Spanje Reisbestemmingen - Menorca

Menorca

Eiland van trekvogels

 

Reisdata:

nnb

Duur:

8 dagen

Prijs:

€ nnb

(Mahon/Mahon)

     

o.l.v.

Kees Woutersen.

Aantal verwachte soorten:

vogels 90.

Toeslag 1 pers. kamer

€ 175

 

 

Het eiland Menorca is een magneet voor trekvogels. Menorca ligt 75 km ten NO van zijn grote broer Mallorca en is met 50 x 20 km nog altijd ruim vier keer zo groot als Texel. Het groene binnenland is golvend, de rotsige kusten zijn grillig met bizarre rotsformaties en juweeltjes van strandjes en het toerisme concentreert zich in de zomerperiode. De vele trekvogels die in voor- en najaar over de Middellandse zee vliegen en uitgeput raken, vinden een veilige rustplaats op Menorca. April/begin mei is de ideale tijd voor een bezoek.

 

Dankzij de zachte winters blijven een aantal vogels het hele jaar op Menorca, terwijl populaties van andere plekken in Europa naar zuidelijke streken. Verspreid over het hele eiland zijn aasgier, dwergarend, rode wouw en dwergooruil algemene standvogels.

 

Op Menorca vinden we autochtone dennenbossen, steeneiken, steppengebiedjes, rotskloven, duinen en altijd groene velden met omringd door eeuwenoude stenen muurtjes. Er zijn twee belangrijke wetlands, S´Albufera Es Grau en Tirant wetlands plus een aantal oude zoutpannen en dit zijn in de trektijd juist de plekken waar veel trekvogels op af komen. Deze gebieden zullen we daarom tijdens ons verblijf meerdere keren bezoeken. Steltkluut en griel zijn broedvogel en alle andere Europese soorten steltlopers kunnen hier worden gezien, van de algemene bonte strandloper en

kemphaan tot de meer schaarse krombekstrandloper en bosruiter. Ook bijeneter, roodkopklauwier en Slangenarend zijn in april terug, Eleonora´s valk en scharrelaar doen het eiland tijdens de trek aan. De zeldzame poelruiter en roodkeelpieper worden jaarlijks gezien. In de trektijd is Menorca een eiland vol vogelverassingen!

 

In vergelijking met Mallorca lijkt het erop dat de vogels hier tammer zijn en minder geconcentreerd zitten. Overal op het eiland kunne interessante soorten opduiken, het is dus zaak om altijd oplettend te blijven. Rode patrijs, Provencaalse grasmus, blauwe rotslijster, grauwe gors en Tekla leeuwerik broeden op veel plaatsen.

 

De Menorcaanse kust is interessant voor zeevogels. Audouin´s – en dunbekmeeuw meeuw, kuifaalscholver, vale – en Kuhl´s pijlstormvogel kunnen hier gezien worden, alsmede visarend.

Voor de natuurliefhebber heeft Menorca meer te bieden dan alleen vogels. Er groeien 25 soorten orchideeën en Menorca is uitzonderlijk voor reptielen. De Griekse landschildpad wordt bijna overal op het eiland gevonden worden en is zo algemeen dat er regelmatig verkeersslachtoffers vallen. Menorca is de enige plek van Europa waar de brilhagedis voorkomt (geïntroduceerd vanuit NW Afrika). De Balearenhagedis is een endeem en zwaar beschermd. Verder leven hier oa Italiaanse hagedis (algemeen), groene pad, boomkikker, Moorse gekko, Europese tjiktjak en Europese waterschildpad.

 

 

Programma:

 

Dag 1. Aankomst vliegveld Mahon.

Vervoer toeristenhotel voor 7 nachten.

 

Dag 2 t/m 7. Excursies naar alle belangrijke natuurgebieden en landschappen inclusief de top Monte Toro van 358 meter hoog met een fenomenaal uitzicht over het eiland. Wetlands worden enkele keren bezocht omdat de aanwezigheid van trekvogels dagelijks verandert. In het grote wetland S´Albufera Es Grau is een wandelroute met observatiehutten. Aan de noordkust vinden we “fjorden” met grillige rotsen, droge steppenachtige gebieden, een vuurtoren op een vooruitstekende rotspunt en wandelpaden in geïsoleerde gebieden. Er wordt dagelijks enkele uren rustig gewandeld en we bezoeken enkele van de mooiste strandjes van het Middellandse zeegebied. In een week kunnen er rond de 90 vogelsoorten gespot worden.

 

Dag 8. Retour vliegveld Mahon.

 

 


Aankomt/vertrek: vliegveld Mahon (Menorca), aankomst en vertrek in de middag (plm. 14.00 – 16.00 uur) tenzij anders afgesproken.

Aanbevolen vliegmaatschappij: Vueling en Ryanair, met overstap in Barcelona.

Inclusief/exclusief: verblijf obv halfpension (ontbijt, avondeten), alle vervoer ter plaatse, alle excursies, Nederlandse reisleiding, alle entreegelden, informatiepakket over de te bezoeken gebieden . Exclusief: heen- en terugreis Spanje, evt. reisverzekering, fooien, souvenirs, eigen consumpties.

Vervoer ter plaatse: 9-persoons busje.

Zwaarte: lichte wandelingen (max. enkele km rustig lopen), die u indien gewenst kunt bekorten.

Aantal deelnemers: tenminste 3 personen, maximaal 15 personen.

Accommodatie: toeristenhotel met douche/toilet op de kamer .

Klimaat: meest lenteweer, rond de 15-20 ºC., met af en toe een regenbui.

Extra informatie: op aanvraag.

Opgaveformulier : klik hier .


 

 

Zonsondergang bij Cabo Caballeria, noordkust van Menorca (foto: KW)

 

 

De baai van Mahon, Menorca (foto: KW).

 

 

Ciutadella is de oude hoofdstad van Menorca (foto: KW).

 

 

Playa Turquesa, aan de zuidkust van Menorca (foto: KW).

 

Son Bou en wandelpad rond het eiland, zuidkust Menorca (foto: KW).

 

Het eiland Menorca is groen en er staan veel stenen muurtjes (foto: KW).

 

Vuurtoren aan de noordkust van Menorca (foto: KW).

 

Het pad naar Algairens, aan de noordkust van Menorca (foto: KW).

 

Het strand van Algairens, aan de noordkust van Menorca (foto: KW).

 

S´Albufera Es Grau, Menorca (foto: KW).

 

S´Albufera Es Grau, Menorca (foto: KW).

 

Rode Wouw, standvogel op Menorca (foto: KW).

 

Audouins meeuw op strand van Menorca (foto: KW).

 

Rode patrijs algemeen op Menorca (foto: KW).

 

Blauwe rotslijster, broedt op Menorca (foto: KW).

 

Man kneu, Menorca (foto: KW).

 

Griekse landschildpad, talrijk op Menorca (foto: KW).

 

Helpen bij het oversteken, Menorca (foto: KW).

 

Orchideeën beginnen in maart te bloeien, Menorca (foto: KW).