Spanje Reisbestemmingen - Canarische Eilanden

p

Tenerife & La Gomera

Canarische eilanden II

 

Reisdata:

nnb

Duur:

8 dagen

Prijs:

€ nnb

(Tenerife Sur /Tenerife Sur)

(obv half pension, Incl . ferry)

     

o.l.v.

Kees Woutersen.

Aantal verwachte vogelsoorten:

60-80.

Toeslag 1 pers. kamer

€ 175

De Canarische eilanden zijn een stuk subtropisch Spanje van vulkanische oorsprong. De natuurwaarden worden vooral gevonden in het grote aantal endemen, (vogel)soorten die alleen in een beperkt gebied leven. Tenerife heeft veel verschillende landschappen en (micro)klimaten en is met de vulkaan de Teide, 3.715 meter, de hoogste berg van Spanje. La Gomera heeft de mooiste laurierbossen.

Bij deze reis naar Tenerife & La Gomera staan endemische soorten en trekvogels in het middelpunt van de belangstelling. Wij doen de beste vogelplekken aan en bezoeken alle landschappen: het unieke laurierbos, endemisch Canarisch dennenbos, zoetwaterplasjes, rotskloven, rotswanden, grillige kusten en het maanlandschap van de alles dominerende Teide. Op Tenerife liggen de natuurgebieden tussen bewoonde en toeristische gebieden maar La Gomera is origineel en ontspannen. Vanaf de ferry naar La Gomera (35 km) worden vaak zeevogels en zeezoogdieren gezien.

Een groot deel van de natuur op de Canarische eilanden is bewaard gebleven: 35% van het landoppervlak is beschermd natuurgebied. Canarische ecosystemen zijn beter bewaard gebleven op Tenerife en La Gomera dan op de andere eilanden. Zes endemische vogels broeden op Tenerife & La gomera: Bolles laurierduif, laurierduif, Canarische tjtiftjaf, Tenerife pimpelmees en blauwe vink. Er zijn vijf vogels endemisch voor de eilandgroepen van Macaronesië: Madeira gierzwaluw, Berthelots pieper en kanarie, kleine pijlstormvogel en Madeira stormvogeltje. Daarnaast zijn er endemische ondersoorten die soms in het veld goed te herkennen zijn zoals buizerd, torenvalk, Atlantische geelpootmeeuw, Canarisch goudhaantje, merel, roodborst, vink en zuidelijke klapekster. Andere interessante vogels als Barbarijse valk plus zee- en kustvogels, zeezoogdieren, endemische hagedissen en vlinders maken het beeld compleet.

Evolutie

Biologisch gezien zijn de Canarische eilanden geen deel van Europa, maar van Macaronesië – hierin vallen ook de eilandengroepen van de Azoren, Madeira en de Kaapverden. Ze zijn biologisch verschillend van de nabijgelegen continenten vanwege hun isolement, er is nooit een landbrug tussen deze eilanden en het vasteland geweest. Vulkanische uitbarstingen zorgden voor nieuw, maagdelijk terrein zonder enig leven.   De flora en fauna op deze eilanden is langzamerhand van diverse continenten gekomen, heeft zich aangepast en is door isolatie veelal veranderd in aparte (onder)soorten.

Soort of ondersoort?

De laatste jaren is deze discussie onder biologen en vogelaars weer heftig toegenomen. Wanneer is een vogel een soort en wanneer een ondersoort? Zelfs de deskundigen zijn het er niet over eens. Iedereen zal gezien hebben dat er steeds meer soorten worden gesplitst in twee of nog meer soorten. Kijk maar eens naar de zilvermeeuw, waar geelpootmeeuwen en pontische meeuwen van zijn afgesplitst. Inzichten veranderen, er wordt steeds beter gekeken (dus worden er meer verschillen gezien) en nieuwe technieken (DNA-onderzoek) snellen de splitsers te hulp. Wat zal er gaan gebeuren met al die ondersoorten van de Canarische eilanden? De lijst is respectabel en sommige Canarische ondersoorten zijn in het veld makkelijk te herkennen, maar andere weer niet. De pimpelmees van de Canarische eilanden is nu de Tenerife pimpelmees, met maar liefst vier verschillende ondersoorten, afhankelijk van het eiland waar hij woont. De ondersoort van het (vuur)goudhaantje heeft al jarenlang in Engeland een aparte naam, de ‘Canarian Island Kinglet', en dat zegt al heel wat. Hij werd gepromoveerd tot aparte soort, maart dat is later teruggedraaid en de Canarische goudhaan staat nu weer te boek als ondersoort.

 

Programma 8-daagse reis:

Dag 1. Aankomst Tenerife Sur.

Naar Puerto de la Cruz voor 5 overnachtingen.

Dag 2. Aguamansa en Punto Hidalgo

In de ochtend gaan we naar een picknickplaats die rijk is aan bosvogels zoals Canarische goudhaan, Tenerife pimpelmees, roodborst en buizerd. Dit is de enige plek waar zowel de (endemische ondersoort) vink als de blauwe vink samen leven. 's Middags gaan we langs de noordkant van het eiland trekvogels en zeevogels zoeken bij zoetwaterplasjes en cabo Punto Hidalgo.

Dag 3. Monte del Agua en Masca

Bij Monte del Agua ligt een groot stuk van de laurierbossen die eens bijna het hele eiland van Tenerife bedekten en waar beide soorten laurierduiven voorkomen evenals kanarie en Canarische tjiftjaf. Als we genoeg gezien hebben bezoeken we eerst een paar plasjes (steltlopers, reigers) en rijden dan richting Masca. In deze mooiste vulkanische kloof broeden rotsmus en de endemische torenvalk.

Dag 4. Icod en Punto de Teno

Bij het grandioze uitzichtpunt Icod hopen we Madeira gierzwaluw, sperwer en laurierduif te zien. Aan de kust posten we bij een paartje Barbarijse valken. Tussen manshoge “cactussen” op Punto de Teno zitten Bertelots pieper en raaf. Over zee worden kleine pijlstormvogels gezien.

Dag 5. El Teide

Vandaag beklimt ons busje de Teide, waar de weg tot op 2.200 meter hoog komt en we genieten van het betoverende maanlandschap. Hier leeft de zwarte hagedis, Berthelots pieper en Iberische klapekster. Bij een picknickplaats tussen de Canarische dennen zitten blauwe vink en grote bonte specht. Deze endemen zijn hier bijzonder tam en komen om te drinken. In de middag gaan we naar de zuidkust voor 2 overnachtingen.

Dag 6. Punta la Rasca, zuidkust

De zuidkust is het droge deel van Tenerife met cactusachtige vetplanten op lavavelden en oude kraters en ook andere vogels als Barbarijse patrijs, brilgrasmus, zuidelijk klapekster en mogelijk woestijnvink (of uitgestorven op dit eiland?). Vanaf een plekje aan de zuidkust zijn zeevogels en Indische grienden te zien en er is een plasje waar vaak dwaalgasten verschijnen.

Dag 7. La Gomera

Het groene La Gomera is omringd door steile zeekliffen en er wonen weinig mensen. In het Nationale Park van Garajonay groeit bos zo oud is dat je het zelden tegen komt. De laurierbomen groeien in de regenzone (regenjas mee!), op middelgrote hoogte waar de wolken tegen de vulkaan aan drijven en hun water achterlaten. Je bent hier in een andere wereld! Dit is favoriete plek voor Bolle´s duif, laurierduif en de apart gekleurde vink. Met geluk zien we vanaf de ferry dolfijnen, Kuhls- en kleine pijlstormvogels en nog meer moois.

Dag 8. Terugreis, retour vliegveld Tenerife Sur.

p

Top van de Teide gekleed in een wolk (© KW).

p

Groene hoteltuin op Tenerife (© KW).

p

Orotava vallei en Canarische dennen (© KW).

p

Indische griend bij de zuidpunt van Tenerife (© David Boyer).

p

Het beroemde laurierbos op La Gomera (© Antonio Molina).


 Praktische informatie vogelreis

Tenerife & La Gomera (Canarische eilanden II)

Aankomt/vertrek: vliegveld Tenerife Sur.

Aanbevolen vliegmaatschappij: Transavia, Vueling.

Inclusief/exclusief: verblijf obv halfpension (ontbijt, avondeten), alle vervoer ter plaatse, alle excursies, Nederlandse reisleiding. Exclusief: heen- en terugreis Spanje, evt. reisverzekering, fooien, souvenirs, eigen consumpties.

Vervoer in Spanje: 9-persoons busje.

Zwaarte: lichte wandelingen (max. enkele   kilometers).

Aantal deelnemers: tenminste 3 personen, maximaal 10 personen.

Accommodatie: Middenklasse touristenhotel met douche/toilet op de kamer .

Klimaat: meestal overdag goede temperaturen van rond de 20 - 25º C., veel zon.

Extra informatie : op aanvraag.

Opgaveformulier: klik hier .
 

p


Reisverslagen: 2001.
Soortenlijsten: 2001, 2008.

Deze reis is ontwikkeld met de Crossbill Guide van Tenerife & La Gomera (publicatie november 2016). Bestellen bij: www.crossbillguides.com/

p

p

Blauwe vink op Tenerife (© KW).

p

Een vink op La Gomera (© KW).Verschillen met vogels uit Europa

zijn eenvoudig te zien.

p

Bolle´s duif (© David Boyer).

p

Tenerife pimpelmees (© Rob Frijns).

p

Kanarie, inheems op de Canarische eilanden ((© KW).

p

Roodborst op Tenerife is donker gekleurd met dieprood en een

bredere grijze band dan in Europa (© David Boyer).

p

Kuhls pijlstormvogel (© Nicole Nijhuis).

p

Iberische Klapekstrer "koenigii" (© Ronald Messemaker).

p

Berthelots pieper (© Chris Winter).

p

Ondersoort canariensis van de grote bonte specht (© KW). Iets meer donker,

langere vleugels, langere en dunner snavel dan vogels uit Europa.

p

Raaf, kleiner en bruiner dan in Europa (© KW).

p

Zilverplevier op vulkanische rotsen (© Rob Frijns).

REISVERSLAGEN

Nieuwe ervaringen op Tenerife & La gomera, voorjaar 2016

 

Door: Kees Woutersen

 

Een vogelreis naar de Canarische eilanden is altijd een aparte ervaring.  Na de publicatie van de Crossbill Guide natuurgids heeft de reis van Aragon Natuurreizen (www.aragonnatuur.com) van 30 maart t/m 6 april 2016 toch weer nieuwe informatie opgeleverd. 

 

Barranco Ruiz

Bij het oplopen van het wandelpad dat in 2014 is aangelegd bleek direct dat deze kloof echt een geweldige plek is. Een smal paadje loopt dwars door pure en natuurlijke vegetatie omhoog en klimt gestaag omhoog, maar het is niet moeilijk of gevaarlijk. Het begin iets boven zeeniveau, hogerop is laurierbos en het komt uit aan de westkant van Icod Alto. Bij de parkeerplaats zagen we meteen Canarische hagedis, Tenerife pimpelmees, Canarische Tjiftjaf, kanarie, torenvalk en er vlogen groepjes eilandgierzwaluwen rond. Onderweg was Canarsiche Tjiftjaf talrijk, ook zagen we weer Tenerife pimpelmezen en kanaries. Omdat het begon te regenen, zijn we tot de helft gelopen. Vlakbij de laurierbomen hebben we gepost en zijn we gekeerd. De volgende ochtend hebben 2 uur bij het uitkijkpunt van Icod Alto gepost. Dat is in dezelfde zone en met de auto rijdt je hier makkelijk heen. Tweemaal zagen we een laurierduif vliegen, de moeilijkst te vinden endemische vogel van Tenerife. Een van de vogels ging zelfs 10 minuten lang hoog in een boom zitten en liet zich perfect bekijken! Er was een paartje Barbarijse valken actief, die zelfs balts en prooioverdracht lieten zien. Ook vloog hier een buizerd, vier torenvalken waarvan er een actief maar zonder succes op jacht was en een groepje eilandgierzwaluwen.

 

Puerto de la Cruz

Zoals altijd hadden we een hotel in Puerto de la Cruz gereserveerd, maar deze keer aan de oostkant en dat bleek een schot in de roos. Diamantes Suites is omringd door groen. Rond het gebouw liggen de hoteltuinen, er onder is een onbebouwd ruig terrein en aan de overkant van de weg zijn bananenplantages en groententuinen. Het aangelegde groen loopt door tot de boulevard en langs het strand tot het dierenpark Loro Parque. Omdat hier veel mensen zijn, zijn de vogels minder schuw en makkelijker te fotograferen. We zagen hier iedere dag groepjes kanaries, veel Canarische tjiftjaf en Tenerife pimpelmees, regelmatig de Zwartkop van de lokale ondersoort heineken en een familie Spaanse mussen. Omdat het geregend had, hoorden we in de avond niet alleen groene kikkers maar ook enkele zuidelijke boomkikkers roepen. Tot onze verbazing zat op de gang van het hotel een Tenerife gekko, waarvan in de Crossbill Guide staat dat hij moeilijk te vinden is. Uit ervaring kan ik vertellen dat dit laatste echt waar is en dat we veel geluk met deze vondst hadden.

 

La Gomera

Voor het eerst hebben we een georganiseerde busexcursie naar La Gomera genomen. In ons gezelschap waren ook niet vogelaars. Dus nu niet zelf rijden en achter de duiven aan zoals beschreven in de Crossbill, maar landschap en Gomera cultuur met een lokale gids die zijn talen kent. Dankzij de route en de vele stops op strategische plaatsen vond iedereen dit een zeer geslaagde tocht.

We werden vroeg opgehaald bij het hotel en namen de Fred Olsen Ferry van 09.00 uur. Tussen Tenerife en La Gomera waren continu vliegende Kuhl´s pijlstormvogels te zien. Er waren ook groepen van 30-40 zwemmende vogels die vanaf het wateroppervlak naar voedsel doken. We vonden het vreemd geen andere zeevogels te zien, maar waren erg blij met de gewone dolfijnen.  Zowel heen als terug zwommen een tiental dieren dichtbij de boot, een enkele schoot vlakbij langs onder water en een groep van zes speelde even in onze boeggolf.

La Gomera zat flink in de wolken, meer dan gebruikelijk. Alleen dichtbij de kust en in enkele valleien waren de palmbomen van dit mooie eiland goed te zien. Bij de vallei van Hermigua maakten we de mooiste foto´s. Tijdens de lucht in een traditioneel restaurant werd een grappige voorstelling van de fluittaal gegeven die de mensen vroeger op het eiland gebruikte om op afstand te communiceren. We hadden 40 minuten de tijd om bij bezoekerscentrum La Laguna Grande in de regenbossen van het Nationale Park Garagonay te wandelen. Daar konden we goed voelen wat horizontale regen betekent. Boven de haven van San Sebastian, waar onze boot lag, kwamen we onder de wolken en kregen we fenomenaal zicht op Tenerife. De licht besneeuwde punt van de Teide stak fier uit boven de laag hangende wolken en de blauwe oceaan. In de haven zwom een school gekke vissen, die de naam Atlantic Trumpetfish (Aulostomus strigosus) dragen. Deze dag hebben we op La Gomera 15 vogelsoorten gezien.

 

Kaart: route van onze busexcursie op La Gomera, 5 april 2016.

 

 

Vogelreis Canarische eilanden - Tenerife

22 t/m 29 oktober 2001

 

Door: Pascal Wink

 

Inleiding:

Dit is een verslag van een georganiseerde vogelreis naar Tenerife. Het reisgezelschap bestond uit acht personen inclusief onze gids Kees Woutersen. De meeste deelnemers kwamen uit Nederland maar we hadden ook een Zwitserse in ons gezelschap, met als gevolg dat we gedurende deze reis engels tevens met elkaar spraken. Het doel van deze reis was het waarnemen van de endemische soorten en hopelijk, als bonus, nog een leuke transatlantische dwaalgast. Wat dit betreft was deze reis zeer geslaagd te noemen. Alle endemen werden gezien terwijl er ook nog een Kleine Geelpootruiter werd waargenomen. We verbleven in Puerto de la Cruz in het noorden van Tenerife.

 

Zaterdag 22 oktober

De overige deelnemers waren al eerder op deze dag aangekomen en hadden al wat gevogeld bij Roquito del Fraile. Hier werden onder andere waargenomen: Kleine Zilverreiger, Lepelaar (waaronder een in Nederland geringd exemplaar), Wintertaling, Smient, Bonte Strandloper, Groenpootruiter en, als hoogtepunt, een Kleine Geelpootruiter. Jan en Huig waren doorgelopen naar de vuurtoren op de Punta de la Rasca en zagen onder andere Zuidelijke Klapekster, Kuhls Pijlstormvogel Grote Stern en enkele Indische Grienden.

Na kennis gemaakt te hebben met de overige deelnemers vertrokken we direct naar onze accommodatie in Puerto de la Cruz. Helaas was er geen tijd meer om langs Roquito del Fraile te gaan, zodat ik tot het eind van de reis moest wachten om de Kleine geelpootruiter te zien (een nieuwe soort voor mij).

 

Zondag 23 oktober

Na het ontbijt verzamelden we ons voor het hotel. Binnen een paar minuten werden al twee endemen waargenomen: de Canarische Tjiftjaf en de Kanarie. Ook werden er nog enkele Afrikaanse Pimpelmezen (recent ‘gesplit' van de Pimpelmees) gezien. Deze drie soorten bleken behoorlijk algemeen te zijn op het eiland.

Het eerste doel voor vandaag was het naaldbos bij Aguamansa. Onderweg werd nog gestopt voor een groep Madeiragierzwaluwen. Ook werd er nog een vrouwtje Sperwer van de ondersoort granti gezien. Op de parkeerplaats hoorden we aan Tenerife Roodborst (recent ‘gesplit' van de Roodborst) zingen. Na enig zoeken konden we deze vogel goed bekijken. Verder werden hier gezien: Madeiragierzwaluw, Vink (ondersoort canariensis) en Blauwe Vink. Tijdens een wandeling door het bos werden de volgende soorten waargenomen: Tenerife Roodborst, Canarische Tjiftjaf, Tenerife Goudhaan, Afrikaanse Pimpelmees en Blauwe Vink.

Na de lunch vertrokken we naar de plasjes bij Tejina. In deze plasjes bevond zich maar weinig water met als gevolg dat er maar weinig vogels aanwezig waren: Blauwe Reiger, Kleine Zilverreiger, Waterhoen, Witgatje, Geelpootmeeuw, Grote Gele Kwikstaart, Kleine Zwartkop en Kanarie. Ook waren hier veel Canarische Hagedissen aanwezig.

Het laatste doel voor vandaag was de Punto Hidalgo. Op de rotsige kust werden verschillende steltlopers gezien: Scholekster, Bontbekplevier, Zilverplevier, Steenloper, Oeverloper en Regenwulp. Vanaf een terras werd enige tijd over zee gekeken maar behalve de nodige Kuhls Pijlstormvogels leverde dit niets op.

 

Maandag 24 oktober

Vandaag gingen we opzoek naar de beide endemische laurierduiven. De auto werd geparkeerd bij het dorpje Erjos vanwaar we naar de Monte del Agua liepen. Al snel werd door Kees en mij een Bolles Laurierduif opgeschrikt. Jammer genoeg vloog hij direct weg zodat we slechts een glimp van deze vogel opvingen. Een stukje verder langs dit pad kwamen we aan bij een uitkijkpunt vanwaar we een goed zicht hadden op het laurierbos. Na kort zoeken werd, in de top van een laurierboom, een Bolles Laurierduif gevonden. Korte tijd later volgde de eerste Laurierduif. Ook deze vogel zat in de top van een boom en kon goed bekeken worden. We bleven hier ongeveer een uur en zagen in totaal drie Bolles Laurierduiven en drie of vier Laurierduiven. We hadden veel geluk want volgens verschillende reisverslagen die ik als voorbereiding op deze reis had gelezen zijn Laurierduiven veel minder algemeen dan Bolles Laurierduiven en worden ze slechts zelden goed gezien. Kees had tijdens zijn vorige twee bezoeken hier geen enkele Laurierduif gezien, wel gehoord. Ook werden hier ook nog twee Madeiragierzwaluwen gezien.

We liepen nog een stuk verder langs het pad en zagen nog een Laurierduif en een Bolles Laurierduif. Behalve de duiven werden nog waargenomen: Tenerife Roodborst, Canarische Tjiftjaf, Tenerife Goudhaan en Afrikaanse Pimpelmees.

Ook werden er verschillende soorten vlinders waargenomen: Kleine Vuurvlinder (Lyceana phaelas), Atalanta (Vanessa atalanta) en Canarisch Bont Zandoogje (Parage xiphioides).

Vervolgens vertrokken we naar de "plasjes" bij Erjos. Deze plasjes waren echter helemaal uitgedroogd. Behalve een Kardinaalsmantel (Argynnis pandora) en enkele Kanaries werd hier verder niets gezien.

We reden verder tot vlak voor het dorpje Masca. Bij een uitkijkpunt zag ik (eindelijk) mijn eerste Berthelots Pieper (de overige deelnemers hadden deze soort zaterdag al gezien). Ook werden hier nog twee Raven en een groep Putters waargenomen. Hierna maakten we een korte wandeling in het (nogal toeristische) dorpje Masca. Hier werden de volgende soorten opgemerkt: Torenvalk, Grote Gele Kwikstaart, Zwartkop en Kanarie. Dit dorpje was ook een goede plek om Canarische Hagedissen waar te nemen.

Na het avondeten werd nog enige tijd, zonder succes, naar vleermuizen gezocht in de omgeving van het hotel en de botanische tuinen.

 

Dinsdag 25 oktober

De dag begon met de gebruikelijke soorten rond het hotel: Canarische Tjiftjaf, Afrikaanse Pimpelmees en Kanarie.

We verlieten Puerto de la Cruz en reden richting Icod. De eerste stop was nabij Icod el Alto waar, volgens een bericht op Eurobirdnet, Bolles Laurierduiven zouden zijn gezien die hier samen met postduiven op de akkers foerageerden. Het leek me een onwaarschijnlijke plek voor deze vogels en we zagen ze dan ook niet. Wel zagen we hier een onvolwassen Barbarijse Valk.

Bij Icod namen we, samen met zo ongeveer elke toerist op het eiland, een kijkje bij de zogenaamde "duizendjarige" drakeboom (je moet toch iets verzinnen om toeristen te trekken). Veel interessanter was de Afrikaanse Monarch (Danaus chryssipus) die hier rondvloog.

Tijdens de lunch bij de kliffen nabij Punta de Teno werd tevergeefs gezocht naar de Barbarijse Valk die hier aanwezig zouden moeten zijn.

De velden nabij de Punta de Teno staan bekend als een goede plek voor Rotsmussen. Jammer genoeg konden we deze vogels niet vinden maar Kees joeg nog wel een groep van ongeveer twaalf Barbarijse Patrijzen op. Deze vogels landden aan de andere kant van de weg maar konden niet worden teruggevonden. Wel werd hier een Brilgrasmus waargenomen. Bij de Punta de Teno werd nog enige tijd over zee gekeken maar dit leverde, behalve de gebruikelijke Kuhls Pijlstormvogels, verder niets op.

Op de weg terug stopten we nogmaals bij de veldjes om nog één keer te proberen de Rotsmussen te zien. Opnieuw joegen we een groep Barbarijse Patrijzen op, waarschijnlijk dezelfde groep die we eerder zagen.

 

Donderdag 27 oktober

Het plan voor vandaag was om naar het Anaga-schiereiland te gaan, op zoek naar laurierduiven. Eerst namen we echter een kijkje in de botanische tuinen van Puerto de la Cruz. Behalve verschillende soorten papegaaiachtigen, waarschijnlijk ontsnapt uit een nabijgelegen vogelpark, zagen en hoorden we hier tevens Tjiftjaf   en Spreeuw. Geen echt spectaculaire soorten natuurlijk maar toch nieuw voor de lijst.

Hierna vertrokken we naar het Anaga-schiereiland. De eerste stop was bij Mirador Pico del Inglès. Ondanks een uur lang zoeken werden er geen laurierduiven gevonden. Vervolgens maakten we een wandeling op de Monte las Mercedes. Kees had hier tijdens zijn laatste bezoek verschillende Bolles Laurierduiven gezien maar ook hier konden we geen enkele laurierduif waarnemen (mogelijk het gevolg van het warme weer). Er waren ook nauwelijks andere vogels aanwezig. Behalve de gebruikelijke Tenerife Roodborsten, Canarische Tjiftjaffen en Afrikaanse Pimpelmezen zagen we alleen nog enkele Bonte Vliegenvangers.

We reden naar een klein dorpje waar Kees, tot grote frustratie van Noor, als enige een Zuidelijke Citroenvlinder (Gonopteryx (cleopatra) cleobule) zag. De volgende stop was in het fraai gelegen dorpje Chamorga. Dit was volgens Kees een goede plek voor Rotsmussen. Ook deze keer hadden we geen geluk met deze soort. De enige waargenomen soorten waren: een mooi mannetje Kleine Zwartkop, Afrikaanse Pimpelmees en enkele Kanaries.

We reden door naar Playa de las Teresitas waar de mensen die hun zwemkleding meegenomen hadden een duik in de zee namen. De anderen bleven achter op het strand om de apparatuur te bewaken.

Teruggekeerd in het hotel werd een eerst gelijst. We waren snel klaar. In totaal waren vandaag slechts 14 vogelsoorten gezien, ongetwijfeld mijn slechtste vogeldag ooit! Tijdens het avondeten werden er verhitte discussies gevoerd over de bananenteelt op de Canarische eilanden (je moet, behalve vogels, toch ergens over praten). Na het eten melde ik me, voordat ik het zelf goed doorhad, als vrijwilliger om het reisverslag te schrijven.

 

Vrijdag 28 oktober.

Op onze laatste volledige dag op het eiland bezochten we El Teide. Als eerste bezochten we het bezoekerscentrum. In de tuin achter het bezoekerscentrum werden tenminste 15 Kanaries en een Torenvalk waargenomen. Bij de ingang liet een mannetje Blauwe Vink zich zeer fraai bekijken.

We reden verder door het maanachtige landschap en stopten verschillende malen om van het spectaculaire landschap te genieten. Vogels werden niet gezien maar het zeer fraaie landschap maakte dit meer dan goed. Bij een parador werd kort gestopt voor een drankje waarna we doorreden richting Las Lajas. Dit is waarschijnlijk de beste plaats op de Canarische Eilanden om Blauwe Vinken te zien. Onmiddellijk nadat we uit de auto waren gestapt konden we verschillende exemplaren van deze soort bekijken. Ook Grote Bonte Spechten van de ondersoort canariensis waren talrijk. Verder werden hier nog Kanarie en Berthelots Pieper waargenomen.

 

Terug in het hotel konden we (althans de niet-vegetariërs) genieten van een smakelijke paella welke de kok speciaal voor ons had gemaakt. Na het eten hield Jan een korte toespraak waarin hij terugblikte op te afgelopen week en waarin Kees werd bedankt voor zijn uitstekende begeleiding deze afgelopen week. Hierna namen we afscheid van Jan en Huig die de volgende morgen zeer vroeg moesten vertrekken om het vliegtuig terug naar Nederland te halen.

 

Zaterdag, 29 oktober.

Kees moest heel vroeg opstaan om Jan en Huig naar het vliegveld te brengen (reisleider zijn heeft zijn nadelen). Nadat hij was teruggekeerd werd afscheid genomen van An en Jaap, die pas de volgende dag terugvlogen, waarna de overgebleven deelnemers vertrokken richting vliegveld.

Omdat we nog een paar uur over hadden voordat ons vliegtuig vertrok, brachten we eerst nog een bezoek aan Roquito del Fraile. Hier ontmoetten we Tony Clarke die me vertelde dat de Kleine Geelpootruiter hier gisteren voor het laatst gezien was. Op het reservoir waren dezelfde soorten aanwezig als vorige week. Behalve deze soorten werden er nog twee nieuwe soorten voor de triplijst gezien: een Kleine Plevier en een eerste winter Witwangstern. Na korte tijd waren we gedwongen hier te vertrekken vanwege de pesticidendampen van de, naast het reservoir gelegen, bananenplantage.

We liepen verder naar de vuurtoren bij Punto de la Rasca. De enige soorten die hier werden gezien waren: Kuhls Pijlstormvogel, Geelpootmeeuw en Grote Stern. Ook zagen we hier nog enkele Indische Grienden. Op te weg terug konden we nog fraai een Zuidelijke Klapekster bekijken.

De laatste stop was bij een plasje bij de ingang van de Amarillo Golf Club waar nog Blauwe Reiger, Kleine Zilverreiger en Lepelaar werden waargenomen waarna we doorreden naar het vliegveld.

 

 

p

Kees Woutersen bij Los Gigantes, Tenerife (© Pilar Uriarte).

 

Uitkijkpunt bij Erjos (@ KW).

 

Barranco de Ruiz (© KW).

 

Barranco de Ruiz (© KW).

 

El Teide vanaf La Gomera (© KW).

 

San Sebastian de la Gomera (© KW).

 

Zwartkop ondersoort heineken (© KW).

p

De endemische buizerd Buteo buteo insularum (© KW).

p

Man Spaanse mus (© KW).

p

Rotsduif (© KW).

p

Berthelotspieper (© Kees Woutersen).

 

p

Monarchvlinder (© KW).

p

Tenerife pimpelmees (© KW).

p

Indische atalanta op Tenerife (© Rob Frijns).

Soortenlijst

Soortenlijst Tenerife

22 t/m 29 oktober 2001

08 t/m 16 maart 2008

18 t/m 26 maart 2008

 

Vogels :  

Kuhls Pijlstormvogel X X X

Kleine pijlstormvogel - X -

Kleine Zilverreiger X X X

Blauwe Reiger X X X

Lepelaar X - -

Wintertaling X - -

Smient X - -

Sperwer X X X

Visarend - X -

Torenvalk X X X

Barbarijse Valk X X X

Barbarijse Patrijs X X X

Kwartel - - X

Waterhoen X X X

Meerkoet X X X

Bontbelplevier X X X

Kleine Plevier X X X

Zilverplevier X X X

Steenloper X X X

Bonte strandloper X - -

Regenwulp X X -

Watersnip - X -

Kleine geelpootruiter X - -

Groenpootruiter X X X

Tureluur X X X

Witgatje X X X

Oeverloper X X X

Bosruiter - X X

Steltkluut - X X

Kokmeeuw X - -

Geelpootmeeuw X X X

Kleine Mantelmeeuw X X X

Rotsduif X X X

Bolles Laurierduif X X X

Laurierduif X X X

Turkse Tortel X X X

Zomertortel - X

Gierzwaluw - X X

Vale gierzwaluw - X X

Madeiragierzwaluw X X X

Hop X X X

Grote Bonte Specht X X X

Boerenzwaluw X X X

Huiszwaluw - X X

Oeverzwaluw - X -

Berthelots Pieper X X X

Witte kwikstaart X - -  

Grote Gele Kwikstaart X X X

Tenerife Roodborst X X X

Merel X X X

Zwartkop X X X

Kleine Zwartkop X X X

Brilgrasmus X X -

Canarische Tjiftjaf X X X

Tjiftjaf X - X

Canarische Goudhaan X X X

Bonte vliegenvanger X - -  

Tenerife Pimpelmees X X X

Iberische Klapekster X X X

Zwarte speeuw X -

Spreeuw X - -

Raaf X X X

Rotsmus - X X

Vink X X X

Blauwe Vink X X X

Kanarie X X X

Groenling - X -

Kneu X X X

Putter X X -

Halsbandparkiet - X -

Zoogdieren

Indische Griend X X X

Reptielen & amfibiën 

Spaanse groene kikker X X X

Roodwangschildpad - X -

Canarische hagedis - Galliota galloti X X X

Tenerife gekko – Tarentola delalandii - X X

Tenerife skink – Chalcides viridanus - X - 

Vlinders

Afrikaanse monarch X - -

Klein Koolwitje X X X

Canarisch koolwitje - X -

Resedawitje X X -

Canarisch (bont) zandoogje X X X

Kleine vuurvlinder X - -

Indische atalanta X X X

Distelvlinder X - -

Kleine vos X -

Zuidelijke citroenvlinder (Cleopatra) X X X

Kardinaalsmantel X - -

 

p

Soortenlijst

 

Lijst met vogels, insecten, zoogdieren, reptielen en amfibiën in Excel.

30 maart t/m 6 april 2016.

 

Klik op het plaatje.

 

p

Blauwe vinken uit het boek van Bannarman (1922).