Spanje Reisbestemmingen - Almería & Sierra Nevada

p

ALMERIA & SIERRA NEVADA

Woestijn, wetlands & bergen in Zuidoost Spanje

Reisdata:

wo. 10 t/m wo. 17 april 2019

Duur:

8 dagen

Prijs:

€ 1245

(Málaga/Málaga)

     

o.l.v.

Kees Woutersen.

Aantal verwachte vogelsoorten:

120-140.

1/2 pension, toeslag 1 pers. kamer € 175

 

In Almería vinden we een andere wereld. Steile zeekliffen en zoutpannen aan de kust gaan over in het enige woestijngebied van Europa. Midden in dit schaars begroeide gebied met droge ravijnen (Spaans: ramblas) kan iemand zich heel klein voelen. De kwaliteit van het droge landschap is zo origineel, dat Hollywood besloot hier Westerns op te nemen en de Wild West dorpen staan er nog steeds. De gespecialiseerde   zwarte tapuit en zwartbuikzandhoen bereiken hier de hoogste dichtheden. Trekvogels, steltloper en watervogels bevolken de zoutpannen en zeevogels geven een extra dimensie.

Een bezoek aan het zonovergoten Almería, een nog onbekende provincie in Zuidoost Spanje, is een unieke ervaring voor de vogel- en natuurliefhebber. Met 340 dagen zon en 200 mm. regen per jaar mag het zich de enige woestijn in Europa noemen. Heuvelachtig en vulkanisch terrein met lage vegetatie, unieke kloven, schaarse Mediterrane plantengroei en vogelrijke wetlands is het onvergetelijke landschap van deze reis. Het voorjaar begint vroeg en dan is er een bloemenpracht, en hagedissen en vlinders zijn actief.

 

Wat vogels betreft vinden we hoge dichtheden van o.a. havikarend, griel, Iberische klapekster, blonde - en zwarte tapuit en de enige woestijnvinken van Europa broeden hier. Waar vinden we zoveel witkopeenden, zoveel reigerachtigen en zoveel trekvogels als in de wetlands aan de kust. De blauwe zee zorgt voor o.a. vale pijlstormvogel en Audouinsmeeuw. Doelsoorten van deze reis zijn ook flamingo, steenarend, vorkstaartplevier, kleine trap, roodkopklauwier, kalander- , Tekla -, kleine en gewone   kortteenleeuwerik, blauwe rotslijster, hop, rotsmus, vale gierzwaluw, roodstuitzwaluw, kuifkoekoek, kleine zwartkop en brilgrasmus.

 

Reisprogramma:

Dag 1. Aankomst Málaga. Vervoer naar Almeria, 2 nachten in een toeristenhotel in Roquetas de Mar. Bij voldoende tijd pauzeren we bij de kleiputten van Las Norias.

Dag 2. Salinas viejas Sabinar

Vlakbij ons hotel bezoeken we de in onbruik geraakte zoutpannen van Sabinar, een uitgestrekt beschermd gebied met riet, brak water en duinen direct achter het verlaten (beschermde) strand. Hier ligt ook het bizarre kassenlandschap waarin met vier oogsten per jaar groenten worden gekweekt voor heel Europa.

Dag 3. Cabo de Gata

Natuurpark Cabo de Gata is groot, gevarieerd, indrukwekkend en een van de beste vogelgebieden in Zuid-Spanje. We bezoeken de kaap die ver in zee uitsteekt en dobservatiehutten bij de zoutpannen die al eeuwen in gebruik zijn. Drie overnachtingen bij Cabo de Gata.

Dag 4. Tabernas, Alhamilla

We bezoeken de woestijn van Tabernas, maken een korte wandelingen in een van de wadi´s. Hier zijn veel spaghetti-westerns opgenomen en en de Far West dorpen liggen er nog. Vervolgens rijden we naar Sierra Almahilla. Met 1.387 m is hier het hoogste punt in de omgeving, met palmbomen, oud naaldbos en uitzicht tot de blauwe zee.

Dag 5. Cabo de Gata, kustweg.  

De velden en hellingen met prima steppevegetatie aan de andere kan van Cabo de Gata zijn een bolwerk voor de woestijnvink. We maken stops om te speuren in de velden en doen een wandeling langs de kust. Ook hier groeit prima steppevegetatie en er zijn zelfs velden vol agaves.

Dag 6. Wetlands, Sierra Nevada

Na een laatste bezoek aan de   wetlands dichtbij ons hotel gaan we het berggebied van de Sierra Nevada in. Tot hoog op de hellingen staan olijf- en fruitbomen, steeneiken en Mediterraan struikgewas. We verblijven twee nachten vlak buiten een van de karakteristieke witte dorpjes van de Alpujarras.

Dag 7. Las Alpujarras, río Andarax

We maken wandelingen bij een rivierbos van de Andarrax en in open gebied hoger in de Alpujaras van de Sierra Nevada. Hier leven veel vlinders, steenbokken, bosvogels en soorten als havik, alpenheggemus, rotsmus, beflijster, grijze gors, en appelvink.

 

Dag 8. Terugreis, retour vliegveld Málaga.


Praktische informatie vogelreis

Almeria & Sierra Nevada:

Aankomt/vertrek: vliegveld Málaga, aankomst en vertrek in de middag (plm. 13.00 – 16.00 uur) tenzij anders afgesproken. Aanbevolen vliegmaatschappij: Vueling, Transavia, Iberia.

Inclusief/exclusief: verblijf obv halfpension (ontbijt, avondeten), alle vervoer ter plaatse, alle excursies, Nederlandse reisleiding, alle entreegelden, informatiepakket over de te bezoeken gebieden . Exclusief: heen- en terugreis Spanje, evt. reisverzekering, fooien, souvenirs, eigen consumpties.

Vervoer in Spanje: 9-persoons busje.

Zwaarte: lichte wandelingen (max. enkele kilometers).

Aantal deelnemers: tenminste 3 personen, maximaal 10 personen.

Accommodatie: Middenklasse / luxe touristenhotel of lokaal familiehotel hotel met douche/toilet op de kamer.

Klimaat: meestal overdag goede temperaturen van rond de 15 - 20 º C., vaak zon.

Extra informatie : op aanvraag.

Opgaveformulier: klik hier.

Woestijnvink, broedvogel Cabo de Gata (foto: KW).

Witkopeend, bewoner van zoette plasjes in Almería(foto: KW).

Flamingos wonenin zou twater(foto: KW).

 

Steenbokken op de grens van de Sierra Nevada en de woetijn van Almería (foto: KW).

 

p

Route: zie kaart.

Reisverslagen: 2009.

Soortenlijsten: 2009, 2007, 2006.

Fotoalbum Almeria & Sierra Nevada 2006 (©KW). Klik op het plaatje en u ziet het album.

p

Cabo de Gata (foto: KW).

 

Cabo de Gata (foto: KW).

 

Duinen El Sabinar (foto: KW).

 

Woestijn bij Tabernas (foto: Tom Loorij).

 

In de Sierra Nevada (foto: KW).

 

Een van de witte dorpen in de Sierra Nevada (foto: KW).

Reisverslag Vogelreis ALMERÍA - Zuidoost Spanje-

11 t/m 19 april 2009

 

Reisleider: Kees Woutersen (Aragon Natuurreizen)

 

Deelnemers: Adrie en Auke Burrie, Jan Leunissen, Loes en Tom Loorij

Zaterdag 11 april

Om 13.00 uur vertrekken wij met het openbaar vervoer naar Schiphol. We kopen daar nog wat water en eten een croissant. We zouden om 16.15 uur vertrekken, maar dat wordt wel 20 minuten later, want het luchtruim was wat vol. Desondanks komen we toch nog om 19.15 uur in Malaga aan. Bij de bagageband wil de tas van Tom maar niet komen. Terwijl iedereen zijn of haar bagage al had, stonden wij als enigen nog te wachten. En juist toen wij op het punt stonden Kees maar op te zoeken om te vragen te helpen bij het aanmelden van vermiste bagage, kwam de tas van Tom moederziel alleen ook op de band aanzetten.

Bij Kees maken we kennis met Jan. Al snel blijkt hij een oude studievriend van Ed Opperman te zijn. Diens telescoop, een Kowa die hij 20 jaar gelden overgenomen had, gebruikt Jan nog steeds en ook op deze reis.

Wij hebben een blauw busje (net als toen we met Kees naar de Ebrodelta gingen) en Kees brengt ons naar het vlakbij gelegen Torremolinos, waar we een nachtje in hotel Cervantes zullen overnachten.   Daar maken we ook kennis met Adrie en Auke. Om 21.00 uur gaan we ‘in de kelder' dineren. Dat blijkt hier uit een gigantisch lopend buffet te bestaan; je hebt alleen al een kwartier nodig om te bestuderen wat (en waar!) alles is. Maar het smaakte, inclusief de aangerukte wijn, voortreffelijk. Vanaf het terras van onze kamer maken we nog wat foto's van het straatbeeld onder ons.

Na het diner pakken we de bagage even om, zodat we alles bij de hand hebben voor onze eerste echte vogeldag morgen. Om 23.00 uur liggen we plat.

 

Zondag 12 april

Kees laat ons een beetje uitslapen gezien de vermoeiende reis van de vorige dag. Maar om 8.30 uur zitten we met zijn allen aan het ontbijt. En ook dit is weer net zo'n zoektocht om alles bij elkaar te graaien uit het enorme aanbod wat je lekker vindt.

Om 9.30 uur vertrekken wij. We gaan eerst naar een berggebied zo'n 30 km ten noorden van Malaga, El Torcal geheten. Even voordat wij daar aankomen maken we een korte tussenstop voor een kolonie Vale Gieren die zich uitstekend laten bekijken. Op de parkeerplaats bij een bezoekerscentrum zetten we het busje neer. Dan gaan we een kleine drie uur een fraaie wandeltocht maken in dat schitterende natuurgebied. Het is echter wel knap vermoeiend, al dat geklauter over een soms nauwelijks zichtbaar pad (maar wel goed aangegeven) tussen de rotsformaties door. Maar de uitzichten en da natuur maken veel goed. Blauwe Rotslijster, Kleine Zwartkop, Zwarte Roodstaart en Alpenkraai zijn de meest markante vogelsoorten.

Weer terug nemen we nog een kijkje in het bezoekerscentrum. Daarna gaan we even verderop op de terugweg lunchen in de open lucht bij een schaapskudde. Beetje uit de wind zitten, want het is best fris! We drinken even later een kop koffie in Villanueva de la Conception en dan begint de lange reis naar Tabernas. Het is druk op de late zondagmiddag! Bij een stop bij een benzinepomp spotten we nog Huiszwaluwen, een Europese Kanarie en een Roodkopklauwier.

Om 19.15 uur bereiken we Tabernas, maar nog niet ons Casa Rural! We kunnen het niet vinden en uiteindelijk belt Kees naar de eigenaar, die ons op zijn motorfiets komt ophalen en de weg wijst. Dat gaat door nauwe straatjes, waarin onze bus tot twee keer toe niet langs de geparkeerde auto's komt. Het kost heel wat inventiviteit voordat we uiteindelijk de voordeur bereiken! Het blijkt een heel leuk onderkomen te zijn, voluit Casa Rural Jardín del Desierto, geheten, waar alle kamers een eigen bloemennaam hebben. Wij hebben Lyrio, de lelie. Een schitterend kinderwiegje staat op de gang. We worden hartelijk welkom geheten met een drankje en olijven. Om 20.30 uur gaan we dineren.

Dan is het lijsten (32 soorten, toch niet gek voor een reisdag) en de douchecabine in. Super de luxe, maar een gebruiksaanwijzing is wel nodig. Maar eindelijk lukt het om ook warm water uit de kraan in de goede richting te krijgen.

 

Maandag 13 april

Om 8.00 uur scharen we ons aan het ontbijt. De toast-roosters behoeven enige oefening om te voorkomen dat brood zwart wordt. En echt heet water voor de thee schijnt ook moeilijk te maken te zijn. Maar alles komt goed en op 9.00 uur gaan we, bepakt en gezakt met voor ieder een lunchpakket en een fles water, richting Cabo de Gata. Jan loodst ons langs de geparkeerde auto's, hetgeen de komende dagen bij vertrek en aankomst zijn dagelijkse routine zal gaan worden! Voor ons Nederlanders is het ook aardig te weten dat alle spreeuwen die we in het dorp zien zitten, Zwarte Spreeuwen zijn.

De eerste stop is even voorbij het bezoekerscentrum, dat op maandag gesloten is, waar we over een breed zandpad temidden van een prachtige, in hoofdzaak gele flora, richting kust wandelen. De eerste Thekla Leeuwerik wordt gezien, evenals de Roodkopklauwier. Kees meent heel ver weg een Griel te horen, maar die krijgen we niet te zien. Wel zien we op de terugweg, al weer vlak bij het busje, een heel groepje Zwartbuikzandhoenders dat overvliegt en kennelijk verderop in de bush weer neerstrijkt.

Dan stoppen we aan de noordkant van de zoutpannen op een parkeerterrein waar ook een observatiehut en informatiebord staan. De telescopen worden tevoorschijn gehaald en al snel spotten we de Flamingo's, Steltkluten, Kluten en diverse soorten plevieren en strandlopers.

Even verderop lopen we een kort onverhard pad naar een kijkhut aan de oostkant van de zoutpannen. We zien daar ongeveer de zelfde vogelsoorten, maar heel aardig is dat dit pad ook tot twee bijschrijfsoorten leidt in de rubriek ‘reptielen en amfibieën': de Spaanse Zandloper (een grote hagedis) en de Roodstaartfranjeteenhagedis, een soort met ontzettend lange dunne rode staart.

Na een koffiestop in Almadrava rijden we richting vuurtoren. Even daarvoor maken we nog een schitterende wandeling over een goed begaanbaar pad door het ruige terrein. Het is hier vooral de flora die ons enorm boeit.

Bij de vuurtoren wordt natuurlijk druk over zee getuurd en al snel komen de eerste Jan van Genten voorbij, weliswaar op behoorlijke afstand, maar goed herkenbaar. Als we daar een tijdje rondgekeken hebben, rijden we nog een stukje de doodlopende weg af langs de kust. En dat levert onder meer een schitterende Zwarte Tapuit en Rode Patrijs op.

Daarna gaan we langs de westkant van de zoutpannen een stuk rijden, bezoeken twee observatiepunten en lopen ook een stuk tussen die punten, waarbij Kees omrijdt om ons bij het tweede punt weer op te pikken. We zien onder andere een mooie Krombekstrandloper en een Zilverplevier. Leuk is ook de ontmoeting op het pad met twee oliekevers, hele grote zwarte insecten met een rood plekje op hun kop.

En natuurlijk hebben we die dag nog veel meer leuke soorten gezien zoals Grote Sterns boven zee en een groepje Kleine Kortteenleeuweriken. Maar de tijd vliegt om en het wordt zoetjesaan tijd Casa Rural-waarts te gaan. Maar eerst rijden we nog een weg af naar de kust richting Torre Garcia, een eenzame wachttoren die daar het landschap domineert. Tom slaagt erin daar enkele mooie foto's te maken van een Zuidelijke Klapekster. Ook een Hop wordt nog gezien.

Dan gaat het en route naar Tabernas, waar we om 18.45 uur terug zijn. Lekker onder de douche, wat binnenfoto's maken en om 20.30 uur zitten we weer aan het diner. Bij het lijsten blijkt dat we 55 soorten hebben gezien.

 

Dinsdag 14 april

We beginnen al aardige ervaring te krijgen met alle handelingen die voor het ontbijt verricht moeten worden. Om 9.00 uur vertrekken we weer met lunchpakketten onder een strakblauwe lucht. Heerlijk weer dus, al waait het wel flink. Vandaag gaan we naar de Sierra de Alhamilla, even ten zuiden van Tabernas. We pikken even ten oosten een verharde weg naar Turrillas, waarna een semi-verharde weg ons verder westwaarts de bergen in voert. Onderweg maken we diverse stops, waarna wij een eind gaan wandelen en Kees ons later met de bus weer oppikt. Het eindpunt is uiteindelijk een radar station. Onderweg genieten we, behalve van de vogels, ook van de mooie vergezichten, onder andere op Tabernas. Behalve de Provençaalse Grasmussen en Kleine Zwartkoppen, die we meer horen dan zien, turven we onder meer Hop, een zingende Nachtegaal en Zwarte en Blonde Tapuit. Maar hoogtepunt van de dag zijn onderweg toch wel de Kruisbekken die we op meerdere plaatsen zien en horen. Eén keer zat een halfvolwassen jonge vogel zo dichtbij dat die zich uitstekend liet fotograferen. Later zagen we ook ouders die hun jongen voerden.

Op een gegeven moment toen wij verder wandelden en Kees terugkeerde om het busje op te halen, piepte hij ons opeens op, want hij stond oog in oog met een grote Trapslang, een beest dat weliswaar algemeen is, maar je bijna nooit ziet. Wij liepen dus ook zo snel mogelijk terug en konden de slang nog net zien en fotograferen voordat hij rustig in de bush naast de weg verdween.

Via Turrillas en Huerbo gaat het dan naar Nijar waar we op het dorpsplein koffie drinken. Via de grote weg rijden we terug naar Tabernas om de ruïnes van het oude kasteel te bezoeken. Het is een vrij steil maar goed geplaveid pad naar boven. Daar we hebben we ook mooi uitzicht op Tabernas zelf en na enig zoeken ontdekken we zelfs ons Casa Rural. Er vliegen Roodstuitzwaluwen en Bijeneters rond. Ook komen er twee Alpenkraaien langs.

We zijn al om 18.00 uur terug en gaan, na ons even opgefrist te hebben met Kees, Adrie en Jan op een terrasje   er vlakbij wat drinken. We verbazen ons weer over de lage prijzen: drie wijn en twee bier voor acht euro! Daarna lopen we nog even rond in het stadje.

Bij het lijsten blijkt dat we vandaag 33 soorten hebben gezien.

 

Woensdag 15 april

Na het ontbijt gaan we vandaag eerst de plasjes bij Las Norias bezoeken, een eindje ten westen van Roquetas de Mar. We draaien een weggetje op aan de oostkant van de hoofdplas. Maar aan de andere kant van de weg is ook nog een stukje nat gebied, helaas slecht te zien met fel tegenlicht. Maar op een eilandje zitten een heel aantal Vorkstaartplevieren en enkele Steltkluten. Ook zwemmen er een heleboel Krooneenden en wordt er een Purperkoet gespot. Dan gaan we aan de andere kant van de weg kijken en zien daar één van de ‘spécialités' van deze vogelreis: Witkopeenden! Ze zijn enorm bewegelijk, zitten soms achter elkaar aan, maar laten zich toch goed zien en ook fotograferen. Ook daar laat een Purperkoet zich prachtig bewonderen en zien we nog diverse andere eendensoorten. Als we vervolgens een stukje langs de oever van de plas lopen, stuiten we op een broedkolonie van Koereigers en zien op de plas onder meer enkele Geoorde Futen zwemmen. Ook zitten er enkele Dunbekmeeuwen, maar die zullen we later nog beter zien. Intussen gaat het wel steeds meer betrekken en waait het stevig door. Het ergste wordt al gevreesd voor de rest van het dagprogramma…

Maar eerst gaan we koffie drinken in een bar in het even verderop gelegen La Mojonera, waar we op het dorpsplein en passant nog even een Europese Kanarie spotten. Via wat omzwervingen door de eindeloze hotel-kolossen en appartementen van Roquetas de Mar bereiken we de toegang van de Salinas de Sabinar. Over een onverharde weg met zo en nu en dan wat kijkstops hobbelen we de Salinas een heel eind in. Kleine Zilverreiger, Flamingo, diverse ruitersoorten, een Zilverplevier en Dunbekmeeuwen en Adouin's Meeuwen geven onder meer acte de présence. Op het eind lopen we nog stukje naar de zee door een soort duinlandschap.

Vervolgens rijden we weer terug naar de verharde weg en willen dan een weg aflopen door het gebied naar de vuurtoren op Punta Sabinar. Maar wat we al zagen aankomen, gebeurt nu: de eerste regendruppels vallen en we besluiten eerst maar een kop koffie even verderop te drinken in Almerimar aan de haven. Daar nemen we nog een Zwartkopmeeuw waar. Dan weer terug naar het vuurtorenpad. Echt droog is het nog steeds niet, maar we wagen het er maar op. Aan het begin van het pad laat een Algerijnse Zandloper zich prachtig fotograferen. We lopen langs de lagunes waar we nog een Kleine zilverreiger, Kluut, Steltkluut en Dunbekmeeuw zien. Ook de blonde Tapuit is weer present. Mooi is ook de in hoofdzaak gele (van allerlei soorten verschillende planten) flora langs de weg. Weer terug bij het busje begint het echt hard te regenen, maar dan zitten we droog. Op de terugweg rijden we nog even langs de plasjes bij Las Norias, maar vanuit het busje levert dat niets nieuws meer op. Rond 19.00 uur zijn we weer terug in Tabernas. Daar is het flink wat warmer en is de zon inmiddels ook weer doorgebroken. Bij het lijsten blijkt dat we vandaag maar liefst 61 soorten hebben gezien, vooral veroorzaakt door alle eendensoorten bij Las Norias en de diverse soorten steltlopers en meeuwen bij de Salinas.

 

Donderdag 16 april

Na het inmiddels traditionele ontbijt rijden we eerst naar het benzinestation dat langs de autosnelweg ligt bij de afslag naar Tabernas. De woestijn laat zich daar goed bekijken. Kees, Jan en Auke   maken een korte wandeling door het gebied, wij kijken met Adrie rond bij het busje. De mannen piepen ons op dat ze steenbokken hebben gezien, maar wij krijgen ze niet in de kijker. Dan rijden we langs Mini Hollywood een weggetje omhoog de bergen in en zetten het busje neer bij een verlaten stenen hut die daar staat. Er vliegt een Roodstuitzwaluw naar binnen en als we in de hut een kijkje nemen, zien wij daar aan het plafond het bijna voltooide nest van de zwaluw zitten. We lopen de geasfalteerde weg vervolgens nog een stukje naar boven en zien onder andere Zwarte en Blonde Tapuiten. Torenvalk, Hop en Rode Patrijs zijn andere leuke soorten.

Vlakbij een ander Wild West dorp maken we een lange wandeling over een goed begaanbare onverharde weg door een droge rivierbedding. We horen en zien onder meer een Kuifkoekoek en er vliegen ook Rotszwaluwen rond. Maar ook soorten die we al eerder waarnamen, zoals Provençaalse Grasmus, Gekraagde Roodstaart en Grijze Gors. Tom fotografeert nog een Zwarte Tapuit.

Na afloop gaan we eerst koffiedrinken bij café La Plaza op het dorpsplein ( hoe kan het anders met die naam!) in Tabernas. Dan gedragen we ons even als toeristen en bezoeken, alleen vanaf de ingangen, twee van de Wild West dorpen die daar gebouwd zijn voor de Westerns uit de vorige eeuw. Dat was wel even leuk om te zien.

Via Tabernas rijden we vervolgens naar het noorden, richting Castro en Velefique. Onderweg stoppen we nog even voor een korte wandeling. Op de telefoondraad zitten Turkse Tortels, een Roodkopklauwier en een Grauwe Gors. Er loopt een hondje op de weg dat al snel op ons afkomt en gulzig van het brood begint te eten dat Kees hem toewerpt. Kennelijk krijgt hij te weinig te eten. In Castro kijken we eigenlijk nauwelijks rond, maar zien en horen wel degelijk bijeneters vliegen!

Daarna rijden we naar Velefique, parkeren de bus aan het begin van het dorp en lopen het stadje in. Het is schilderachtig gelegen tegen een heuvel aan. We gaan koffie drinken in wat kennelijk de enige bar is in het dorp en meteen annex dorpswinkel. Een tafeltje moeten we maar zelf organiseren, erboven hangen de hammen te drogen en het terras (ooit bedoeld als zitje?) wordt voor alles wat je maar kan bedenken gebruikt als opslagplaats. We wandelen nog even verder, zien op de rotshellingen nog een Blauwe Rotslijster, maar opeens horen we allemaal het tjuu..tjuu.. van een Dwergooruil, onmiskenbaar! Dat was een onverwachte ontmoeting.

Op de terugweg maken we nog een fotostop bij de Cortija Los Platones, maar dat ziet er nu wel erg verlaten uit. Om 18.00 uur zijn we weer terug in Tabernas. We gaan maar vast wat inpakken want morgen gaan we verkassen naar de Sierra Nevada. Bij het lijsten blijkt de teller te steken op 40 soorten.

 

Vrijdag 17 april

Om 9.00 uur rijden we, bepakt en gezakt, weg na een hartelijk afscheid van de eigenaars, nog niet bewust van het feit dat we de eigenares later op de dag nog terug zouden zien. Al heel snel buiten Tabernas zien we een Scharrelaar op een draad zitten, het zou de enige ontmoeting met deze soort op de reis zijn. We gaan eerst naar het bezoekerscentrum van Cabo de Gata, waar we om 9.45 uur aankomen voor een nog gesloten poort. Maar gelukkig komt de beheerder al heel snel aanzetten en kunnen we naar binnen. We bezoeken de tentoonstelling en kopen wat souvenirtjes. Dan rijden we naar de noordkant van de kaap naar Los Escullos waar we de bus neer zetten vlakbij het Castillo San Felipe. We maken een schitterende wandeling met uitzicht op zee. Hoewel het aantal vogels dat we zien beperkt is, levert het toch een nieuwe soort op: Woestijnvinken. Ze zitten even voor ons uit gewoon op het pad. En later zullen we ze ook nog zien langs de weg in het met rotsen bezaaide terrein. Op het eind eten we heerlijk in het zonnetje een deel van onze lunchpakketten op.

Als we weer terug zijn, gaan we koffie drinken op het terras van Hostal Casa Emilio dat vlak bij het kasteel ligt. Er vlakbij staat een opvallend ijzeren beeld van een zeerover met een houten been en een papegaai op zijn schouder. Auke komt tot de ontdekking dat hij de sleutel van zijn kamer heeft vergeten in te leveren, dus we moeten toch weer even terug naar Tabernas. Maar eerst rijden we nog naar Los Baños de Alhamilla, een plaatsje rond een merkwaardige warmwaterbron die al in de Romeinse tijd gebruikt werd als kuuroord. Voor het hotel zitten de katten te wachten tot hun iets toegeworpen wordt en, de excentriciteit ten top, lopen er bij de oude baden ook nog drie Struisvogels in een farm rond. We besluiten die toch maar niet 's avonds als bijschrijfsoort te noteren…

In Tabernas ontmoeten we de eigenares van ons Casa op het dorpsplein om de sleutel alsnog in te leveren en dan zetten we toch echt koers naar onze volgende overnachtingsbestemming, Hostal Almirez in Laujar de Andarax, waar we hebben afgesproken rond 17.30 uur aan te komen. Maar het zou anders lopen…

Dat begon al op weg naar Gador, waar de weg was afgesloten, zodat we moesten omrijden. Maar verderop was de (enige hoofd)weg echt helemaal afgesloten wegens werkzaamheden. We konden kiezen: of een half uur wachten totdat hij weer open ging of omrijden over een smalle onverharde bergweg. We kozen voor het laatste, ingegeven door een Spaanse dame die ons voorging en zei dat het best wel kon. We hobbelden dus braaf achter haar aan en wachten even rustig achter haar als ze stopte om bloemen en mooie pluimen te plukken om er kennelijk een boeket van te maken, we konden haar immers toch niet passeren… Maar door het vogelen raakten we toch wat achterop (een busje gaat ook niet zo hard als een personenauto) en helemaal toen Kees opeens een Havikarend zag vliegen die even later in een rotswand op korte afstand van de weg verdween. Wij allemaal kijken en ja hoor, hij was daar op zijn nest geland met twee kleine jongen die hij begon te voeren! Dat was wel een unieke ervaring, zelfs voor Kees die toch wel wat gewend was op vogelgebied in Spanje. Vanzelfsprekend werd de vogel uitgebreid door telescopen en kijkers bekeken en zelfs gefotografeerd van diverse punten van de weg. Even later vloog de oude vogel weg van het nest en ging een tijd lang op een rotspuntje zitten. Hij leek zich weinig aan te trekken van het opgewonden gedoe van die rare vogelaars…

Toen we uitgekeken waren, was het al lang over de afgesproken aankomsttijd en het liep nog verder uit, want een schitterend op een steen vlak langs de weg gezeten Rode Rotslijster rijd je immers ook niet zo maar voorbij…Maar uiteindelijk komen we tegen 19.00 uur toch aan bij ons Hostal. Het blijkt heel mooi even buiten de plaats zelf te liggen. De kamers zijn ruim en hebben zelfs een terras met een zitje. We blijken de enige gasten en zitten dan ook later moederziel alleen in de grote dinerzaal de avondmaaltijd te gebruiken. Het is een meerkeuze menu van drie gangen, ieder kiest wat hij /zij lekker vindt en we laten het na die barre en opwindende tocht ons ook goed smaken. We kunnen vandaag 34 soorten op de lijst noteren.

 

Zaterdag 18 april

Hoewel we klokslag 8.00 uur aan de ontbijttafel (in een aparte zaal) zitten, is die op dat tijdstip nog geheel leeg. Maar al snel wordt hij rijkelijk gevuld met alle ingrediënten van een ontbijt dat we zo langzamerhand al aardig kennen hier in Spanje.

Om 9.00 uur rijden we zonder Adrie weg, want die wil graag vanmorgen naar de kapper. We gaan eerste een fraaie wandeling maken langs een bergbeek waarbij we starten op een parkeerplaats vlakbij een enorme BBQ-plek, annex uitspanning. Wat zal het hier in een weekend in het hoogseizoen geweldig druk moeten zijn, maar nu was er niemand.   Het is aardig fris, we lopen aanvankelijk in de schaduw en bevinden ons toch ook nog eens op ruim 1 000 meter hoogte. Het open gemengde bos waar we doorheen wandelen is goed voor heel wat zangvogeltjes. De meeste soorten kennen we ook uit Nederland wel en de meeste laten zich meer horen dan zien. Maar met Zwarte Mees, Kuifmees en Kruisbek hadden we toch leuke ontmoetingen. Langs de bergbeek wordt bij een bruggetje ook nog een Grote Gele Kwikstaart door iedereen waargenomen. In een boom wijst Kees op het nest van een eekhoorn.

Om 12.00 uur zijn we weer terug bij het hotel, gaan in het zonnetje op het terras heerlijk koffie drinken en ons lunchpakket nuttigen. Rond het hotel zien we regelmatig Groenlingen en een Koolmees neemt een bad in een klein beekje langs de oprijlaan. Een Spaanse Muurhagedis zit op een muurtje bij het hotel (hoe kan het anders als je zo'n naam hebt!) en die laat zich gewillig fotograferen door Tom. Om 13.30 uur gaan we eerst naar het bezoekerscentrum een paar honderd meter verderop. De tentoonstelling is niet erg indrukwekkend en de vogels komen er maar bekaaid af: twee foto's. Op de ene zou volgens het onderschrift een Kuifleeuwerik moeten staan, maar het is een Thekla Leeuwerik en op de andere prijkt een opgezette en geringde Alpenheggenmus. Daarna pikken we Adrie bij het hotel op en gaan richting Puerto de la Ragua, een pas op 2 000 meter hoogte. Onderweg hebben we nog een korte stop, maar dat levert geen echt bijzondere soorten op. Wel verbazen we ons over het enorme afval wat maar in de berm gedumpt wordt in het struikgewas, tot hele koelkasten toe. Boven op de pas ligt hier en daar nog sneeuw en die moet natuurlijk even worden gefotografeerd. Er wordt koffie gedronken en de mannen maken nog een wandeling langs de sneeuwvelden. Een Roodborsttapuit en een Grijze Gors zitten op de struikjes.

We zijn tegen 18.00 uur weer terug bij het hotel en lopen even naar de fraaie plaquette aan het begin van het dorp om die te fotograferen. We strijken neer op het terras van de kamer en halen een glas witte wijn bij de bar. Ook nu kunnen we voor het drie gangen menu weer kiezen uit een groot aantal gerechten per gang. Bij het lijsten worden na afloop 45 soorten geturfd.

Daarna gaan we nog naar het zitje bij de receptie. Hoewel het niet echt lekker zit, kunnen we er wel roken. Kees en Tom nemen nog een cognacje, althans dat dachten we, maar Kees komt met twee geweldig grote bellen cognac terug. Zo schenken ze die daar kennelijk. Nog verbazingwekkender is het bedrag dat Tom moet neerleggen bij het afrekenen: € 1,50 per glas, voor zo'n bel!

 

Zondag 19 april

Het heeft die nacht behoorlijk geregend, maar het is nu droog en de lucht begint al een beetje open te breken. Het afrekenen kost de nodige tijd, maar om 9.45 uur rijden we dan toch eindelijk weg. Bij Fondon gaan we eindje het onverharde weggetje op waarlangs wij de eerste avond ook aankwamen. Daar maken we een leuke mooie wandeling door open terrein en olijfboomgaarden. In een rotskloof waar een bruggetje overheen gaat, vliegen wat Rotszwaluwen langs. De Blonde Tapuit laat zich vlakbij zien, maar nieuw zijn de twee Duinpiepers die op een stenig terreintje langs het pad zitten. In de boomgaard horen we nog een Steenuiltje roepen, maar krijgen die helaas niet te zien. Waar we omdraaien om terug te lopen zit nog een Blauwe Rotslijster.

Dan zit het erop en gaan we richting Malaga en het vliegveld. De route gaat over Berja naar de kustweg en dan via Motril, net zoals we gekomen zijn. Onderweg hebben we nog een stop om koffie te drinken. Heel leuk is dat in een boom vlakbij de koffiebar een heel groot aantal Huismussen boomnesten hebben gebouwd. Het zijn slordige bouwsels, lang niet zo mooi afgewerkt als we die van wevervogels uit Afrika kennen. De mussen vliegen af en aan en Tom gaat de nesten uitgebreid fotograferen ter aanvulling van zijn PowerPoint presentatie over de achteruitgang van de Huismus. Rond 15.00 uur komen we op het vliegveld aan. De bagage wordt uitgeladen en we nemen afscheid van Kees en Auke en Adrie die een taxi nemen naar het treinstation. Kees om weer terug naar Huesca te reizen en Auke en Adrie gaan er nog een weekje stedentrip aan vast knopen. Wij blijven met Jan achter, maar als we onze koffers oppakken om naar de vertrekhal te lopen, blijken we opeens een koffer te veel te hebben. Het is die van Kees! Gelukkig is het busje met Kees nog niet uit zicht, want het staat vast in een verkeersopstopping bij het in- en uitladen. Zo kan Kees gelukkig net op tijd zijn koffer nog pakken. Dan begint het lange wachten, want het vliegtuig vertrekt pas om 19.15 uur. Maar we kunnen ons onder meer vermaken met een stel Huismussen die in de vertrekhal rondvliegen en ook die zet Tom maar, niets anders om handen hebbende, op de foto. Het vliegtuig heeft een half uur vertraging en in gedachten zien we ons al de laatste treinen en trams missen…Dat blijkt bewaarheid te worden op Schiphol. We kunnen onze vooraf gekochte treinkaartjes wel vergeten en nemen maar een (peperdure) taxi terug naar huis, waar we rond 1.00 uur 's nachts aankomen.

 

Daarmee kwam deze vogelreis naar een voor naar Spanje gaande vogelaars relatief onbekend gebied ten einde. Maar het was weer zeer de moeite waard. Vooral de mix van de zoetwaterplassen, de zoutpannen, de zeekust, de woestijngebieden rond Tabernas, het middengebergte en het hooggebergte in de Sierra Nevada maakten dat het een tocht vol afwisseling was. Onder de bezielende leiding van Kees zijn er door onze groep als geheel 129 vogelsoorten gezien, hoewel een aantal maar door een enkel persoon. Wij hebben er ook een paar, in hoofdzaak overbekende, soorten gemist, maar dat mag de pret niet drukken.

 

Tom Loorij

 

 

 

Observatiehut Cabo de Gata (foto: KW).

 

P

Audouins meeuwen (foto: KW).

P

Zomertaling en steltkluut (foto: KW).

p

Flamingo, lepelaar en kleine zilverreiger (KW).

p

Kuifaalscholver (Foto: Tom Loorij).

p

Witkopeend (foto: KW).

p

Kruisbek (foto: Tom Loorij).

Havikarend (foto: Jack van den Heuvel).

 

Slangenarend (foto: Cees van Overveen).

 

 

p

Spaanse zandloper (foto: Tom Loorij).

 

 

 

 

 

 

 

 

SOORTENLIJST

ALMERIA & SIERRA NEVADA

 

Reisdata: 28 januari t/m 02 februari 2006

 

Door: Albert van den Ende & Kees Woutersen

 

VOGELS: (103 soorten):

Fuut

Geoorde Fuut

Dodaars

Vale pijlstormvogel

Jan van gent

Aalscholver

Ralreiger

Woudaapje

Koereiger

Grote zilverreiger

Kleine zilverreiger

Kwak

Blauwe reiger

Purperreiger

Ooievaar

Zwarte ooievaar

Lepelaar

Flamingo

Bergeend

Wilde eend

Krakeend

Pijlstaart

Slobeend

Wintertaling

Witkopeend 100+

Krooneend

Tafeleend

Bruine kiekendief

Havik

Buizerd

Steenarend

Havikarend

Slechtvalk

Torenvalk

Rode patrijs

Waterhoen

Meerkoet

Purperkoet

Griel

Steltkluut

Kluut

Kievit

Strandplevier        

Zilverplevier         

Drieteenstrandloper

Bonte strandloper

Kemphaan

Wulp

Grutto

Tureluur

Groenpootruiter

Zwarte ruiter

Oeverloper

Watersnip

Houtsnip

Zwartkopmeeuw

Dunbekmeeuw

Kokmeeuw

Audouinsmeeuw

Geelpootmeeuw

Kleine mantelmeeuw

Grote stern

Zwartbuikzandhoen

Houtduif

Turkse tortel

Hop

Draaihals

Kuifleeuwerik

Teklaleeuwerik

Kleine kortteenleeuwerik

Rotszwaluw

Graspieper

Witte kwikstaart

Grote gele kwikstaart

Roodborst

Zwarte roodstaart

Roodborsttapuit

Zwarte tapuit

Blauwe rotslijster

Merel

Beflijster

Grote lijster

Graszanger

Cetti's zanger

Provencaalse grasmus

Zwartkop

Kleine zwartkop

Tjiftjaf

Vuurgoudhaan

Buidelmees

Kuifmees

Pimpelmees

Koolmees

Zwarte mees

Staartmees

Boomklever

Boomkruiper

Zuidelijke klapekster

Zwarte spreeuw

Vlaamse gaai

Ekster

Kauw

Raaf

Huismus

Vink

Sijs

Europese kanarie

Groenling

Putter

Kneu

Kruisbek

Grijze gors

Rietgors

Grauwe gors

SOORTENLIJST

VOGELREIS ALMERIA & SIERRA NEVADA

 

Reisdata: 16 t/m 23 maart 2007

11 t/m 19 april 2009

 

Reisleider: Kees Woutersen

 

VOGELS : (122, 132 soorten):

Fuut X X

Geoorde Fuut X X

Dodaars X X

Vale pijlstormvogel X -

Jan van gent X X

Aalscholver X X

Kuifaalscholver X X

Lepelaar - X

Ralreiger X -

Koereiger X X

Kleine zilverreiger X X

Kwak - X

Blauwe reiger X X

Purperreiger - X

Ooievaar X -

Flamingo X X

Bergeend X X

Wilde eend X X

Krakeend X X

Slobeend X X

Zomertaling X -

Witkopeend X X

Krooneend X X

Tafeleend X X

Zwarte wouw X X

Vale gier X X

Grauwe kiekendief - X

Bruine kiekendief X X

Buizerd X X

Dwergarend X -

Havikarend X X

Slechtvalk X -

Torenvalk X X

Rode patrijs X X

Waterhoen X X

Meerkoet X X

Purperkoet X X

Griel X X

Steltkluut X X

Kluut X X

Bontbekplevier X -

Kleine plevier X -

Strandplevier X X

Zilverplevier X X

Steenloper X -

Drieteenstrandloper X X

Krombekstrandloper X X

Kleine strandloper X X

Kemphaan X X

Wulp X -

Tureluur X X

Groenpootruiter X X

Zwarte ruiter X X

Oeverloper X X

Witgat X X

Grutto X -

Watersnip X -

Grote jager X -

Dwergmeeuw X -

Zwartkopmeeuw X X

Dunbekmeeuw X X

Kokmeeuw X X

Audouinsmeeuw X X

Geelpootmeeuw X X

Kleine mantelmeeuw X X

Lachstern X X

Grote stern X X

Zwarte stern X X

Witwangstern X X

Zwartbuikzandhoen X X

Houtduif X X

Turkse tortel X X

Koekoek - X

Kuifkoekoek X X

Dwergooruil - X

Steenuil X X

Gierzwaluw - X

Vale gierzwaluw X X

Bijeneter - X

Scharrelaar - X

Hop X X

Groene specht X X

Kuifleeuwerik X X

Teklaleeuwerik X X

Kleine kortteenleeuwerik X X

Rotszwaluw X X

Oeverzwaluw X -

Boerenzwaluw X X

Roodstuitzwaluw - X

Huiszwaluw X X

Graspieper X -

Duinpieper - X

Witte kwikstaart X X

Gele kwikstaart - X

Grote gele kwikstaart X X

Waterspreeuw X -

Winterkoning X X

Roodborst X X

Zwarte roodstaart X X

Roodborsttapuit X X

Zwarte tapuit X X

Blonde tapuit - X

Tapuit - X

Blauwe rotslijster - X

Rode rotslijster - X

Merel X X

Grote lijster X X

Graszanger X X

Cetti's zanger X X

Grote karekiet - X

Kleine karekiet - X

Orpheusgrasmus X -

Provencaalse grasmus - X

Baardgrasmus X X

Zwartkop X X

Kleine zwartkop X X

Fitis - X

Tjiftjaf X X

Vuurgoudhaan - X

Goudhaan X -

Kuifmees X X

Pimpelmees X X

Koolmees X X

Zwarte mees X X

Staartmees X X

Boomkruiper X X

Zuidelijke klapekster X X

Zwarte spreeuw X X

Vlaamse gaai X X

Ekster X X

Alpenkraai X X

Kauw X X

Zwarte kraai X X

Ringmus X -

Huismus X X

Rotsmus - X

Vink X X

Europese kanarie X X

Groenling X X

Putter X X

Kneu X X

Woestijnvink - X

Kruisbek X X

Grijze gors X X

Grauwe gors X X

 

Overigen

X = gezien/gehoord

D = vleermuis-detector

† = dood gevonden

S = sporen/keutels/holen

 

ZOOGDIEREN:

Vos X -

Steenbok - X

Eekhoorn X S

Konijn X X

Genetkat

 

REPTIELEN & AMFIBIËN:

Gekko X -

Spaanse muurhagedis X X

Trapslang † X

Hagedisslang - X

Spaanse zandloper - X

Roodstaartfranjeteenhagedis X X(zeer algemeen)

 

 

p

p

Kijken bij Tabernas (© Kees Woutersen).

p

Woestijn bij Tabernas (Foto: Tom Loorij).

p

Salinas bij de Cabo de Gata (© Kees Woutersen).

p

Vuurtoren op Cabo de Gata(© Kees Woutersen).

p

Cabo de Gata (© Kees Woutersen).

P

Sierra Alhamilla (© Kees Woutersen).

p

Droge rivierbedding (© Kees Woutersen).

P

Meeuwenman (© Kees Woutersen).