Spanje Reisbestemmingen - Madeira (Portugal)

Madeira (Portugal)

Bijzondere zeevogels en eiland-endemen

Reisdata nnb

Duur:

8 dagen

Prijs: **

€ nnb

(Funchal/Funchal)

     

o.l.v.

Kees Woutersen.

Aantal verwachte vogelsoorten: 50.

Toeslag 1 pers. kamer

€ 175

* definitiefe reisdata afhankelijk van vluchten van Transavia.

** Excl. ferry Porto Santo (plm. € 55) en drinken avondeten.

Deze parel van de Atlantische oceaan heeft de vogelaar een aantal interessante dingen te bieden. Het is beroemd om zijn zeevogels, heeft net als de Canarische Eilanden Maceronesië endemen, maar ook een eigen duif en aparte ondersoorten. Er zijn enkele bijzondere   zeevogels, moeilijk te zien, maar een boottocht naar het nabijgelegen Porto Santo maken dat een stuk makkelijker.

 

Roodzwarte lavarotsen en dichte laurierbossen op steile hellingen karakteriseren het eiland Madeira. De eilandengroep waarvan Madeira deel uitmaakt ligt op een plateau 350 km. ten westen van NW Afrika in de regio Macaronesia. Het dieren- en plantenleven is dus anders dan in Eurpoa. De eilanden zijn van vulkanische oorsprong en hebben nooit in contact gestaan met een van de continenten. Dit verklaart het bijna ontbreken van landdieren. Het oudste eiland van de archipel is Porto Santo. Door erosie is het al behoorlijk afgevlakt. Madeira zelf is jonger, veel hoger en behoorlijk stijl. Overheersende noordoostelijke passaatwinden voeren vochtige oceaanlucht aan. Aan de noordkant van Madeira wordt deze lucht opgestuwd en zorgt voor veel bewolking, regen en laurierbossen. Aan de zuidkant van het eiland valt veel minder neerslag. De overige eilanden zijn veel lager, droger en warmer dan Madeira. Porto Santo heeft zandstrandenen ook een andere vegetatie.

 

De maanden augustus en september zijn het best om naar Madeira te gaan, omdat er dan grote aantallen zeevogels rond het eiland aanwezig zijn. In die tijd zijn de bijzondere freira - en Bulwers stormvogel te zien en maken we zelfs een kans op de kleine pijlstormvogel en het Madeira stormvogeltje. Kuhls pijlstormvogel is talrijk en door de kustwatern vliegen andere zeevogels op trek zoals noordse pijlstormvogel, jagers en sterns.

Madeira endemen

21% of van de vogels op de Madeira archipel is endemische soort of ondersoort, terwijl 33% endemisch is voor Maceronesië. Freira of Zino's stormvogel (Pterodroma Madeira), Trocaz duif (Columba trocaz) en Madeiragoudhaan (Regullus madeirensis) zijn exclusieve Madeira soorten. Maceronesië endemen zijn Feas stormvogel, eilandgierzwaluw, Berthelots pieper en kanarie en dan broedt ook hier de heineken ondersoort van de zwartkop. Madeiragoudhaan heeft kortere wenkbrauwstreep en langere snavel   en de Madeira vink (F. c. maderensis) heeft een blawgrijze mantel en is in het geheel niet schuw. Er zijn 13 Maceronesië ondersoorten, oa Torenvalk (F. t. Canariensis) , Sperwer ( A. n. Granti), Atlantische geelpootmeeuw (L. c. Atlantis), roodborst, (E. r. microrynchus ), rotsmus (P. p. madeirensis) en Madeira brilgrasmus (S. c. bella).

De Madeira hagedis (Lacerta dugesii dugesii), afstammeling van de Marrokaanse hagedis, is het enige landdier dat op eigen kracht Madeira heeft weten te bereiken. De Canarische hagedis (Gallotia galloti) is geïntroduceerd in de botanische tuin van Funchal en kan zich daar in stand houden.

Stormvogels

Gon-gon   (Fea's Petrel - Pterodroma feae ) en freira (Zino's Petrel – Pterodroma madeira ) zijn eigenlijk allen bij Madeira te zien. Van de freira broeden maximaal 25 paar op Madeira, door een recente brand is hun aantal gereduceerd, en een waarneming is uitzonderlijk. De gon-gon is veel makkelijker. Hij broedt op Deserta Grande en wordt gezien vanaf Madeira en van de boot naar Porto Santo. Beiden hebben een vleugelwijdte van ruim een meter. Ook de iets kleinere Bulwers stormvogel is bijna nergens anders in de kijker te krijgen. Ook hij bezoekt de kolonie uitsluitend ´s nachts en leeft ver op de oceanen.

 

Madeira reisprogramma:

We maken korte wandelingen en kijken naar langsvliegende zeevogels langs de kust. Verder doen we de botanische tuin, plasjes en andere leuke plekjes aan. Naast de speciale Madeira vogels kunnen trekvogels voor verrassingen zorgen. We gaan met de grote veerboot   naar Porto Santo.

 

Dag 1. Heenreis, aankomst vliegveld Funchal.

Dag 2 t/m 7. Excursies op Madeira en op Porto Santo. We gaan o.a. naar   S. Lourenco (oostpunt, wandelen), Porto Moniz (NW punt, zeertek), Rabacal (1.300 m.), laurierbos en speuren de de kuststrook af.

De zeetocht naar Porto Santo duurt 2 1/2 uur en midden op de oceaan kunnen we   fae´s – en Bulwers stormvogels zien, die de de kustwateren liever vermijden. Op dit relatief platte eiland maken we een wandeling en bezoeken een stuwmeertje waar vaak trekvogels zitten.

Mogelijke doen we met een lokale gids een nachtexcursie voor de Zino's Petrel – Pterodroma madeira - (optioneel, start 21.00 h., duur max. 4 uur, prijs plm. € 35)

Dag. 8. Terugreis.


Praktische informatie reis

Madeira (Portugal):

Aankomt/vertrek: vliegveld Funchal, aankomst en vertrek gebaseerd op vluchten van Transavia, tenzij anders afgesproken.

Aanbevolen vliegmaatschappij: Transavia.

Inclusief/exclusief: verblijf obv volpension (ontbijt, lunchpakket, avondeten), alle vervoer ter plaatse, alle excursies, Nederlandse reisleiding. Exclusief: heen- en terugreis Spanje, kosten ferry naar Porto Santo, evt. reisverzekering, fooien, souvenirs, eigen consumpties.

** Let op: de prijs is exclusief een mogelijke nachtexcursie voor de Zino's Petrel – Pterodroma madeira - (optioneel, start 21.00 h., duur max. 4 uur, prijs plm. € 35).

Vervoer: 9-persoons busje.

Zwaarte: lichte wandelingen (max. 2-3 kilometer).

Aantal deelnemers: tenminste 5 personen, maximaal 8 personen.

Accommodatie: toeristenhotel met douche/toilet op de kamer, aan de zuidkant van het eiland.

Klimaat: meestal zomerweer, rond de 20-25 ºC.

Extra informatie: op aanvraag.

Opgaveformulier: klik hier.


Belangrijke vogelgebieden(IBA´s) van deze reis:

Op het eiland Madeira vinden we vier belangrijke vogelgebieden of   IBAs (Important Bird Areas). Drie liggen binnen Madeira Natural Park, Laurel Forest, Central Mountainous Massif and Ponta de São Lourenço.en zijn te bezoeken.  

 

Central Mountainous Massif

Dit zijn de bergen in de oostelijke/centrale regio van het eilan met diepe valleien en steile rotshelling. Er zijn uitgestrekte laurierbossen en grote stukken met boomhei. In dit park liggen de hoogste pieken en dit zijn de door toeristen in de zomer drukst bezochte plekken. Grote stukken zijn afgesloten tussen zonsop- en ondergang ivm met de unieke broedplekken van de uitsrst zeldzame Freira . Tot rond 1 september kan mehet gebied bezocht worden met een speciaal vergunning en onder begeleiding om roepende Freira´s te horen die hun nest bezoeken.

Broedvogels: Freira (Zino's Petrel - Pterodroma madeira) , Trocaz Duif, Madeira Goudhaan, Noordse Pijlstormvogel, Sperwer, Berthelot's Pieper, Eilandgierzwaluw en Madeira rotsmus.

 

Laurel Forest

De laurierbossen van de Laurus -familiebeslaan 25% van de oppervlakte van Madeira. Ze liggen vooral aan de noordkant, waar de meeste regen valt. De vegetiatie is erg dicht, er zijn rotswanden en snelle beekjes en de toegang tot de meeste plekken is zeer moeilijk.

Broedvogels zijn oa: Trocaz Duif, Madeira Goudhaan, Sperwer, Houtsnip Eilandgierzwaluw , Kanarie, Madeira Vink, Roodborst Erithacus rubecula microrynchus .

 

Ponta de São Lourenço

Een schiereiland van scherpe rotsen en kliffen met smalle eilandjes aan de oostkant van Madeira. Er groeien lage struiken en kruiden.

Broedvogels: Berthelot's Pieper, Eilandgierzwaluw, Kanarie en zeevogels als Visdief, Dougalls Stern, Buklwers Stormvogel en Kleine Pijlstormvogel.

 

 

Ponta do Pargo

Aan de westkant van Madeira ligt een gevarieerd maar moeilijk toegankelijk rotsachtig gebied. De kliffen zijn hoog en bovenop liggen kleine bouwlandjes.

p

Vliegende Trocazduif boven het laurierbos (Foto: KW.

p

Vrouw en jong Madeiravink Foto KW).

 

p

Madeiragoudhaan (Foto KW).

 

 

p

Reisverslagen; 2007, 2012.

Soortenlijsten: 2007, 2012, 2014

p

S Lourenco, de oostpunt (Foto: KW).

p

Schets van Fae stormvogel en Bulwers stormvogel.

p

Madeira laurier bos (Foto: KW).

p

Madeira vink (Foto: KW).

p

Kanarie (Foto: KW).

p

Berthelots pieper (Foto: KW).

p

Pico Areeiro, het hoogste punt van Madeira en broedgebied van de endemische Madeira stormvogel (Foto: KW).

p

Aankomst op het eiland Porto Santo (Foto: KW).

p

De kust van Porto Santo (Foto: KW).

 

p

Het golfveld van Porto Santo (Foto: KW).

p

Atlantische geelpootmeeuw (Foto: KW).

Reisverslagen Madeira

Reisverslag Vogelreis naar Madeira

13 t/m 20 september 2012

 

 

Door: Tom Loorij

Reisleider: Kees Woutersen (Aragon Natuurreizen)

Deelnemers: Adrie en Auke Burrie, Dick van Houwelingen, Loes en Tom Loorij

 

Donderdag 13 september

Omdat de geplande vlucht van de late middag door Transavia op het laatste moment gewijzigd werd in de vroege ochtendvlucht ging in het holst van de nacht om 3.15 uur al de wekker. Om 4.00 uur reed de taxi voor die ons naar Schiphol bracht. Binnen 10 minuten waren alle incheckformaliteiten vervuld. We gebruiken een licht ontbijt van een croissant met thee. Bij de gate ontmoeten we later Adrie en Auke (Dick kenden we nog niet). Stipt op tijd vertrokken, landen we om 9.10 uur plaatselijke tijd met een fikse klap op de landingsbaan van het Aeroporto de Santa Catarina bij Santa Cruz. Kees staat ons op te wachten met het gehuurde busje en we maken kennis met Dick. De vroege aankomst had wel tot voordeel dat we ruim een halve dag extra op het eiland hebben. Kees neemt ons eerst mee naar Punta de Garajau waar net zo'n Christus beeld uitkijkt over zee als in Rio de Janeiro. We genieten van het uitzicht, de eerste Eilandgierzwaluwen en een Tapuit. Het gaat vervolgens en route naar ons hotel in Funchal. Aan de overkant van de straat gaan we een broodje eten en wat drinken als lunch. Dan wandelen we naar beneden naar de haven. De eerste Geelpootmeeuw wordt gefotografeerd en er vliegt een Drieteenstrandloper langs. Vandaar lopen we naar de Jardin de Sao Francisco, een rustig stadspark. In de bamboe zingt onzichtbaar voor ons de Madeirazwartkop. We kuieren verder naar een uitzichtpunt bij de haven waar ook de ferry naar Porto Santo aanmeert. Onderweg zitten er twee Kanaries op de telefoondraad en langs het water lopen Steenlopers. Halverwege terug strijken we neer op een terrasje aan de boulevard. Om 15.30 uur zijn we terug bij het hotel en rusten we wat uit (al meer dan 13 uur in touw!). Om 19.00 uur is het lijsten op het dakterras en diner. Kees vertelt dat hij een gids heeft gecharterd die om 20.30 uur bij het hotel klaar staat om liefhebbers naar het broedgebied van de Freira te brengen. Dat is een niet ongevaarlijke wandeling in het donker en alleen Kees, Dick en Auke gaan mee. Ze zijn pas na middernacht terug en de volgende ochtend horen we dat ze de vogels helaas noch gehoord noch gezien heen. Waarschijnlijk was het toch al te laat in het jaar.

 

p

Vrijdag 14 september

Vanwege de vermoeienissen van de vorige dag scharen we ons pas om 8.00 uur aan het lopende ontbijtbuffet. Om 9.00 uur rijden weg; Kees koopt een paar flessen water voor onderweg en we krijgen een lunchpakket mee. Eerst gaan we naar de botanische tuin bij Monte, even boven Funchal in de bergen. Deze tuin is schitterend aangelegd op terrassen tegen de heuvels en biedt alles wat de bloemenliefhebber maar wensen kan. In het museum dat erbij hoort kunnen we, helaas wat stoffige, opgezette exemplaren zien van de specifieke Madeirasoorten die we op deze reis nog te zien zullen krijgen. We lopen er een paar uur rond en voegen Roodborst, Merel en Madeiravink (n.b. vrij vliegend in een vogelkooi!) aan de soortenlijst toe. Op een terrasje er vlakbij wordt uitgebreid koffie gedronken en worden de eerste souvenirs gekocht.

Dan rijden we naar Porto Moniz. Vanaf Sao Vicente langs de noordkust gaat dat via een weg met tientallen tunnels die pas recent geopend is en de reisduur van vier uur tot slechts één uur heeft teruggebracht. Daar blijven we van 13.00 tot 16.00 uur en staan daar met telescopen heel comfortabel aan de boulevard naar langs vliegende zeevogels te speuren. Die bestaan voor het overgrote deel uit Noordse en Kuhls Pijlstormvogels, enkele Visdiefjes en Grote Sterns. Een ideale plek met toilet en een terrasje er pal achter, waar we dus na afloop wat drinken op het succes van onze eerste zeetrek waarnemingen. Om kwart voor zes zijn we terug bij het hotel en om 19.00 uur is het weer lijsten en eten.

 

Zaterdag 15 september

Vandaag ook om 8.00 uur ontbijt en gaan we ca. 9.00 uur op weg het binnenland in via Monte naar Ribeiro Frio. In dit dorp begint een wandeling van ca. drie kwartier langs een kleine levada naar een uitzichtpunt het “Balkon” of op zijn Portugees “Balcoes” geheten. Een heel ontspannen wandeling over een goed begaanbaar pad, nagenoeg vlak. Onderweg is er zelfs een klein souvenirwinkeltje annex cafeetje. Onderweg spotten we een paar keer de Madeiragoudhaan maar een goede foto is een ander verhaal. Van het “Balkon” heb je een weergaloos uitzicht over het omliggende berglandschap. We blijven er een heel tijdje kijken en turen om een glimp van Trocazduiven op te vangen hetgeen uiteindelijk een enkele keer lukt ook. Maar het is veel te ver weg om ze echt goed in de kijker te krijgen. Dan is het een stuk gemakkelijker om uitgebreid de Madeiravinken te bekijken op het balkon, daar heb je zelfs geen kijker voor nodig! Ze zijn tam en aan mensen gewend en eten zowat uit je hand. Een goed object om foto's te maken. Als we uitgekeken zijn op de vinken gaan we terug naar het dorp en strijken we neer op een terrasje voor een kop koffie. We zien in een beekje nog een Grote Gele Kwikstaart en bezoeken ook de forellenkwekerij. Hier zwemmen forellen in alle maten in een heleboel kleine en grote bassins. In de beek zien we zelfs een echte (“wilde” of ontsnapte?) forel zwemmen.

Dan gaan we hoog de bergen in naar de Pico do Arieiro. Er is daar een groot bezoekerscentrum waar ook een film draait over de beroemde Freira. Daar begint ook het pad dat door enkelen de eerste avond is gelopen. Erg interessant allemaal. Intussen gaat de bewolking steeds lager hangen en zeg maar gerust dat het mist is. Rond het parkeerterrein loopt een Berthelots Pieper rond die natuurlijk op de foto moet. Om 16.15 uur beginnen we met de afdaling. Er blijkt een soort tijdrit voor wielrenners bergop aan de gang zijn en we moeten tegen de stroom in; dat gaat langzaam en zo nu dan moeten we ook even stoppen. Halverwege komen we kennelijk ook nog eens in soort autorally terecht, zodat Kees zijn busje maar even aan de kant parkeert om de snelheidsduivels te laten passeren. En het was toch al een klus voor Kees om ons veilig naar het dal te loodsen in die dichte mist op die weg met haarspeldbochten! Hulde, Kees! En om het verkeersdrama compleet te maken: we wilden nog even op het eind van de boulevard in Funchal naar het uitzichtpunt bij de haven om een glimp van de Dougalls Sterns op te vangen die daar zouden moeten zitten, maar rijden muurvast in een anti-crises demonstratie. Dat plan moeten we dus opgeven en we keren onverrichter zake terug naar ons hotel om te lijsten en te eten.

 

Zondag 16 september

Kees wilde vroeg ontbijten want om ca. 7.30 uur zou Joel Pereira klaar staan die ook de gids was de eerste avond naar de Freira's, om ons wat mooie vogelplekjes op het eiland te laten zien. Maar helaas, de eetzaal was echter nog potdicht en ging echt pas om 7.30 uur open. Dus toch even wachten… Maar om 8.00 uur staan we allemaal buiten en rijden we met onze bus achter het busje van Joel aan. Hij leidt ons eerst naar een plek waar het zien van de Trocazduif een zekerheidje is. Daartoe slaan we aan de noordkust af een eindje omhoog een mooi dal in tot waar de weg zo'n beetje ophoudt. En waarachtig, na slechts een paar minuten lopen van de plek waar we onze busjes hadden neergezet zagen we bijna onmiddellijk onze eerste duiven vliegen en zitten. En wel heel wat dichterbij dan eergisteren. Vandaar brengt Joel ons naar de oudste laurierbomen van het eiland in de omgeving van Fanal. De weg gaat van Ribeira de Janela steil omhoog de bergen in. Onderweg stoppen we bij een mooi uitzichtpunt en maken we een korte koffiestop. Een machtig gezicht die bomen met hun enorme stelsels van vertakkingen.

Tot slot wil hij ons meenemen naar de hoogvlakte om bij een levada op zoek te gaan naar de Madeira Brilgrasmus en misschien het St. Helenafazantje. Het slechte weer met de regen en het slechte zicht maken echter dat deze wandeling snel weer wordt afgebroken. Kans op vogels is met zulk weer nihil. Doornat nemen we bij het busje afscheid van Joel. We dalen af naar de riviermonding bij Ribeira waar we nog even gaan vogelen. Onderweg zien we zo maar op de weg een heuse Houtsnip! Aan de kust o.a. een Grote Gele Kwikstaart, een Tapuit, Visdiefjes (waarvan aanvankelijk even gedacht en gehoopt werd dat het Dougalls Sterns waren!) en een Regenwulp.

Dan gaan we weer naar ons zeevogelspotplekje in Porto Moniz. We kunnen weer opwarmen en opdrogen! En terwijl Adrie voor de inwendige mens zorgt wordt er tot ca. 17.00 uur weer de zee afgespeurd. Kees vist tussen de Noordse en Kuhls Pijltjes ook nog een enkele Grauwe Pijlstormvogel uit de langs vliegende vogels. Halverwege de middag komt ook Michiel de Lange uit het Haagse langslopen die Tom meteen herkent en al enkele weken op het eiland zit te vogelen.

Om ca. 18.00 uur zet Kees ons en de Burries bij het hotel af waarna hij met Dick toch nog even naar het uitzichtpunt bij de haven gaat. Na later bleek helaas tevergeefse moeite; de Dougalls Sterns waar op werd gehoopt, lieten zich niet zien.

 

Maandag 17 september

Porto Santo-dag!! Dat betekent dat al om 6.45 uur de wekker gaat, want om 7.15 uur rijdt het taxibusje voor dat ons naar de boot brengt. De avond ervoor had Kees al de boottickets uitgedeeld. De boot vertrekt om 8.00 uur en het is twee en een half uur varen. Behalve de twee inmiddels bekende pijltjes-soorten zien we onderweg ook onze eerst Bulwer's Stormvogel. Kees en Dick hebben ook nog een Middelste en een Kleine Jager gezien.

Bij aankomst roept Kees een taxi aan om ons naar het enige waterreservoir op het eiland bij Tanque te brengen. De chauffeur zegt echter dat dit al heel lang droog staat omdat er de laatste twee jaar nauwelijks regen is gevallen. De bewoners moeten al zuinig met water doen. Hij wil ons wel naar de golfbaan brengen, de enige plek op Porto Santo met nog oppervlaktewater tussen de holes. We verschansen ons op het terras van het bij de golfbaan behorende restaurant, laten koffie aanrukken en speuren water en golflinks af. Dat levert in korte tijd heel wat nieuwe soorten op, zoals Kleine Zilverreiger, Koereiger, Hoppen, Meerkoeten, Bontbekplevier en Turkse Tortels. Maar ook de endemische Buizerds en Torenvalken op het gras laten zich mooi bekijken.

Daarna dalen we door de velden, de door projectontwikkelaars tot nu toe nooit voltooide bouwzones (alleen de infrastructuur is aanwezig) en de villawijken langzaam naar het strand af. Onderweg worden nog o.a. een groepje Putters, Spaanse Mus en Rotsmus gescoord.

Op een muurtje bij het strand eten we ons lunchpakket op en er wordt gezwommen of pootje gebaad in zee. Daarna wandelt ieder in zijn eigen tempo langs het strand naar Vila Baleira, de hoofdplaats van het eiland. Onderweg ploffen we neer op een terrasje voor een verfrissing want het is best wel vermoeiend zo'n wandeling over het strand. Maar eindelijk bereiken we het plaatsje, lopen daar wat rond om te shoppen en pikken we weer een terrasje. Kees en Dick besluiten terug te lopen naar de boot, de anderen houden hun (zware) bagage onder hun hoede, blijven nog even zitten en nemen dan een taxi naar de boot. Tot de schemering worden op het achterdek weer zeevogels gespot en om 21.30 uur stappen we weer aan wal in Funchal. Het heeft daar zelfs een half uurtje geregend en alles is nat!

Terug op de kamer had het restaurant toch nog voor ieder wat lekkers gezorgd ter compensatie van het gemiste avondeten. Er stond een heerlijke koude kipsalade klaar met een glas witte wijn! Dat werd met smaak verorberd.

 

p

Dinsdag 18 september

Omdat het gisteren toch wel wat laat is geworden, scharen we ons pas om 8.00 uur aan het ontbijt. Daarna gaan we naar Ponto da St. Laurenço, het schiereiland dat de noordoostpunt van Madeira vormt. Het is een volkomen kaal en onwezenlijk landschap. Bij een uitkijkpunt vliegt een Sperwer. We maken een korte wandeling die niet iedereen helemaal tot het einde aflegt naar de kaap. Het pad is niet slecht, maar wel veel klimmen en dalen en die trap aan het begin met 123 treden moest je aan het eind ook weer omhoog! Op een muurtje onderweg scharrelen tientallen Madeira muurhagedissen, heel fotogeniek. We gaan ook nog even naar een ander uitkijkpunt daar. Bij het kraampje van de snackbar scharrelt vlakbij een Berthelots Pieper en nemen Kanaries een bad, ook leuk om te fotograferen.

Dan gaan we naar het haventje van Caniçal, waar koffie gedronken wordt op een terrasje maar dat behalve een Kleine Plevier en een Grote Gele Kwikstaart niet veel bijzonders aan vogels oplevert. Daarna bezoeken we Machico, een van de grotere stadjes op Madeira. De plaats ligt aan een rivier die daar in zee uitmondt. Het laatste gedeelte is een helemaal door hoge betonnen muren omzoomde rivierbedding die hier en daar wat water bevat, maar tevens een uiterst rijke begroeiing kent. We zetten de bus neer bij het begin (het hoogste punt) en lopen de hele bedding af naar zee. Dat levert weer enkele nieuwe vogelsoorten op. Ongetwijfeld de meest interessante en aardigste is het St. Helenafazantje, een uiterst klein vogeltje dat met hele groepjes tegelijk door het riet en de andere vegetatie scharrelt en zich uitstekend door de kijker laat bekijken. Maar de Waterhoentjes zijn ook nieuw. De mondig in zee levert weer andere leuke soorten op zoals een Kleine Zilverreiger, Oeverlopers, een Groenpootruiter en een Kleine Strandloper. Op een terrasje aan zee drinken we wat en dan is Kees zo aardig om het busje op te halen zodat we niet het hele eind terug behoeven te lopen.

Om 16.15 uur zijn we weer terug bij het hotel. We frissen ons even op en gaan dan naar het proeflokaal van het wijnhuis D'Oliveira dat vlak om de hoek bij ons hotel ligt om Madeira wijn te proeven. We leren daar al meteen dat je Madeira en Madeira hebt, alle mogelijke jaargangen, maar ook soorten. Je hebt droge, halfzoete en zoete wijn en die kunnen we allemaal proeven. En natuurlijk worden er wat souvenirs (wijn!) aangeschaft, heel gezellig allemaal.

Na het diner gaat iedereen nog even de stad in, sommigen strijken neer op een terrasje, anderen maken een stadswandeling langs de bezienswaardigheden.

 

Woensdag 19 september

De laatste dag op Madeira alweer. We zitten al om 7.30 uur aan het ontbijt want we willen zo vroeg mogelijk in Porto Moniz zijn voor de zeetrek. Dit keer gaan we gewoon aan een tafeltje van het terras zitten (kan het luxer?) en inderdaad het lijkt erop dat er nu veel meer pijltjes voorbij vliegen. Maar er komen ook een paar Bulwers Stormvogels langs en op een gegeven moment wordt zelfs een nieuwe soort gespot: het Madeira Stormvogeltje! De witte stuit met zijn speciale vorm valt heel goed op. We laten koffie bezorgen en ook Michiel de Lange komt weer even langs.

Om 11.30 uur rijden we weg. Eerst gaan we nog even naar de riviermonding bij Ribeira de Janela waar een Amerikaanse Wintertaling zit tussen een groep Wilde Eenden. Het verschil met onze eigen Wintertaling is heel goed te zien. Daarna gaan we weer de hoogvlakte op die zondag bijna letterlijk de mist in ging. Nu blijkt het schitterend weer te zijn met een zonovergoten blauwe lucht. Op dezelfde plek als zondag speuren we weer naar de Brilgrasmus, aanvankelijk zonder succes en komen we niet verder dan een Roodborst. Maar even verderop zo aan de kant van de weg hebben we meer geluk. Dick laat de zang van het vogeltje afspelen en zo waar hij reageert erop en vliegt een paar keer langs. Helaas vindt hij het echter na korte tijd al weer mooi genoeg geweest. Hij hoeft toch niet meer een broedterritorium te verdedigen tegen een indringer want het broedseizoen is immers voorbij. Dus laat hij de twitchers verder in de kou (pardon warmte!)   staan.

Via de westelijke en later zuidelijke kustweg gaat het vervolgens terug naar Funchal. Dat is een schitterende maar wel erg bochtige weg met zo nu en dan prachtige uitzichtpunten over zee, maar ook langs de resten van de bosbranden die op Madeira gewoed hebben. Bij Porto do Prago maken we een wat langere stop bij het vuurtorentje dat op de uiterst westelijke punt van het eiland staat. In de toren is een kleine expositie over vuurtorens (helaas alleen in het Portugees). Wat vogels betreft stellen we ons tevreden met de Eilandgierzwaluwen. Bij Ponto do Sol rijden we door een heuse waterval en even verderop, vlak voor Ribeira Brava   stoppen we in Lugar da Baixa. Daar is een zoetwaterplasje vlak aan zee waar je via een loopbrug over de weg naar toe kan.   Nieuwe soorten levert het niet op, maar het is wel een mooi plekje met Waterhoentjes, Meerkoeten, Oeverloper en Steenlopers. Aan de overkant maken we onze laatste terrasstop onderweg. We krijgen bij de drankjes een schoteltje met lauwe stoofpot van aardappel en vlees, in een pittige saus, typische iets van Madeira en wel lekker.

Om 16.30 uur zijn we weer bij het hotel, we pakken in en schuiven dan voor de laatste keer aan dit keer een lopend buffet, dat we ons heel goed laten smaken. Als sluitstuk van de reis gaan we daarna een terrasje pikken in het centrum van de stad waar we de Madeira wijn, zoals het een aperitiefwijn betaamt, uitstekend laten smaken. Ook is dit de gelegenheid om Kees in het zonnetje te zetten als dank voor alles wat hij deze reis gedaan heeft met een mooie kaart en een financiële bijdrage van ons allen.

 

Donderdag 20 september

Over deze dag kunnen we kort zijn: die bestaat geheel uit een reisdag. Na Auke en Adrie, die nog een paar daagjes blijven, de vorige avond al te hebben uitgezwaaid, brengt Kees de overigen om 8.15 uur naar het vliegveld bij Santa Cruz. Voor het inchecken staan we drie kwartier in de rij, maar verder zijn er geen problemen. We nemen afscheid van Kees en hebben een voorspoedige vlucht naar Nederland en een dito treinreis naar huis.

Het was al met al een heel ontspannen en gezellige reis op een schitterend eiland, prima georganiseerd door Kees. Het aantal soorten (49) dat we hebben gezien was niet zo groot, maar Madeira telt nu eenmaal niet zo veel soorten. De meeste endemen en ondersoorten (de laatste echter niet altijd als zodanig herkenbaar) hebben we echter kunnen waarnemen. Alleen de Freira hebben we helaas moeten missen, maar daar waren we misschien te laat in het seizoen voor. Daarvan kunnen we nagenieten op de video van die vogel die we mee naar huis hebben genomen.

 

p.s. En wie nog mooie plaatjes van de Madeira vogels wil zien kan kijken op: http://www.bird-stamps.org/country/madeir.htm

 

Verslagje Vogelreis Madeira

13 t/m 20 september 2012

 

Ondergedompeld in het groen van de laurierbossen en het diepblauw van de oceaan, beleefden we een onderhoudende vogelreis op Madeira. Iedere dag sprokkelden we iets van de bijzonderheden bij elkaar, de endemen van het eiland en die o zo moeilijk te vinden zeevogels.

Dag 1 eilandgierzwaluw en kanarie, dag 2 Madeira vink en Kuhls pijlstormvogel, dag 3 Trocaz duif. Madeira goudhaan en Berthelots pieper, dag 4 maar liefst 20 Tracaz duiven en massa´s pijlstormvogels (Kuhls, noordse, grauwe), dag 5 Bulwers stormvogel en Madeira Rotsmus, Dag 6 Sint Helenafazantje en het record van 28 dagsoorten, dag 7 Madeira stormvogeltje en dwaalgast Amerikaanse wintertaling. Dag 8 vertrokken we naar huis maar waar ter wereld kun je Kuhls pijlstormvogels zien vanaf het vliegveld?!

 

Verderop de soortenlijsten van onze twee reizen in september van 2007 en 2012, en hieronder aantallen zeevogels van het telpunt Porto Moniz (zie ook: www.trektellen.nl) en de ferry naar het buureiland Porto Santo.

p

Zeevogels vanaf de ferry Madeira – Porto Santo

27-09-2012 (heen, 2,5 h)

17-09-2012 (heen, 2,5 h)

17-09-2012 (retour, 1,5 h)

Totaal aantal:

Kuhls pijlstormvogel – 105. 160, 70

Noordse pijlstormvogel - 2, 2, 0

Freira/Madeira stormvogel – 4, 0, 0

Bulwers stormvogel – 8, 4, 4

Grote jager – 1, 0, 0

Middelste jager – 1, 1, 0

Kleine jager – 1, 1, 0

Geelpootmeeuw - +, +, +

“Dolfijn” – 0, 0, 10

Zeetrek Porto Moniz

(11, 14, 16 en 19-09.2012; 8 teluur)

Totaal aantal:

Kuhls pijlstormvogel - 887

Noordse pijlstvogel - 747

Grauwe pijlstvogel - 1

Bulwers stormvogel - 2

Madeira stormvogeltje - 6

Kleine mantelmeeuw -1

Geelpootmeeuw - +

Visdief - 65

Grote stern - 4

Walvis spec. - 1

Dolfijn - 1

 

Kees Woutersen- www.aragonnatuur.com -

SOORTENLIJSTEN

Vogelreis Madeira

Reisleider : Kees Woutersen

Download de daglijst van 2012 in Excel.

Reisdata:

25 t/m 30 september 2007

13 t/m 20 september 2012

11 t/m 18 september 2014

 

Vogels (44, 49,46 soorten)

Kuhls pijlstormvogel X X X

Noordse pijlstormvogel X X X

Gon-gon / Freira X - -

Grote pijlstormvogel - - X

Grauwe Pijlstormvogel X X -

Bulwers pijlstormvogel X X X

Madeira stormvogeltje - X -

Lepelaar - - X

Kl. Zilverreiger X X X

Koereiger - X -

Blauwe reiger X - -

Zwarte ibis X - X

Wilde eend X X X

Amerikaane wintertaling - X -

Sperwer - X X

Buizerd X X X

Torenvalk X X X

Meerkoet X X X

Waterhoen X X X

Bontbekplevier X X -

Kleine plevier - X -

Goudplevier - - X

Bonte strandloper X - -

Kleine strandloper X - -

Drieteenstrandloper X X X

Oeverloper X X X

Groenpootruiter - X -

Blonde ruiter - - X

Regenwulp - X X

Kemphaan - - X

Houtsnip - X -

Steenloper X X X

Grote jager X - -

Middelste jager X X -

Kleine jager - X -

Kokmeeuw X - X

Kleine mantelmeeuw - X X

Geelpootmeeuw X X X

Visdief X X X

Grote stern X X X

Rotsduif/postduif X X X

Trocaz duif X X X

Turkse tortel - X X

Eilandgierzwaluw X X X

Hop X X X

Bertelots pieper X X X

Witte kwikstaart X - -

Grote gele kwikstaart X X X

Roodborst X X X

Tapuit X X X

Merel X X X

Brilgrasmus - X -

Zwartkop X X X

Madeira Goudhaan X X X

Spaanse mus X X X

Rotsmus - X -

Madeira vink X X X

Kanarie X X X

Putter X X X

Kneu X X -

Sint Helenafazantje X X X

Zoogdieren

X = gezien/gehoord               † = dood gevonden               s = sporen/keutels/holen

Madeira dwergvleermuis - X -

Konijn X X -

Huismuis X X -

Walvis - X -

Gewone Dolfijn X X X

Reptielen en amfibiën

Groene kikker (perezi) X X X

Madeira muurhagedis X X X