtegaal X X X X X

Gekraagde roodstaart X X X - -

Zwarte roodstaart X X X X X

Roodborsttapuit X X X X X

Tapuit - X X X X

Zwarte tapuit X X X X -

Rode rotslijster - X - - -

Blauwe rotslijster X X X X X

Merel X X X X X

Zanglijster - - X - -

Grote lijster X X X X -

Snor X X X X X

Graszanger X X X X X

Cetti's zanger X X X X X

Kleine karekiet X X X X X

Grote karekiet X X - X X

Rietzanger X - - X -

Orpheusspotvogel X X - - X

Provencaalse grasmus X X - X -

Baardgrasmus X X X X X

Grasmus - X- X X

Zwartkop X X X X X

Kleine zwartkop X X X X X

Bergfluiter - X X - X

Fitis X X X X -

Tjiftjaf X X X X X

Goudhaan - - - - X

Vuurgoudhaan X - X X X

Grauwe vliegenvanger - - X X -

Bonte vliegenvanger - X X X -

Kuifmees X X X X X

Pimpelmees X X X X X

Koolmees X X X X X

Zwarte mees - - X X -

Staartmees X X X X X

Boomkruiper X X X X X

Boomklever X - - - -

Roodkopklauwier X X X X X

Iberische klapekster  X X X X X

Zwarte spreeuw X X X X X

Wielewaal - X - X X

Gaai X X X X X

Ekster X X X X X

Blauwe ekster X X X X X

Alpenkraai X X X X X

Kauw X X X X X

Raaf X X X X X

Zwarte kraai X X X X X

Ringmus X X X X X

Huismus X X X X X

Spaanse mus X X X X X

Rotsmus X - - - X

Vink X X X X X

Europese kanarie X X X X X

Sijs - - X - -

Groenling X X X X X

Putter X X X X X

Goudvink - - - X -

Kneu X X X X X

Kruisbek - - - - X

Cirlgors X X X X X -

Grijze gors X X X X X

Ortolaan - - - X -

Rietgors - - X - -

Grauwe gors X X X X X

Monniksparkiet X- X - X X

Halsbandparkiet - X - - -

Sint Helenafazantje - - - - X

Fazant - - - - X

Overigen

X = gezien/gehoord

D = vleermuis-detector

† = dood gevonden

S = sporen/keutels/holen

 

ZOOGDIEREN :

Egel - † - † -

Iberische lynx S S S S X

Wezel - - - X -

Mangoeste - † - X X

Genetkat - - S - -

Das - S S - -

Wild zwijn X X X X X

Edelhert X X X X X

Ree - X - - -

Damhert X X X X X

Steenbok X X X - X

Bruine rat † X X X -

Eikelmuis † - - - -

Konijn X X X X X

Iberische haas X X X X X

REPTIELEN EN AMFIBIËN:

Rugstreeppad - - X - X

Gewone pad † - - X -

Spaanse groene kikker X XX X X

Kaspische beekschildpad - - X - -

Roodwangschildpad - X - - -

Europese moerasschildpad X  - - - -

Muurgekko X X X - X

Zuidelijke boomkikker X X - - X

Spaanse muurhagedis X X X X X

Parelhagedis - - - - X

Spaanse zandloper - - - X X

Algerijnse zandloper X X - - X

Roodstaartfranjeteenhagedis - - X - X

Gladde slang - - X - -

Trapslang - † - - -

Hoefijzerslang - X - - -

Hagedisslang † - - - -

Adderringslang X - - - -

Ringslang - X - - -

P

 

SOORTENLIJST

Vogelreis Doñana & Zuid-Spanje

 

Reisdata:

26 december 2008 t/m 02 januari 2009

(kerst/nieuwjaarsreis)

 

Reisleiders: Kees Woutersen

 

 

VOGELS:    (133 soorten):

 

Fuut

Geoorde Fuut

Dodaars

Jan van Gent

Aalscholver

Koereiger

Kleine zilverreiger

Grote zilverreiger

Kwak

Blauwe reiger

Roerdomp

Ooievaar

Zwarte ooievaar

Zwarte Ibis

Lepelaar

Flamingo

Bergeend

Wilde eend

Krakeend

Slobeend

Pijlstaart

Smient

Wintertaling

Zwarte zee-eend

Krooneend

Tafeleend

Witkopeend

Grauwe gans

Rode wouw

Sperwer

Monniksgier

Vale gier

Blauwe kiekendief

Bruine kiekendief

Buizerd

Dwergarend

Havikarend

Visarend

Slechtvalk

Torenvalk

torenvalk

Rode patrijs

Waterhoen

Meerkoet

Knobbelmeerkoet

Purperkoet

Kraanvogel

Scholekster

Steltkluut

Kluut

Griel

Kievit

Goudplevier

Kleine plevier

Strandplevier    

Steenloper

Drieteenstrandloper

Bonte strandloper

Kemphaan

Groenpootruiter

Oeverloper

Witgat

Wulp

Grutto

Watersnip

Kokmeeuw

Audouinsmeeuw

Geelpootmeeuw

Kleine mantelmeeuw

Grote stern

Houtduif

Turkse tortel

IJsvogel

Hop

Kerkuil

Steenuil

Oehoe

Grote bonte specht

Veldleeuwerik

Kuifleeuwerik

Kalanderleeuwerik

Rotszwaluw

Boerenzwaluw

Huiszwaluw

Graspieper

Witte kwikstaart

Gele kwikstaart

Winterkoning

Alpenheggemus

Roodborst

Zwarte roodstaart

Roodborsttapuit

Zwarte tapuit

Blauwe rotslijster

Merel

Zang lijster

Graszanger

Cetti's zanger

Provencaalse grasmus

Zwartkop

Kleine zwartkop

Tjiftjaf

Vuurgoudhaan

Buidelmees

Kuifmees

Pimpelmees

Koolmees

Zwarte mees

Staartmees

Boomkruiper

Zuidelijke klapekster

Zwarte spreeuw

Vlaamse Gaai

Ekster

Blauwe ekster

Alpenkraai

Kauw

Raaf

Zwarte kraai

Ringmus

Huismus

Spaanse mus

Vink

Europese kanarie

Groenling

Putter

Kneu

Rietgors

Cirlgors

Grijze gors

Grauwe gors

 

 

Overigen

 

X = gezien/gehoord

D = vleermuis-detector

† = dood gevonden

S = sporen/keutels/holen

 

ZOOGDIEREN:

Das †

Wild zwijn X

Edelhert X

Damhert X

Konijn X

Iberische haas X