Spanje Reisbestemmingen - Wolvenreis (NW Spanje)

p

WOLVEN- EN VOGELREIS, NW SPANJE

Reisdata:

nnb

 

Duur:

7 dagen

Prijs:

€ nnb

     

o.l.v.

Kees Woutersen & Wil Luiijf

Aantal verwachte vogelsoorten:

80-100.

Toeslag 1 pers. kamer € nnb

Wolven! Het is echt mogelijk deze indrukwekkende dieren te zien. Begin vorige eeuw is dit simbool voor ongerepte natuur in bijna heel Europa uitgeroeid. In Spanje leeft op dit moment een gezonde populatie die tot ruim boven de 2000 dieren is gegroeid. Wolven leven verborgen op woeste gronden, in sierras en uitgestrekte graanvelden. De grootste dichtheden, 5-7 dieren per 10 km2,   vinden we in de provincie Zamora, NW-Spanje. Er is een zeker evenwicht tussen de plaatselijke bevolking, die terecht bang is dat er schapen gedood worden, en deze roofdieren. Wolven zien is een heel aparte ervaring, natuurbeleving ten top!

 

Het voedsel van de wolven is zeer gevarieerd. In de sierras van Zamora leven veel edelherten, reeën, wilde zwijnen, hazen en konijnen. Om de kans klein te houden dat ze levend vee pakken worden regelmatig kadavers uitgelegd op vaste plaatsen. In die buurt is de kans een wolf te zien het grootst en de lokale bevolking kan informeren over de wolven. We gaan een traditionele wolvenval en een wolvenmuseum bekijken, zoeken naar sporen van deze mitische dieren en natuurlijk kijken we naar de vogels in het veld.

 

Geduld en scherpe ogen zijn belangrijk voor het vinden van een wolf. Iedere avond en ochtend gaan we posten bij een plek waar bekend is dat er een wolvengroep woont. Dan wachten tot we een wolf zien verschijnen tussen de vegetatie. Soms is het maar even, soms laten ze zich uren bekijken, soms is het ver weg, soms verbazend dichtbij. Misschien horen we ook het karakteristieke wolvengehuil.

 

De tientallen grote trappen en andere steppenvogels bij Villafáfila zijn een tweede ingredient van deze reis. Natuurlijk komen andere vogels aan bod zoals vale – en monnisgieren die op de kadavers af komen. Provencaalse grasmus is hier algemeen en we maken kans op roofvogels als grijze wouw, steen- en havikarend.

 

Programma 7 daagse reis:

Dag 1.

Aankomst Madrid, vervoer naar Sierra bij Zamora voor 4 nachten.

 

Dag 2t/m 5.

Deze dagen staan helemaal in het teken van het zien van de wolven.

We posten bij zonsop- en ondergang enkele uren op vaste plekken en zoeken de omgeving af naar wolven. Overdag bezoeken we de Sierra de Cabrera en de Sierra de Culebra op zoek naar wolvensporen en vogels. Tijdens één van de dagen gaan we naar het bergmeer van Sanabria op 1720 meter hoogte voor soorten als Steenarend en Waterpieper. Daarnaast bezoeken we ook de spectaculaire rotskloven van de rivier de Douro in Portugal. In het prachtige landschap zoeken we naar soorten als Havikarend, Grijze Wouw, Blauwe Ekster en Blauwe Rotslijster.

Fotograferen van wolven is erg moeilijk, eigenlijk moet je daarvoor alleen zijn en veel tijd besteden. Amfibiën, wolvensporen en sommige vogels zijn makkelijker op de plaat te krijgen. De laatste 2 nachten verblijven we in een hotel in Villafáfila.

 

Dag 6.

We bezoeken de graansteppen en het reservaat bij Villafáfila op zoek naar Grote Trappen. De kans dat we meer dan 100 van deze prachtige vogels te zien krijgen, vaak in groepen van tientallen tegelijk, is groot. Ook op soorten als Kleine Trap, Witbuik- en Zwartbuikzandhoen, Griel, Kalanderleeuwerik, Steenuil en andere steppevogels maken we een goede kans. In dit reservaat mag niet gejaagd worden en de vogels zijn hier over het algemeen dan ook minder schuw.

 

Dag 7.

Retour Madrid. Afhankelijk van het tijdstip van onze terugvlucht, is het mogelijk om onderweg nog te vogelen.

 

Opmerking:

Tijdens het posten in de ochtend en avond kan het erg fris zijn. Het is belangrijk dat u voor warme kleding zorgt.


Praktische informatie

Wolvenreis & grote trappen NW Spanje


Aankomt/vertrek: vliegveld Madrid, aankomst en vertrek in de middag (plm. 13.00 – 16.00 uur) tenzij anders afgesproken. Aanbevolen vliegmaatschappij: Iberia, KLM.
Inclusief: verblijf obv volpension (ontbijt, lunchpakket, avondeten), alle vervoer ter plaatse, alle excursies, Nederlandse reisleiding, alle entreegelden, informatiepakket over de te bezoeken gebieden . Exclusief: heen- en terugreis Spanje, evt. reisverzekering, fooien, souvenirs, eigen consumpties.
Vervoer in Spanje: 9-persoons busje.
Zwaarte: lichte wandelingen (max. enkele   kilometers).
Aantal deelnemers: tenminste 3 personen, maximaal 15 personen.
Accommodatie: familiehotels met douche/toilet op de kamer .
Klimaat: zeer variabel, reken op alle weertypes en koude ochtenden (warme kleding!), 15 – 30 ºC., mogelijk regen.
Extra informatie: op aanvraag.
Opgaveformulier: klik hier.


De Iberische wolf

 

De Iberische wolf (canis lupus signatis) is iets kleiner en donkerder dan de andere wolven. Deze wolf verschilt van een Duitse herder door een grotere, robuste kop, korte, rechtopstaande oren en goudgele ogen. De lange haren op rugnek en staart zijn donkerder dan die van de rest van het lichaam. De sporen zijn als die van een hond, maar groter en met een grotere, duidelijk afgedrukte handpalm.

 

Men schat dat 30% van alle Europese wolven (buiten Rusland) in Spanje leeft. Na een dieptepunt in de jaren 1970 (400 exx.) heeft de wolvenstand zich spectaculair hersteld. Er worden de laatste jaren zelfs weer enkele wolven gezien in de Pyreneeën. In het zuiden zijn al wolven gezien in de Sierra Morena (Andalucía).

 

Men schat dat er op het moment zo'n 2500 – 3000 wolven op het Iberische schiereiland rondlopen. waarvan 400 in Portugal. De meeste leven in het noordwesten met dichtheden van maximaal 5 tot 7 wolven per 100 vierkante kilometer.

 

Jaarlijksworden   3 - 4 wolven geschoten. Deze worden bij opbod aan de jagers geveild en de prijs kan tot € 10.000 oplopen. Een jachtopzichter bepaald dan welk individu geschoten kan worden.

p

Verspreiding van de Iberische wolf.

Belangrijke Vogelgebieden (IBA´s) van deze reis:

Sierra de la Cabrera (Castilië, Galicia 73.700 HA.): bergen en lagunes.

 

Habitat: Bos, alpenwei, boomhei en bergmeren.

 

Ornithologisch belang: belangrijk voor roofvogels als slechtvalk (6-7 p.), steenarend (3-5 p.) en slangenarend (10-20 p.). Karakteristieke soorten zijn citroenkanarie, patrijs (Iberische ondersoort), rode rotslijster en alpenkraai.

 

Bescherming: 33% is aangewezen als beschermd gebied.

 

Arribes del Duero (Castilië, 53.000 ha.): internationaal natuurgebied, een ander beschermd deel ligt in Portugal.

 

Habitat: dehesas, struikvegetatie, extensief gecultiveerd land en kale rotswanden rond de rivier de Duero (Douro in Portugees).

 

Ornithologisch belang: rotsbewonende soorten als vale – en aasgier (58 paar!!), steen- (11-12 p.) en havikarend (7 p.), slechtvalk (10 p.). Zwarte ooievaar broedt langs de rivier en er broeden verschillende grijze wouwen.

 

Bescherming: 30% is beschermd als IBA.

Villafáfila (Castilië, 32.682 HA.): grote trappen.

 

Habitat: droge graansteppen en zoutmeertjes waaromheen nog een natuurlijke kruidenvegetatie staat.

 

Ornithologisch belang: op wereldschaal het belangrijkste gebied voor grote trappen, met ruim 1.000 broedpaar en 2.200 overwinterende vogels. Andere steppenvogels zijn grauwe kiekendief (80 p.), kleine torenvalk (bijna 400 p.), witbuikzandhoen (40 p.) en zwartbuikzandhoen (50 p.). Erg belangrijk voor overwinterend waterwild en steltlopers op doortrek.

 

Bescherming: Volledig beschermd als IBA en RAMSAR-site en gedeeltelijk als regionaal park.


p

Wolvenherkenning.

p

Hoe wolven op edelherten jagen.

p

Wolvenschedels in een plaatselijk museum.

p

Kees Woutersen met de opgezette lobo (Foto: Marja Hanssen).

p

 

 

p

Route: zie kaart.

Reisverslagen: 2009, 2008, 2007.

Soortenlñijsten: 2010, 2009, 2008, 2007.

p

Wolf in NW Spanje (Foto: Wil Luiijf).

p

Grote trap in het veld (Foto: Kees Woutersen).

P

Een jonge wolf dicht bij de weg (Foto: Wil Luiijf).

p

Jonge wolf in het bos (Foto: Wil Luiijf).

P

Wolvenlandschap (Foto: Kees Woutersen).

p

Wolf op knekelveld (Digiscopingfoto: Kees Woutersen).

p

Wolvenval (Foto: Wil Luiijf).

 

p

Provencaalse grasmus, algemeen in wolvengebied

(Foto: Kees Woutersen).

p

Rivier de Duero (Douro), Portugal.

p

Edelhert: een van de prooien van de wolf, talrijk in wolvengebied

(Foto: Kees Woutersen).

p

Wolven kijken oktober2008 (Foto: Kees Woutersen).

Reisverslagen wolvenreis

De wolven verstoppen zich

Kees Woutersen, oktober 2012

Bij het posten op de tweede ochtend verscheen de eerste wolf. Maar wat gebeurd er? Ineens trekt een ochtendmist op, de wolf verdwijnt er in en slechts één deelnemer heeft hem gezien! De verwachtingen zijn nu hoog gespannen, ook omdat we verse sporen en verse drollen vinden. Maar de volgende dagen laat geen wolf zich zien. Wel zien we twee keer prachtig en dichtbij otters. Zwemmen, duiken, op de rug liggend eten, het kan niet op. Ook vinden we alle drie de endemische amfibiën die in de sierra leven: Iberische vroedmeesterpad, Spaanse beekkikker en kleine marmersalamander en daar maakt iedereen natuurlijk fotos van. Rode wouw, vale gier en Iberische klapekster zijn steeds aanwezig. Pas op het eind van de laastste avond doet de wolf wat hij doen moet: zich door iedereen goed laten bekijken. Een spanning valt van ons af, maar dit bleek nog niet de laatste te zijn. Als we na het ontbijt de sierra uit rijden steekt vlak voor het busje een forse wolf over, en loopt op en drafje het veld in. Dit is toch wel het bewijs dat ze echt overal zitten. De boswachters hadden al verteld dat op vier verschillende plekken maar liefst vijf jongen waren groot gebracht.

Op de steppen bij Villafáfila was natuurlijk de grote trap onze favoriet. Ook dat was even zoeken maar toen kwamen we zo maar een groep van 70 (!) vogels tegen. De vogelrijke plasjes en de velden zorgen er voor dat de soortenlijst op 91 uit kwam.

Wolvenjacht of wolventoerisme?

Kees Woutersen, oktober 2009

De prijs voor het afschieten van een wolf kan oplopen tot € 10.000. Wolventoersime is een nieuw fenomeen in de sierras van NW Spanje en het begint een beetje te wringen. De politie probeert ons terug te sturen en de jachtopzieners doen moeilijk. Gelukkig zien we twee schitterende wolven en gaan we tevreden naar huis.

Oktober 2009. Verse sporen en drollen van wolven bewijzen dat ze hier vlakbij zijn. Ze liggen in de hei of in het bos, zeker weten dat ze ons al gelocaliseerd hebben. We zijn hier nu vijf dagen en hebben slechts één korte flits van een wolf gezien. Op andere plekken in de wereld zou dat al uniek zijn, maar het is voor ons niet genoeg. Iedere ochtend en avond wachten we in de kou, hopend dat er een wolf uit zijn schuilplek loopt.

“Komen jullie hier om wolven te kijken? Dan mag je hier niet rijden.”. Het is nog donker en de Guardia Civil verrast ons. Dit is natuurlijk onzin, maar voor deze jongens moet je oppassen. Gelukkig had ik al met een jachtopzichter geproken en na enige discussie lieten ze ons verder gaan. Er is een beginnend conflict tussen jagers en het wolventoerisme. Wij willen natuurlijk niet dat er wolven worden afgeschoten, maar in deze streek betalen jagers € 200.000 per jaar aan de overheid en daar kan het wolventoerisme nog niet tegenop. Bij de boswachters hangen oude trofeeën van wolven, zie foto.

De laatste avond verschijnt er een wolf bij een vers kadaver. De gieren en raven vliegen op en we zien hoe hij er omheen loopt en begint te eten. Na 10 minuten drentelt hij langzaam het bos in, doet een plas, kijkt om zich heen en verdwijnt. Even later verschijnt er een tweede wolf. Duidelijk groter en veel donkerder gekleurd. Hij begint aan het kadaver te trekken en scheurt er een brok van wel twee kilo af. In één keer wordt het naar binnen geschrokt. Hij kijkt nauwelijks om zich heen en hapt rustig verder. Nog een paar brokken en ook hij verdwijnt langzaam in het bos.

Dit is geweldig, uniek! Een paar digiscopingfotos en een fraai digiscoping-filmje van Theo Schouten bewijzen wat we gezien hebben. Het is geen topkwaliteit, maar wel meer dan je kunt dromen.

Kees Woutersen

Nieuwe wolvenervaring.

Kees Woutersen, oktober 2008

21 oktober. Tussen de hoge struiken verscheen een geelzwarte rug, toen zagen de grote kop met de spitse oren en daarna alleen een staart. Het verdween weer tussen de vegetatie maar even later verscheen de wolf op het knekelveld.

Tussen de vegetatie zijn deze wolven vrijwel niet te zien. De struiken zijn te hoog en alleen op de lege plekjes kun je een stuk van hun lichaam zien. Beweging is de beslissende factor om te concluderen dat er een wolf loopt. Later zie je dan door je telescoop waar de kop, de rug en de staart zitten. Dit exemplaar bleef wel een kwartier op het knekelveld ronddreutelen. Met de voorpoten groef hij een beetje in de grond en af en toe pakte hij een bot op. Hij keek nauwelijks om zich heen en vond het niet nodig op zijn hoede te zijn. Wat een luxe om dit zo goed te kunnen zien! Onze wolf verdween weer tussen de struiken, maar we konden hem volgen. Hij verdween langzaam naar rechts, we zagen steeds weer een stukje van hem. Op een goed moment ging hij liggen en, weer met dank aan de telescoop, zagen we hem op een bot kluiven. Hier was hij duidelijk tevreden mee. Even later verdween onze wolf door de struiken achter de heuvel.

In de avond zien we weer een wolf naar het klekelveldje lopen. Deze is duidelijk meer op zijn hoede, hij kijkt steeds om zich heen. Ook nu wordt er weer gegraven en op enkele botten geknauwd. Dit beest heeft een zwarte kop en een zwarter vel, het is een ander dier dan van deze ochtend. Hij is duidelijk meer op zijn hoede. Na tien minuten begint het te regenen en hij loopt door de struiken naar links. Een paar minuten later is ook deze Iberische wolf achter de heuvel verdwenen. Dit is nu de bedoeling van een wolfenreis, posten in de ochtend en avond en dan regelmatig wolven goed zien.

 

19 oktober. Ineens stond hij midden op het pad. Een grote kop, twee spitse oren, het kon niet missen.

Ook deze Iberische wolf was de rust zelf. Hij keek wat om zich heen, drentelde over het bospad en verdween tussen de hoge hei. Een minuut later kwam hij opnieuw te voorschijn. Weer om zich heen kijken, stukje lopen en nauwelijks aandacht besteden aan het kadaver dat in het veld lag. Zo ging het een kwartiertje door. Door onze telescoop konden we hem rustig bekijken en we hielden onze adem in. We stonden op niet meer dan 500 meter afstand en dachten dat hij ons niet zag. Deze wolf was voor niets en niemand bang, hij was op zijn eigen terrein. De zon was net achter de heuvels verdwenen en het werd steeds donkerder.

Op een gegeven moment stapte onze wolf rustig zijn bos in. Daar kwam hij vandaan, daar lag dacht ik zijn familie en daar zouden ze waarschijnlijk de koude nacht doorbrengen.

De volgende dag zijn we naar het kadaver gelopen en zagen dat het een dode ezel was. Er kwamen net twee grote honden aan die aan het vlees wilde eten. Blijbaar heeft ook de wolf concurrentie.

Wolvenervaring: Kees Woutersen (20 – 26 oktober 2007)

 

Wolven! Is het echt mogelijk ze te zien? Verschillende personen vertelden me dat ze zelf wolven hadden gezien maar mij wass het nog nooit gelukt. We gingen met een klein groepje kijken of het echt kon in de Spaanse provincie Zamora. Na zes dagen bleken we iedere dag (zeven keer) wolven te hebben gezien op de woeste gronden van verlaten sierra´s in NW Spanje. Bij zonsopgang en zonsondergang wachtten we op uitgezochte plaatsen waarvan bekend is dat er groepen wolven leven. Mijn eerste liep in soepele wolventred door en langs de struiken: lopen, stoppen, kijken, lopen, stoppen, kijken en zo weer verder tot hij in de vegetatie verdween. Zo´n 700 m. afstand, prima te zien door de telescoop. Ook hoorden we die ochtend een keer of vijf het karakteristieke wolvengehuil. Later vonden we sporen op een van de paden. De volgende dag bekeek ik twee blauwe kiekendieven die roepend rondjes vlogen boven de hei. En ineens: wolf in de kijker die me met zijn gele ogen recht in het gezicht keek, 100 meter afstand. Hoe is zoiets mogelijk? Op dezelfde plek bleken de volgende dagen dat er drie wolven verbleven. Ze lieten zich rustig bekijken. Zittende, spelende, wandelende, rondkijkende dieren die erg op hun gemak waren. Wat zijn ze groot, wat een enorme kop! Ons hadden ze vast wel in de gaten maar we hielden ons rustig en vielen niet op bij de bosrand. Ze staken nog de weg over waar regelmatig auto´s reden en verdwenen. Maar niet voor lang, want ze kwamen snel weer terug en lieten zich nog een half uur bekijken. We dachten dat we het nu wel gehad hadden, maar nee. De laatste ochtend waren het er vijf die zich op 1 – 2 km. afstand urenlang lieten aanschouwen. Wolven zien is wel een heel aparte ervaring, natuurbeleving ten top. En ik kan het nu bevestingen: het is echt mogelijk wolven te zien.

Het mooste van de vogels deze week waren vale – en monniskgier op een kadaver, heel veel Provencaalse grasmussen, drie grijze wouwen in een boom , kraanvogels en natuurlijk al die grote trappen bij Villafáfila.

 

Wolvenervaring: Jan Verhoeye ( 12 - 17 oktober 2007)

 

Ik ben net terug van mijn Wolventrip naar de Sierra´s van Zamora. En het was fantastisch! Op 5 van de 6 dagen dat we er waren hebben we wolven gezocht en op vier ervan hebben we ze ook gezien. We hebben 4 verschillende plaatsen bezocht en op een plek hebben we   ze op vier ochtenden gezien. Op de andere plaatsen hebben we ze niet gezien, maar we hebben er telkens slechts kort gezocht (minder dan een uur 's avonds). Het zien van wolven is evenwel geen eenvoudige zaak. Je moet permanent zoeken met de telescoop, wanneer je ze vindt zitten ze in de regel erg ver (> 1km), ze zijn heel bewegelijk en je kan ze daarom vaak erg moeilijk volgen tussen de boomheide. Soms is de waarnemong kort (0.5 minuut), maar soms ook langer. Zo hadden we een erg mooie waarneming van een wolf op muizenjacht in het gras. Daarbij gebruikt hij dezelfde "springtechniek" als vossen doen. Ook een mooie scene van een jaagpoging op een konijn. Ik weet niet of die het gehaald heeft... Zo nu en dan kan je ze ook horen huilen. Erg sfeervol! Het zicht is altijd mooi en je kan soms veel edelherten observeren. Hier verder ook geregeld Monniksgieren en zo nu en dan een Vale. Geregeld ook Blauwe Kieken. Er vloog -merkwaardig genoeg- een Grijze Wouw over! Verder Kuif- en Zwarte Mezen, Kruisbekken en Sijsjes.

 

Tot slot hebben we ook nog een dag in Villafavilla doorgebracht: een fantastisch vogelgebied! Overal groepjes Grote Trappen. In totaal zeker meer dan 100 exemplaren (ze wandelen gewoon door je beeld wanneerje andere beesten aan het observeren bent!) Verder een 50-tal Kleine Trappen, 2 Zwartbuikzandhoenders, 2 Grote Zilverreigers, 4 Kraanvogels. Geen Grielen gevonden. Een erg geslaagde uitstap. Je zal er zeker van genieten!

p

 

p

Fotoalbum van Geurt Verweij, oktober 2010.

p

Wolvenwatch in de vroege ochtend.

p

Wolf in het veld (Digiscoping: KW).

p

Wolvenspoor (Foto: Kees Woutersen).

p

Kadaver aangevreten door wolven.

p

Bergmeer bij Sanabria.

p

Rana iberica, endemisch Spanje en Portugal (Foto: Kees Woutersen).

p

Schaapskraal om wolven buiten te houden (Foto: Kees Woutersen).

p

Jagershut (Foto: Kees Woutersen). Ieder jaar worden 3 wolven geschoten. De jager betaalt plm. € 10.000.

p

Portugal (Foto: Kees Woutersen).

Soortenlijst

Wolven- & vogelreis

NW Spanje

 

Reisdata:

20 t/m 26 oktober 2007 +

19 t/m 25 oktober 2008 +

18 t/m 24 oktober 2009 +

17 t/m 23 oktober 2010 +

21 t/m 27 oktober 2012

Reisleiders: Wil Luiijf, Kees Woutersen.

 

Vogels (87, 84, 88, 91 soorten):

Fuut X - X - -

Dodaars X X X X X

Aalscholver X X X X X

Kleine zilverreiger - - - X -

Grote zilverreiger - - - X X

Blauwe reiger X X X X X

Ooievaar X X - X X

Bergeend X - X X X

Wilde eend X X X X X

Krakeend X X X X X

Slobeend X X X X X

Smient - - - - X

Wintertaling X X - X -

Tafeleend X X X - X

Kuifeend - - - - X

Grijze wouw X X X - -

Rode wouw X X X X X

Sperwer -X X X -

Havik - - X - X

Vale gier X X X X X

Monniksgier X X X X X

Slangenarend X - - - -

Blauwe kiekendief X X X X X

Bruine kiekendief X X X X X

Buizerd X X X X X

Steenarend - X X X -

Dwergarend - - X - -

Visarend X - - - -

Slechtvalk - - X X X

Smelleken - - - - X

Torenvalk X X X X X

Rode patrijs X X X X X

Waterhoen X X X - X

Meerkoet X X X X X

Kraanvogel X X X X X

Grote trap X X X X X

Kluut - - - - X

Kievit X X X X X

Bontbekplevier X - - - X

Bonte strandloper - - X X

Kleine strandloper - - - - X

Oeverloper X X - - X

Rosse grutto - - - - X

Watersnip - - - X X

Kokmeeuw - X X X X

Houtduif X X X X X

Holenduif - - X - -

Turkse tortel X X X X

Bosuil X X - X -

Kerkuil - - X X -

Steenuil X X X X X

Hop - X - - -

Groene specht X X X X X

Grote bonte specht X X X X X

Veldleeuwerik X X X X X

Boomleeuwerik X - X X X

Kuifleeuwerik X X X X X

Tekla leeuwerik - - - - X

Kleine kortteenleeuwerik - X X X -

Kalanderleeuwerik X - X X X

Rotszwaluw X X X X X

Roodstuitzwaluw - X - X

Boerenzwaluw - X - - -

Huiszwaluw X - X - -

Graspieper X X X X X

Waterpieper X X - - -

Witte kwikstaart X X X X X

Gele kwikstaart - X - - -

Grote gele kwikstaart X - X X X

Winterkoning X X X X X

Roodborst X X X X X

Heggemus X X X X X

Zwarte roodstaart X X X X X

Roodborsttapuit X X X X X

Tapuit X X X X X

Blauwe rotslijster - - X X X

Merel X X X X X

Zanglijster X - X X X

Grote lijster X X X X X

Graszanger -X - - -

Cetti's zanger X X - - -

Provencaalse grasmus X X X X X

Zwartkop X X X X X

Kleine zwartkop X X - - -

Spotvogel X - - - -

Tjiftjaf X X X X X

Goudhaan X X - - -

Kuifmees X X X X X

Pimpelmees X X X X X

Koolmees X X X X X

Zwarte mees X X - X X X

Staartmees X X X X X

Boomklever X - X X -

Boomkruiper X X X X X

Iberische klapekster X X X X X

Spreeuw - X X X -

Zwarte spreeuw X X X X X

Vlaamse gaai X X X X X

Ekster X X X X X

Blauwe ekster - - X - X

Alpenkraai - - - - X

Kauw X X X - X

Raaf X X X X X

Zwarte kraai X X X X X

Ringmus - - X X -

Huismus X X X X X

Rotsmus - - - - X

Vink X X X X X

Keep X - X X

Europese kanarie X X X X X

Sijs - X - X X

Groenling X X X - X

Putter X X X X X

Goudvink - X X - -

Kneu X X X X X

Kruisbek X X X X X

Cirlgors X X X X X

Grijze gors X X X X X

Grauwe gors X X X X X

Sint Helenafazantje X - - - -

X = gezien/gehoord

† = dood gevonden

S = sporen/keutels/holen

D = vleermuis-detector

 

Zoogdieren 

Mol S S - -

Das - - S S

Steenmarter - - S -

Otter - - X S

Iberische wolf X X X S

Vos X X X X

Wild zwijn X S X X

Edelhert X X X X

Ree X X X X

Konijn X X X X

 

Reptielen & amfibiën

Spaanse groene kikker X X X X

Spaanse beekkikker (Rana iberica) X X X X

Pad - X - -

Rugstreeppad - - X -

Vroedmeesterpad X X - -

Vuursalamander - - X -

Spaanse muurhagedis - X - X

Algerijnse zandloper - - - X

p

Soortenlijst

texto

 

Texto