Spanje Reisbestemmingen - Mallorca
 
p

MALLORCA

Met de eilanden Cabrera & Dragonera

Reisdata:

nnb

Duur:

8 dagen

Prijs:

€ nnb

     

o.l.v.

Kees Woutersen.

Aantal verwachte vogelsoorten:

110-130.

1/2 pension, toeslag 1 pers. kamer € 175


Mallorca is onverwacht goed voor vogels, dankzij de ligging, het milde klimaat en de gevarieerde natuurgebieden. Een groot aantal landschapstypen ligt dicht bij elkaar. De grillige rotskusten zijn adembenemend mooi en Eleonoras valken en pijlstomrogels laten zich prachtig bekijken. In het grote moerasgebied S Albufera staan observatiehutten waarvandaan we tussen het riet reigers, purperkoet, zwartkoprietzanger en trekvogels zoeken. In de bergen zijn hoge toppen (37 pieken van 1.000+ meter) en valleien met Mediterrane struiken, waar de endemische Balearen grasmus en de monniksgier broeden. Trekvogels, die dit Mediterrane eiland nodig hebben om uit te rusten, kunnen we vooral vinden aan de noordkust en op het verlaten satellieteiland Cabrera.

Hier leven een endemische pad (de Balearen pad) en een endemische hagedis (de Balearen hagedis).

Het binnenland van Mallorca is geheel gecultiveerd maar ziet er pitoresk uit: olijfgaarden, fruitbomen, wijnbouw en graanteelt. Daartussen liggen dorpen en dorpjes die door kleine wegen verbonden zijn. In het zuiden liggen de stranden, met de groter toeristencomplexen. In het oosten en noorden is veel minder toerisme, worden de stranden afgewisseld met rotskusten en schiereilanden en in het westen ligt het grote berggebied Tramuntano. De wegen slingeren zich hier door toppen van meer dan 1.000 meter hoogte.

Het klimaat is Mediterraan: mild met weinig neerslag. De zeetemperatuur wordt nooit lager dan 13 graden (nog 21 graden in Oktober).

p

Reisprogramma:

Dag 1 en 2. Aankomst Palma, S Albufera

Aankomst, vervoer naar ons hotel aan de noordkant van het eiland, voor zeven overnachtingen. Bezoek aan de moerassen van S Albufera.

Dag 3 t/m 5. Bergen, kust en zoutpannen

We bezoeken de bergen van Tramuntana en de beroemde Boquer-vallei en maken wandelingen op zoek naar broed- en trekvogels en de speciale soorten: Eleanoras valk, Balearen grasmus en zwartkoprietzanger. De rotskusten zijn adembenemend, vooral het schiereiland van Formentor, waarvandaan we over zee kijken en waar veel uitgeputte trekvogels landen. Dan zijn er nog zoutpannen in het zuiden van Mallorca. Hier verblijven veel soorten steltlopers op doortrek.

Dag 6. Nationaal Park Cabrera

Onder Mallorca ligt het onbewoonde eiland Cabrera. De boottocht is goed voor vale - en Kuhls pijlstormvogels, visarend en dolfijnen en het wemelt vaak van de trekvogels. Cabrera heeft een grote kolonie Eleonoras valken.

Dag 7. Eiland Dragonera.

Een klein eiland vlak ten zuiden van Mallorca, met veel Eleonoras valken en Balearen hagedissen.

Dag 8. Terugreis (retour Palma).


Praktische informatie vogelreis

Mallorca:

Aankomt/vertrek: vliegveld Palma de Mallorca, aankomst en vertrek in de middag (plm. 13.00 – 16.00 uur) tenzij anders afgesproken. Aanbevolen vliegmaatschappij: Transavia, Iberia, KLM, Airberlin.

Inclusief/exclusief: verblijf obv volpension (ontbijt, lunchpakket, avondeten), alle vervoer ter plaatse, alle excursies, Nederlandse reisleiding, alle entreegelden, informatiepakket over de te bezoeken gebieden . Exclusief: heen- en terugreis Spanje, evt. reisverzekering, fooien, souvenirs, eigen consumpties.

Vervoer in Spanje: 9-persoons busje.

Zwaarte: lichte wandelingen (max. enkele kilometers).

Aantal deelnemers: tenminste 3 personen, maximaal 15 personen.

Accommodatie: toeristenhotel aan de noordkust, douche/toilet op de kamer .

Klimaat: meestal zomerweer, rond de 20 ºC., kans op een regenbui.

Extra informatie : op aanvraag.

Opgaveformulier: klik hier.


De Belangrijke Vogelgebieden (IBA´s) van deze reis:

 

Voor het eiland Mallorca zijn tien IBA´s beschreven, inclusief de eilandgroep van Cabrera. Het gaat om rotsige eilanden, een berggebied, de enorme rotswanden aan de kust, zoutpannen en enkele moerasgebieden.

 

Sierra de Tramuntana (Balearen, 54.953 ha.): de bergen van Mallorca

Habitat: Autochtone coniferen, steeneiken, Mediterrane struiken, kale rotsen en rotswanden.

Ornithologisch belang: Er is een geisoleerde populatie monniksgieren van ongeveer 70 individuen waarvan jaarlijks zo´n 8 paar broedt. Aan de kust broeden ruim 70 paar kuifaalscholvers, bijna 200 paar Eleonora´s valken en 7 paar visarenden. Rode wouw, dwergarend en slechtalk zijn met 20-25 paar aanwezig terwijl er plm. 150 paar Sardijnse grasmussen zijn.

 

Albufera de Mallorca en Albufereta de Pollensa (Balearen, 2.800 ha.): wetlands

Habitat: moerassen met veel riet, stranden en autochtone bossen.

Ornithologisch belang: Er broeden te veel belangijke soorten om op te noemen, het gaaat vooral om reigers, eenden en andere watervogels. Roerdomp, woudaap, kwak, purperreiger en kleine zilverreiger zijn broedvogel. Witkopeend is uitgezet in 1994 maar met weinig succes. Een zelfde project heeft de purperkoet vleugels gegeven en ook de krooneend is op deze manier teruggekomen. Het aantal broedparen van de steltkluut ligt rond de 100 evenals het aantal strandplevieren. Van de zwartkoprietzanger zijn er meer dan 1.000 paar. veel andere vogels komen in of boven de moerasgebieden voedselzoeken.

 

Lagunas de Salobar de Campos (Balearen, 2.397 ha.): meer dan zoutpannen

Habitat: Zoutpannen (20%), struikvegetatie, rivierbos en landbouwgebied (30%).

Ornithologisch belang: De belangrijkste broedvogels zijn steltkluut, strandplevier, griel en Sardijnse grasmus. Visarenden fourageren hier regelmatig en veel trek- en wintervogels gebruiken het gebied.

 

Eilandgroep Cabrera (Balearen, 53.000 ha.): ontelbare eilandjes en rotsen

Habitat: Autochtone coniferen (5%), Mediterrane struiken, rotswanden, kale rotsen en eilandjes.

Ornithologisch belang: Zeevogels en roofvogels die op en in de rotsen broeden. Kuhl´s pijlstormvogel (400-500 paar), vale pijlstormvogel (plm. 100 paar), stormvogeltje (300-500 paar), Audouins meeuw (380 paar) en verder kuifaalscholver visarend, Eleonorás valk, geelpootmeeuw en Sardijnse grasmus.


Mallorca en de Balearen

 

Ook de eilandgroep vn de Balearen is een autonome regio van Spanje. Gelegen in het westelijk deel van de Middellandse zee, is de kortste afstand tot het vasteland van Spanje 92 kilometer. De grootste eilanden zijn Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera. Daarnaast zijn er vele kleine eilandjes die samen een oppervlakte van bijna 50 km2 hebben en waarvan Cabrera, dat iets ten ZW van Mallorca ligt, de belangrijkste is. De Balearen hebben ook een eigen taal dat tussen het Spaans en het Italiaans in zit. Het economisch niveau op de eilandgroep is hoog, vooral dankzij het toerisme dat voor ruim 50% van het inkomen zorgt. Het grootste eiland Mallorca heeft ook de grootste oppervalkte aan beschermde natuurgebieden.


p

Ingang Albufera (Foto KW).

p

S Albufera op Mallorca.

p

Ingang Boquer vallei (© KW).

p

Porto Colom (© KW).

p

 

p

Route: zie kaart.

Reisverslagen: mei 2010, oktober 2005, oktober 2003.

Soortenlijsten: mei 2010, 2004, oktober 2003, 2005, 2013.

Fotoalbums van Mallorca en van Cabrera, oktober 2005 (Kees Woutersen). Klik op het plaatje en u ziet het album.

l

k

Eleonora´s valk (© KW).

p

Purperkoet in de Albufera (© KW).

Kleine Zilverreiger in de Albufera (© KW).

p

Kuifaalscholver (© KW).

p

Audouins meeuw (© KW).

p

Kuhls (Scopol1) pijlstormvogel (© KW).

p

Knobbelmeerkoet in de Albufera (© KW).

p

Visarend (© KW).

p

Griel (© KW).

p

Op stap in Mallorca ((© KW).

p

De laatste avond op Mallorca.

 

REISVERSLAGEN

Reisverslag Mallorca 21 t/m 28 mei 2010

 

 

Door: Tom Loorij.

 

Deelnemers: Eric en Minie Ackerman, Auke en Adrie Burrie, Martin Dekker, Tom en Loes Loorij

Reisleider: Kees Woutersen

Vrijdag 21 mei

Om 10.30 uur verlaten we het huis. Een slecht begin: op Den Haag Centraal kopen we aan de automaat kaartjes naar Schiphol; ondanks het feit dat we er zeker van zijn dat we enkele reis kaartjes vroegen kwamen er retours uitrollen. Maar dat zagen we pas op de kaartjes die toen al betaald waren! De trein stond al voor, dus snel instappen; op Schiphol vernamen we dat we meteen in actie hadden moeten komen.

Het inchecken gebeurt vlotjes en na een cappuccino en een broodje lopen we naar de gate. Daar een hartelijk weerzien met Auke en Adrie en maken we ook al kennis met Martin die Auke vagelijk uit Alkmaar kent. Het blijkt nog geen twee uur vliegen en we komen al om 16.00 uur aan. De tijdwinst gaat echter grotendeels weer verloren omdat we moeten wachten met uitstappen daar de blokken voor de sluis even zoek zijn! Bij de bagageband maken we ook kennis met Eric en Minie en even later komt Kees al even kijken. We hebben een ruim Ford Transit busje (kenteken 3846 GBW), maar het is wel even flink stouwen om de koffers er allemaal in te krijgen. Om 18.15 uur komen we aan bij ons appartementenhotel Lago Park II in Playa de Muro, vlak ten zuiden van Alcudia. Het ligt net een beetje afgelegen achter de toeristische en drukke hoofdstraat. De appartementen zijn één gebouw verder dan het hoofdgebouw met receptie en restaurant, zodat we iedere keer buitenom moeten lopen voor het ontbijt en diner. Er tussenin is een supermarkt waar Kees de komende dagen iedere dag de standaard lunchpakketten van een stokbrood ham/kaas met tomaat en een banaan en zo nu en dan wat cakejes zal halen. Om 19.15 uur gaan we op het terras van het zwembad wat drinken en daarna aan het buffet diner. Na het eten begint het al te schemeren, maar toch maken we nog een korte wandeling langs de rand van S'Albufera. Onder de rook van het hotel zien we de Eleonora's valken op vleermuizen jagen. Een merel zingt zijn avondlied en ook een steltkluut laat zich zien. Een griel vliegt zonder geluid voorbij. We kijken nog even naar de Flamenco die op het terras wordt uitgevoerd voor de toeristen en gaan onder de muziek van de flamenco (maar ook andere muziek!) naar bed.

 

Zaterdag 22 mei

Kees, Eric en Minie bleken zoveel last van de muziek te hebben gehad dat ze verkasten naar een wat rustiger kamer in het hotel. De anderen bleven waar ze zaten. De muziek was, op een uitzondering na, echter nooit echt laat afgelopen. Evenals de komende dagen zitten we om 8.00 uur aan het uitgebreide ontbijtbuffet. Om 9.15 uur gaan we op stap voor onze eerste vogelexpeditie. Dat is het nationaal park van S'Albufera waar we amper 10 minuten rijden vandaan zitten. Het is nu al erg warm en dat zal het de komende dagen ook blijven. Eigenlijk slecht voor de vogels. Via de hoofdingang lopen we eerst naar de omgeving van het informatiecentrum. Onderweg is een kolonie met reigersoorten als koereiger, kleine zilverreiger en kwak. Als we er langs lopen vermaken we ons over de merkwaardige, soms borrelende geluiden die de reigers maken, heel apart! Bij het informatiecentrum zwemt een knobbelmeerkoet. Kees vertelt dat het een particulier initiatief was om eieren uit Marokko te halen, in Spanje uit te broeden en de jongen, voorzien van een halsband op diverse geschikte plaatsen uit te zetten, zoals hier. Ze planten zich inderdaad voort want je ziet nu ook vogels zonder halsband. Na het kopen van de kaartjes en een kopje koffie gaan we eerst naar de Sa Roca schuilhut. Onderweg zien we de Balearische ondersoort van de roodkopklauwier waarbij het rood veel verder op de rug doorloopt. Alweer een van de doelsoorten van de reis. Loes ziet de eerste hop van de reis. Na de lunch gaan we naar de kijkhut Bishop II en later naar Bishop I. Vanuit alle hutten is een heel scala van watervogels te zien, van purperreiger tot bruine kiekendief, van visarend tot kleine strandloper, van strandplevier tot purperkoet, van krooneend tot steltkluut. Ook grielen geven acte de presence. Om 15.00 uur rijden we nog we een klein stukje verder naar de Salinas voor een korte wandeling; dodaars, krooneend met jongen en gele kwikstaart. Maar ook allerlei zangvogels horen we (en zien we soms), zoals graszanger en zelfs een grote karekiet. We zijn vroeg bij het hotel terug want willen bijtijds dineren om daarna een avondwandeling te maken. Om 18.00 uur lijsten we op het terras en 18.30 uur zitten we aan het diner. Daarna gaan we weer naar de reigerkolonie van vanmorgen om de kwakken te zien bij schemering. Loes en Adrie gaan niet mee. Het aantal kwakken valt tegen, maar de wandeling levert wel twee bijzondere soorten op: een zwarte ibis en een zwarte zwaan (escape).

 

Zondag 23 mei

Na het ontbijt gaan we eerst via Alcudia en Port de Pollença naar de Boquer Vallei. Aan het begin bij de finca spotten we al in het kleinschalige cultuurlandschap onder meer cirlgors en grauwe gors. Maar als we de hekken door zijn en het echte pad begint, worden al snel blauwe rotslijster en eleonora's valk gescoord. Het pad dat best te belopen is, biedt schitterende uitzichten. Het hoogtepunt is natuurlijk de Balearische grasmus die zich laat verleiden door het fluitje van Martin en heel uitdagend op een struikje op een paar meter afstand gaat zitten. Ook dit was een van de soorten waarvoor deze reis speciaal was georganiseerd. Met een prachtig uitzicht op zee, bijna op het eind van het pad, gaan we lunchen; de helft van de groep daalt nog even verder af naar zee. Terug in Port de Pollença gaan we een kop koffie drinken op een terrasje vlak aan het strand met uitzicht op zee. Bij het betalen wil de serveerster ons nog een extra fles wijn aansmeren die we helemaal niet gedronken hebben! Dan gaan we naar Cap Formentor. De weg heeft een aantal spectaculaire bochten en zelfs een heuse tunnel. Onderweg genieten we van het fraaie uitzicht vanuit enkele uitzichtpunten op zee. Bij de vuurtoren worden een aantal pijlstormvogels gespot die langs vliegen. Maar we zien ook een visarend een vis vangen en een blauwe rotslijster. Loes koopt een paar placemats en Tom zet kundig de geelpootmeeuw op de foto die daar voortdurend rondhangt. We zijn pas om 18.20 uur bij het hotel terug. Om 19.15 uur gaan we eerst eten en daarna lijsten. Te laat voor een avondwandeling vandaag.

 

Maandag 24 mei

Om 6.00 uur gaat de wekker al, want vandaag gaat het naar Cabrera een (bijna) onbewoond eiland ten zuiden van Mallorca en dat is een flink eind rijden. Om 6.50 uur drinken we een sapje en eten we een cakeje bij de bus als voorlopig ontbijt. Maar we hebben een ontbijtpakket van het hotel mee. Dat wordt gedeeltelijk onderweg naar Colonia de Sant Jordi genuttigd en voor de rest samen met een kopje koffie op een terrasje aldaar aan de haven. Er vliegen veel gierzwaluwen rond en ook een Audouin's meeuw. We hebben er alle tijd voor want we zijn er al om 8.15 uur, terwijl het loket om kaartjes te kopen pas om 9.00 uur open gaat en de boot om 9.30 uur vertrekt. We gaan via een loopplank over de voorplecht het schip op en zitten helemaal op de achterplecht. De vaartocht duurt zo'n vijf kwartier. Onderweg worden diverse keren pijlstormvogels gezien, soms vlakbij het schip, en kuifaalscholvers. Enkelen zien zelfs een Mediterraan stormvogeltje. Kees had niets te veel gezegd over het natuurschoon op het eiland, prachtige grote bolvormige euphorbia-struiken, variërend van groen tot bijna rood bepalen het beeld. We klimmen eerst omhoog naar het kasteel. Onderweg betrappen we al een aantal exemplaren van de Balearen hagedis, een soort die endemisch is voor enkele kleine eilandjes als Cabrera. Loes en Tom laten de donkere smalle wenteltrap in het kasteel voor wat het is, de rest van de groep klimt wel naar boven. Het uitzicht is prachtig. De warmte drukt wel de zangactiviteiten van het kleine spul, alleen een kleine zwartkop laat zich horen. Daarna slenteren we langzaam naar de omgeving van het strand waar de ferry ons weer zal oppikken. In die omgeving horen we nog een zomertortel en zit er een zangvogel in een naaldboom die we toch voor niets anders kunnen houden dan een duinpieper. Ook een gele kwikstaart wordt nog gezien. Onder een groot afdak staan een groot aantal picknickbanken waar we de rest van de lunch gebruiken. Om 15.30 uur is het weer inschepen geblazen. Na een kwartier varen we een grot in, waarbij de stuurman enkele huzarenstukjes van navigatie uithaalt die hem een applaus van de passagiers opleveren. Op de terugweg wordt er weer een flink aantal pijlstormvogels gezien. Om 17.15 uur zijn we terug op Mallorca en om 18.30 uur bij het hotel. Na het diner genieten we op het terras van de kamer nog na van deze schitterende dag. Weliswaar met een diepterecord wat aantal vogelsoorten (28) betreft, maar de vaartocht(en) en het schitterende landschap maakten deze dag toch tot een hoogtepunt van de reis.

 

Dinsdag 25 mei

Vandaag gaan we de bergen in! Eerst rijden we via Pollença naar Lluc. Hier bevindt zich een oud en klooster in een even fraaie omgeving. We maken een snelle rondwandeling door de botanische tuin. Hij is weliswaar bijzonder mooi aangelegd, cultuur en natuur wisselen elkaar met kleine waterpartijen prachtig af. De meeste naambordjes ontbreken echter en hij maakt toch wel een beetje vervallen en slecht onderhouden indruk. Weer op het terrein van het klooster zien we een grauwe vliegenvanger in actie. Daarna maken we een wandeling naar boven langs de ‘kalvarienberg', een brede trap met om de zoveel meter grote beeldengroepen. Belangrijkste soort is hier de rotszwaluw die een kleine kolonie heeft bij een van die beeldengroepen. Ze vliegen niet alleen vlak langs je hoofd, maar gaan ook op de rotswand vlakbij zitten en laten zich daar uitstekend fotograferen. Weer terug wandelt een deel van de groep door het klooster zelf heen, de rest gaat ‘buitenom'. We treffen elkaar op het terras van een café, waar we koffie drinken. Dan slingert de weg zich door bossen en langs fraaie uitzichten op de bergen naar het stuwmeer van Cuber. Daar is een wandelroute uitgezet over een goed gebaande weg die we gaan aflopen. Al snel wordt de eerste monniksgier boven de bergrug gespot, alweer een target-soort! Langs het meer gaan we in de schaduw lunchen. We zien nog enkele monniksgieren over zweven. Een andere roofvogel is een rode wouw, op zich niet zo'n bijzondere soort, maar wel dat deze ‘gemerkt‘ was en een tag bij zich droeg waarop door de telescoop zelfs het nummer (09) was af te lezen. De terugweg gaat via Inca en Sa Pobla. De weg de bergen uit van Lluc naar Inca is ronduit spectaculair te noemen. Fantastische uitzichten noden dan ook tot een korte stop. De haarspeldbochten moeten door de buschauffeurs soms in twee keer genomen worden, bewonderenswaardig. Maar Kees maakt zich niet druk en stuurt het busje vakkundig naar beneden. Om 16.00 uur zijn we alweer bij het hotel terug. We hebben zoveel tijd dat we even als echte toeristen gaan shoppen en wat souvenirs kopen. Om 18.15 uur is het dan weer lijsten en daarna dineren. Om 19.45 uur staat er nog een leuke avondwandeling op het programma in de Salinas even ten zuiden van het eigenlijke S'Albufera. Behalve de nodige watervogels horen we onderweg een grote karekiet en levert de wandeling (eindelijk!) de eerste bijeneters van de reis op: een klein goepje is driftig bezig in de lucht zijn avondmaal te verzamelen. Om kwart over negen zijn we weer terug en genieten wij met een biertje na op het terras van onze kamer van alweer zo'n geweldige dag.

 

Woensdag 26 mei

Na het ontbijt maken we eerst een korte wandeling bij de Salinas, maar al snel gaan we naar het noorden naar het achterland van Albufereta, een moerassig gebied tussen Alcudia en Port de Pollença. Het is even zoeken voordat we het goede weggetje hebben, dat overigens doodloopt op het terrein van een particulier. Hij nodigt ons al snel uit zijn terrein op te lopen om de vogels van wat dichterbij te bekijken. Een grote witte vogel in de verte levert enige discussie op, maar al snel wordt vastgesteld dat het een grote zilverreiger is, een nieuwe soort voor de lijst die maar zelden op Mallorca wordt gezien. Maar veel spectaculairder zijn de Eleonora's valken die in een grote groep op libellen jagen. Zo nu en dan zien we ze in de vlucht zo'n insect vangen die ze gewoon al vliegend uit hun poot opeten. Soms zitten ze hoog in de lucht, dan weer redelijk vlakbij de grond en soms zijn ze zo vlakbij dat we de nodige details in het verenkleed heel goed kunnen zien. Dat is pas goed genieten van vogels, en van welke nog wel! Dan rijden we naar Cala Sant Vicenç, een plaatsje aan de noordkust van het eiland. We zetten het busje neer aan de rand van een bospad vlak naast een Wc-pot die daar achteloos als afval is achtergelaten. We doen nog geen twee stappen of we zien hoog in de naaldbomen een paar kruisbekken. Als we het bos uit zijn voert het stenige pad ons langzaam steeds hoger langs de kust en krijgen we een prachtig uitzicht op zee en de rotsige kust. Het laatste gedeelte, wanneer het pad veel smaller wordt en ook steiler, lopen Tom en Loes niet meer mee. Ze blijken echter weinig te missen, want ook zij zien op zee honderden, misschien wel duizenden zei Kees later, Kuhl's en Balearen pijlstormvogels vissen op zee. Het lijkt wel of ze de vissen in een kringetje drijven en zittend op het water de vissen verschalken. Maar soms vliegt er ook een grote groep laag over het water langs, die zich dan bij hun soortgenoten voegt. Het is weliswaar diep beneden ons, maar het schouwspel is door de kijker toch prachtig om te zien. Op de terugweg wordt nog een mooie Balearen grasmus verschalkt die vlakbij het pad zat. Er loopt ook een kudde geiten rond en we verbazen ons met voor speels gemak ze zich over de steile stenige hellingen verplaatsen waarbij ze soms behoorlijke sprongen moeten maken. Echte ‘klipgeiten', wat een waaghalzen! Terug bij de bus rijdt Kees Tom en Loes naar het terras waar de anderen al naartoe gelopen zijn om koffie te drinken. En net heeft Kees in één keer de bus ‘gefileparkeerd' (knap hoor!), of Loes ontdekt dat zij haar kijker op een muurtje in het bos heeft laten liggen. Dus met de bus weer naar bos toe, gelukkig lag de kijker er nog. Maar Kees is niet uit het veld te slaan en zet op precies dezelfde plek de bus weer in één keer naast de stoeprand! De koffietafel is heel gezellig, maar links en rechts worden de paella's geserveerd wat de groep op het idee brengt om morgen (de laatste avond met diner) het hotelbuffet te laten voor wat het is en ergens gezellig uit eten te gaan. Adrie neemt die avond het initiatief iets te zoeken en ze heeft inderdaad iets leuks gevonden (zegt ze). Omdat we vroeg terug zijn en vroeg kunnen dineren is er weer tijd over om een avondwandeling te maken. We lopen nu aan de achterzijde S'Albufera in langs het hoofdkanaal dat uiteindelijk bij het infocentrum uitkomt. Zo ver komen we niet want dat zou te lang duren. Hoogtepunt van de avond waren ongetwijfeld de grielen, een keer werd er een opgestoten van een terreintje dat op zich best een geschikte broedplek leek, maar een nest werd niet gevonden. Ook de vele ralreigers waren opvallend. Als nieuwe soort kon de kleine karekiet aan de lijst worden toegevoegd.

 

Donderdag 27 mei

De laatste volledige dag alweer, wat gaat zo'n week toch snel voorbij. Maar Kees had nog een paar mooie plekken voor ons in petto. Eerst proberen we via een andere weg achter S'Albufera te komen waar we de bijeneters gezien hebben, maar veel spectaculairs levert dat niet op. We spenderen er niet al te veel tijd aan en Kees brengt ons daarna eerst een stukje zuidelijker naar Son Real. Vanaf een informatiecentrum zijn daar een aantal wandelingen uitgezet over prima te belopen paden die allemaal naar de kust voeren. We kiezen een van die routes uit. Het landschap bestaat uit laag struikgewas met hier en daar wat hogere begroeiing. Overal in het terrein kwam je Griekse landschildpadden tegen, ongeveer 20 tot 30 cm groot met een geel en zwart gevlekt schild. Ze lieten zich uitstekend fotograferen. Ook scoorden wij eindelijk onze eerste Thekla leeuweriken. Maar de meest bijzondere waarneming, en zeker één van de absolute hoogtepunten van de reis, was een paar nachtzwaluwen die daar met hun kenmerkende roep rondvlogen, op een tak van een naaldboom gingen zitten en zich nog lieten fotograferen ook! “Dagzwaluwen” zou beter op zijn plaats zijn, want het was toch wel heel merkwaardig deze vogels midden op het heetst van de dag zo actief bezig te zien. Terug bij het infocentrum drinken we wat en dan gaat het verder naar Porto Colom, een havenplaatsje aan de zuidkust van het eiland gelegen. We willen met het busje een onverharde weg afhobbelen naar de kust, maar al meteen bij het begin trekt een vogel op een telefoondraad onze aandacht. Het blijkt een kleine klapekster te zijn. Als we de literatuur nakijken, is dat een uiterst zeldzame soort voor de Balearen; de waarneming moet dus eigenlijk doorgegeven worden. Helaas zat hij te ver weg om een goede foto als bewijsmateriaal te maken. Dichterbij liet wel een Roodborsttapuit zich uitstekend op de gevoelige plaat vastleggen. Het grootste deel van de groep besluit naar de kust te wandelen, Kees hobbelt met het busje voor de rest uit. Bij zee genieten we van de lunch en het mooie uitzicht. Ook hier weer Thekla leeuweriken en Tom trachtte er een te fotograferen, maar dat was toch moeilijker dan gedacht! Langs de kust en over zee jagen vale gierzwaluwen; omdat het licht gunstig is zijn ze inderdaad op kleur van gewone gierzwaluwen te onderscheiden. We maken ook een wandeling langs de kust voordat we weer terugkeren naar ons hotel. We komen (pas) om 17.15 uur aan, maar we hebben toch alle tijd want het gereserveerde restaurant verwacht ons pas om 19.30 uur. Tot ieders verbazing loopt Adrie totaal de andere kant uit dan verwacht werd, waar gaan we heen? En dan lopen we nog via een achterom paadje ook… Maar dan de verrassing: een oergezellig restaurant, heerlijk buiten op een overdekt terras met ontzettend vriendelijke mensen! Het eten (de meesten kiezen voor vispaella, al dan niet met een voorgerecht)   is ook al fantastisch lekker en dat maakt de feestvreugde compleet. Martin houdt een toespraak waarbij hij iedereen op schalkse wijze onder de loupe neemt en dan wordt Kees als reisleider in het zonnetje gezet. Bij de koffie toe krijgen we van het huis allemaal een groen likeurtje uit een levensgrote fles met een kraantje, een typisch Mallorcaans drankje. Pas over half elf nemen we afscheid en lopen terug naar ons hotel.

 

Vrijdag 28 mei

Omdat het vliegtuig pas laat in de middag vertrekt, kunnen we nog een deel van de dag vogelen. Het is voor het eerst deze week dat het regelmatig wat bewolkt raakt, maar het blijft warm. Aan de kleur van de lucht zou het ons niet verbazen dat in de bergen misschien een spatje regen is gevallen. We kunnen de koffers tot 12.00 uur op de kamers laten staan. Kees stelt voor dat we de week besluiten op de plaats waar we hem ook begonnen: de omgeving rond het informatiecentrum in S'Albufera. Vlak na de ingang zit een Kleine Zwartkop op een takje langs het pad ongelofelijk mooi te zijn en die wordt dan ook vakkundig door Tom op de foto gezet. De reigers ‘borrelen' verderop nog steeds in het voorbijlopen. De knobbelmeerkoet geeft weer acte de presence. De schuilhut van Sa Roca levert zelfs nog twee nieuwe soorten op: Loes ontdekt op een dode boomstam een watersnip en Minie een twintigtal meters daarvandaan twee vorkstaartplevieren. Ook de visarend laat zich prachtig bewonderen. Dan zit het er echt op en om 11.30 uur zijn we weer terug bij het hotel. Kees deelt de traditionele lunchpakketten voor het laatst uit en van het hotel krijgen we voor het vliegtuig een soort koud dinerpakket mee, waarvan iedereen zich afvraagt wat we er wanneer mee zullen doen. De lunch gebruiken we op de brug over het kanaal waar we twee dagen geleden een avondwandeling maakten. De ralreigers ontbreken helaas en de griel laten we maar met rust. Aangekomen op het vliegveld nemen we eerst afscheid van Adrie en Auke die er nog een weekje Ibiza aan vast hebben gekoppeld. We zijn behoorlijk vroeg: onze vlucht staat nog niet eens op de borden in de vertrekhal. We nemen maar een kopje koffie en eten wat van ons avondpakket. En dan begint het traditionele gebeuren van het inchecken, douane en wachten bij de gate. We doden de tijd onder meer met het lijsten van deze dag. Om 17.20 uur vertrekt het vliegtuig en om 19.10 uur landen we weer op Schiphol. Bij de bagageband nemen we afscheid van elkaar en daarna gaat ieder zijns weegs. Om 21.30 uur zijn we weer thuis.

 

We hebben een fantastische reis gehad met een ontzettend fijn en gezellig reisgezelschap, het klikte naadloos met elkaar en dat is soms wel eens anders…

Misschien hielden door het (te) warme weer met name de zangvogels zich meer gedeisd dan we zouden wensen, maar dat neemt niet weg dat deze reis een aantal boeiende hoogtepunten opleverde:

(in taxonomische volgorde, door eenieder met zijn/haar eigen ervaringen uit te breiden lijst):

•  De Kuhl's en Balearen pijlstormvogels op de boottocht naar Cabrera pal langs het schip en bij Cala St. Vincente   met honderden (vlg. Kees duizenden) vissend op zee;
•  De op libellen jagende Eleonora's valken bij Albufereta;
•  De knobbelmeerkoet in S'Albufera (voor ons een nieuwe soort);
•  De roepende grielen die in de avondschemering bij S'Albufera vlogen;
•  De nachtzwaluwen (‘dagzwaluwen') die midden op de dag bij Son Real rondvlogen;
•  De Balearische Grasmus in de Boquer Vallei die afkwam op het fluitje van Martin en zich van vlakbij liet bewonderen (ook een nieuwe soort);
•  De Balearenkruisbekken in het bos bij Cala St. Vincente.

Maar er was nog zoveel meer: de ralreigers, de krooneend met jongen, de monniksgieren, de rode wouw met tag, de jagende visarend, de bijeneters, de zeldzame kleine klapekster, de Balearische roodkopklauwier, ……., vul maar aan.

 

Tom Loorij

 

Vogelreis Mallorca: een impressie

07 t/m 14 oktober 2005

Door: Kees Woutersen

 

Mallorca natuurlijk! Zon en vogels in de maand oktober. De verrassing was in de eerste plaats de knobblmeerkoet. Dit voorjaar zijn er 24 exemplaren uitgezet in de Albufera van Mallorca waarvan er verschillende paren onmiddelijk zijn gaan broeden en jongen hebben grootgebracht. De oude vogels hebben een witte halsband mee gekregen maar de nieuwe generatie heeft die natuurlijk niet. Beide generaties lieten zich meer dan uitstekend zien. Verder was er veel minder wind dan bij de andere twee vogelreizen die ik op Mallorca geleid heb en daarom konden we eindelijk naar het onbewoonde Cabrera. Na een uur varen langs nog kleinere eilandjes kwamen we in dit schitterende Nationale Park aan. Onderweg vlogen Kuhls pijlstormvogels vlak langs de boot. Het meest opvallend waren niet de grote hoeveelheden trekvogels maar de gigantische aantallen van de Balearen hagedis, een endemische soort die maar op enkele eilanden leeft. Dat deze donkergekleurde diertjes niet schuw waren is wel te zien aan de grote aantallen foto´s die we hebben kunnen maken. Op Mallorca heeft ondergetekende veel foto´s kunnen maken door te digiscopen. Eenden, steltlopers, kwak (jong en oud), kuifaalscholver, kleine zilverreiger, Audouins meeuw, grote stern   …, het zat allemaal vol in de telescoop, met prima licht en dan is het niet moeilijk mooi en leuk beeld te maken. Op Mallorca zelf zaten eigenlijk niet zo veel   gewone trekvogels, misschien kwam dat door het rustige weer. Alleen roodborst en zanglijster zaten overal. Het was heerlijk om wandelingen af te wisselen met obervatiepunten in het grote wetland de Albufera, bij de zoutpannen, aan het strand en op de honderden meters hoge rotsen. Eleanora´s valken aan de rotskusten waren in grotere hoeveelheden aanwezig maar ze lieten zich niet zo ongekend goed zien als andere jaren. In zee zwommen honderden Kuhls pijlstormvogels. Zoals altijd was het even zoeken naar Balearen grasmussen en doken ze steeds weer in die Mediterrane struiken. Op bepaalde plekjes bij de kust zijn ze altijd te vinden. Een aparte belevenis was de visarend die in de Albufera honderden eenden en steltlopers de lucht in kreeg. Ruim een kwartier hebben we hem zien jagen, maar hij kreeg niets te pakken. De laatse avond gingen we bij de kwakken kijken die in dichte struiken verstopt zaten. Als echte nacht- en schemervogel verlieten ze de slaapplaats en er bleken minstens 60 vogels op te vliegen. Een mooi afscheid in een door zonsondergang roodgekleurde hemel.

Reisverslag   Mallorca, oktober 2003

Door: alle deelnemers

Gids: Kees Woutersen

 

Van 11 t/m 18 oktober 2003 vond de vogelreis naar Mallorca plaats. Mallorca is het grootste eiland van de Balearen en heeft een groot aantal landschapstypen. Niet ver van elkaar vinden we bergen, rotskusten en moerasgebieden, en elke biotoop heeft z'n eigen specifieke vogelsoorten. In een week tijd kunnen alle belangrijke plekken worden bezocht.

Het hotel waar onze groep de hele week verbleef ligt aan de noordkant van het eiland, bij Port d'Alcudia, ver weg van de toeristische kust in het zuidwesten. Het beroemde moerasgebied s'Albufera ligt op 3 minuten loopafstand, en dan is er ook nog eens uitzicht op zee. Ook het schiereiland Formentor (Eleonora's Valken!) is niet ver. Een prima uitvalsbasis dus.

Zaterdag 11 oktober kwamen de deelnemers aan: Bart Dijkstra, Corsari Schwartz, Carla van Moorsel, Hiltje Kamminga en Erik Verlind. Kees Woutersen was de gids en Lieuwe van Welie was de gids in opleiding. Aan het einde van de middag konden we inchecken in het hotel en kon de vogelweek echt beginnen.

12 oktober: 's Albufera.

Natuurlijk stond dit prachtige moerasgebied gepland voor de eerste dag. Na al het reizen konden we hier de hele dag rustig kijken en genieten. Voor het ontbijt was ik er al even heen gelopen. In de schemering hoorde ik al Cetti's Zangers, die hier een iets rondere zang hebben dan op het vasteland. Er vlogen nog veel vleermuizen rond. Ik deed gelijk al een mooie waarneming: een Eleonora's Valk kwam aanvliegen en sloeg vlak bij me een vleermuis. Die werd vervolgens al cirkelend in de lucht opgepeuzeld.

Bart en Erik waren ook al vroeg op stap geweest en tijdens het uitgebreide ontbijt werden de eerste waarnemingen uitgewisseld, o.a Geoorde Fuut en Steltkluut .Voor de volgende dagen werden er goede voornemens (ja, ja….) gemaakt om óók voor het ontbijt even te vogelen.

Na het ontbijt kregen we lunchpakketten mee en reden we naar de officiële ingang van Nationaal Park ‘s Albufera.

Je loopt het park in over een lang pad, voordat je bij het centrale deel komt waar zich een aantal mooie kijkhutten bevinden. Langs het pad was het overigens al prima vogelen: overal Cetti's Zangers, enkele Kleine Karekieten, Kleine Zwartkoppen, Putters, een jonge Purperreiger en in één boom zagen we13 Kwakken. Carla zag de eerste Hop, en de eerste Purperkoet werd door Bart ontdekt. De eerste Eleonora's Valk die door de hele groep werd gezien, kwam prachtig voor ons langs vliegen.

Bij het informatiecentrum kregen we kaarten van het gebied. De eerste hut die we bezochten was die bij de laguna del CIM. Vanuit de hut hadden we een prima uitzicht over de lagune die afgeladen was met vogels. Veel Slobeenden, Wilde Eenden en Wintertalingen. Links stond een groep badende Geelpootmeeuwen, rechts Kokmeeuwen met, verassend, één Audouins Meeuw, voor mij nog steeds één van de mooiste vogels die ik ooit heb gezien. Enkele Purperkoeten zaten bijna op aaiafstand, wát een beesten. Groot, mooi en geweldig als ze stengels lostrekken. Natuurlijk veel Kleine Zilverreigers met een enkele Grote daartussen. Kleine Plevieren en Kleine en Bonte Strandlopers maakten dit tafereel kompleet.

Nadat we hut hadden verlaten zagen we 2 Zwarte Ibissen, een bijzondere waarneming.

De volgende stop was bij een uitkijkbult, waar we wilden zoeken naar de Zwartkoprietzanger, één van de zeldzaamheden waarvoor je naar Mallorca moet. Bart en Kees zagen er al snel één, maar helaas maar kort, te kort voor de rest van de groep. Een tweede exemplaar ontdekte ik verderop bij een brug. Deze was langer maar moeilijk te zien: een lastige soort.

De hut Bishop 1 was de tweede hut waar we een rijkdom aan vogels te zien kregen. Hier zaten vooral steltlopers: Zwarte Ruiters, Groenpootruiters, Kemphanen, Witgatjes, Watersnippen, een Steenloper, en bijzonder: 2 Poelruiters. Naast enkele Pijlstaarten zat er een Marmereend, alweer een bijzonderheid. We zagen hoe een Kleine Zilverreiger een soortgenoot uit z'n gebied joeg: heel statig liep de vogel met opgeheven kop op de indringer af, om vervolgens boven op ‘m te springen. Kees kon het allemaal vastleggen met z'n digitale video, mooi!

De hut Bishop 2 leverde niet veel nieuws op, en waren ook al behoorlijk moe na zoveel indrukken. Rustig liepen we terug naar de bus, na een geslaagde eerste dag. We waren op tijd terug om nog even een duik in zee te nemen.

's Avonds lekker eten, lijsten invullen en Kees' video-opnamen bekijken. (Lieuwe)

13 oktober: Boquer Vallei en Formentor.

Bij het ontbijt blijkt dat de heren al weer vroeg op pad zijn geweest, en o.a. de IJsvogel en Geoorde Fuut hebben gezien. Morgen toch ook maar eens vroeg uit bed??

Vandaag moet dan de Eleonora's Valkendag worden! Om 9 uur vertrekken we richting Boquer   Vallei, waar we een wandeling maken terwijl de zon al aangenaam warm is. Al direct enkele Hoppen, iets later ziet Kees een Draaihals, jammer genoeg verdwijnt deze snel uit zicht. Het is landschappelijk een prachtige wandeling met o.a. veel Dwergpalmen en nog bloeiende Rozemarijn. We zien onderweg veel Kleine Zwartkoppen, Blauwe Rotslijsters en onze eerste Eleonora's hoog in de lucht. Ook een Slechtvalk die een Eleo belaagt. Onderaan bij een baai houden we een lunchpauze, waarna we weer rustig terugkuieren. In het dorp nog een kopje koffie en daarna naar het schiereiland Formentor met zijn schitterende steile rotskusten. Uitzichten waar je geen genoeg van kunt krijgen! We stoppen op een kleine parkeerplaats met grandioos uitzicht en hier kunnen we echt volop genieten van de Eleonora's, ze vliegen onder en boven je langs. Terwijl Kees dit op video probeert vast te leggen (wat later aardig gelukt bleek!) klimmen we met enkelen van de groep naar boven om de Sardijnse Grasmus te zoeken. Lieuwe krijgt hem even in de kijker, wij zien alleen iets wegvliegen. Ook hebben we vandaag al enkele Dwergarenden gezien maar ineens komt er een groep van + 20 exemplaren langs. Weer wat later jagen drie Eleonora's gezamenlijk achter een kleine vogeltje aan die geen schijn van kans heeft en snel wordt gevangen. Het toppunt is wel dat we goed kunnen zien hoe deze onder ons op een rots aan een jong wordt gevoerd!

Eigenlijk zouden we op de terugweg ergens lekker gaan zwemmen maar we genoten zo van al het moois dat daar geen tijd meer voor was. 's Avonds in het hotel na een gezellige maaltijd nog een Muurgekko gezien. Weer een geweldige dag dus!! (Carla)

14 oktober: het berggebied Tramuntana: Lluc en Cuber.

Vandaag, als de weergoden ons gunstig gezind zijn, varen naar Cabrera. De schipper zou om 7 uur bellen, als het weer te slecht was om te varen. Vannacht regende het met bakken en er was onweer in de verte, maar geen telefoontje, dus om 7.20 zaten we in het busje. Het ontbijt kregen we mee in zakken, net als de lunch. Onderweg, in Inca, gaat de telefoon: de trip gaat niet door… het weer is te slecht. We zijn echter niet uit het veld geslagen en we strijken neer in een café in Inca, om het gemis aan koffie (of thee) van vanmorgen ongedaan te maken. Plan B ligt al klaar, we gaan de bergen in op zoek naar de Monniksgieren. We zingen voor Kees, die jarig is en hij krijgt van ons een fles Whisky. Eerst gaan we naar het bekende klooster van Lluc, waar we om half tien zijn. Het is er nog rustig, maar na een uurtje beginnen de bussen met toeristen flink te komen. In de mooie botanische tuin er naast krioelt het van de vogels, waaronder veel Vuurgoudhaantjes. In een boom op de binnenplaats laat een Kruisbek zich fraai bekijken. Na afloop brachten de meesten nog een bezoek aan het klooster. Het is overigens zwaar bewolkt, met af en toe een spat. We rijden verder naar het stuwmeer van Cuber aan de voet van de hoogste berg van Mallorca, de Puig Major. Onder weg nog een korte stop bij een uitzichtpunt met onder andere een Eleonora's valk en een Slechtvalk. Na eerst een “aanval” van ezels te hebben afgeslagen gaan we eerst wat eten. Dan wandelen we rond het meer. Al snel ontdekte Lieuwe de “doelsoort” van deze dag, 2 Monniksgieren gleden hoog langs de bergkammen. Ze verdwenen in de wolken! Later zagen we er nog geregeld twee, mogelijk dezelfde. Verderop scharrelden twee Beflijsters. Er worden hier zo op het oog nog niet al te succesvolle pogingen ondernomen om de naaste omgeving van het meer te herbebossen. Overal zielige boompjes met kippengaas erom heen. Een Visarend die zich zeer fraai liet bekijken, hij nam onder meer een bad, en bond de strijd aan met de Monniksgieren voor de vogel van de dag. De strijd bleef onbeslist. Op het eind regen en iedereen was op tijd in de bus voor de echte stortregen, behalve Lieuwe, maar die zag als beloning weer een Eleonora. In de stromende regen terug, met een stop bij een zeer stinkende dode marter (waarschijnlijk boom-). Even na half vijf zijn we weer terug bij het hotel. Ik ga met een paar mensen nog even vogelen langs s' Albufera. Je bent fanatiek of je bent het niet. De dagelijkse Purperkoeten laten zich weer zien en horen, evenals een hele set andere water- moerasvogels, waaronder een Visarend en een Zwartkoprietzanger in de rietkraag langs de weg. Toch leuk als je vlakbij het hotel zo'n gebied hebt! Na het eten borrelen bij Kees en Lieuwe op de kamer, waarbij een glas Whisky zich goed laat combineren met het buiten steeds ruiger wordende weer: storm, regen en onweer. Morgen weer naar Cabrera? Niemand gelooft er nog in. Plan B ligt al klaar…, het begint met een goed ontbijt. (Bart ).

15 oktober: Porto Colom, Cap de Ses Salines en Salinas de Levante.

De bedoeling is dat we vandaag nog een keer een poging doen om naar Cabrera te gaan. De verwachtingen zijn niet erg hoog gespannen. Het onweert en regent de hele nacht zo erg dat bij ons op de kamer vlak voor het slapen gaan het licht uitvalt. De wekker gaat heel optimistisch om 6.45, maar om 7.00 komt Lieuwe zeggen dat de trip naar Cabrera niet doorgaat. We kruipen dus nog lekker een uurtje onder de wol.

Om 8 uur zitten we dan toch aan het ontbijt. Hiervoor moet de ontbijtzak bij de receptie afgehaald worden. Een wat pinnige receptioniste maakt ons duidelijk dat dit de receptie is en niet een plek om ontbijt- en lunchpakketten op te slaan.

Om 9 uur vertrekken we dan toch. Via een binnenweg rijden we zuidwaarts naar Porto Colom. Onderweg worden nog enkele Rode Patrijzen gesignaleerd, wat ons bijna naast de weg doet belanden. Bij Porto Colom gaan we naar de plek waar de Sardijnse Grasmussen moeten zitten. We strunen wat door de bosjes. Bart ziet wel een Provençaalse Grasmus en er wordt een flits van een Sardijn gezien. De lucht ziet er dreigend uit en als de regen begint te vallen, besluiten we eerst naar het café te gaan. In een bar in Porto Colom drinken we koffie en chocolademelk tot het droog is.

Dan gaan we terug naar het sardijnenbosje. Ook nu lopen we weer wat rond en zien vele Kneuen en enkele Tapuiten. De Sardijnen laten zich echter niet meer zien. De lucht is nog steeds dreigend en voor we het in de gaten hebben, hebben we een flink nat pak.

Door de stortregen verplaatsen we ons per auto naar de vuurtoren van Cap de Ses Salines. Hier eten we onze lunch in de auto op. Als het droog is wagen we ons weer naar buiten. Al snel schijnt zelfs de zon. De kijkers worden opgesteld en gericht op het onbereikbare eiland Cabrera, dat in de verte ligt. Er blijken verscheidene Kühls Pijlstormvogels en Vale Pijlstormvogels langs te vliegen. Ze scheren vlak over de golven en duiken dan weer weg in een golfdal.

Daarna gaat de reis verder naar Colonia de Sant Jordi, waar we in de haven even controleren of de boot naar Cabrera echt niet gaat en of er nog wat leuks in de haven vliegt. Dit levert niks bijzonders op.

Vervolgens rijden we naar de zoutmeertjes Salines de Levante, even buiten Colonia Sant Jordi. Daar zitten veel steltlopers zoals Strandplevier, Bonte Strandlopers en Kleine Strandlopers. Het decor is prachtig, een witte zoutberg tegen een zwarte lucht. Er vliegen zo'n 15 Grielen op. Carla en ik gaan even over het heuveltje kijken of ze daar neergestreken zijn en hebben een prachtig gezicht op een paar van hen. Als ze ons in de gaten krijgen, vliegen ze weer op. Tegen die tijd wordt het ook weer tijd in de auto te gaan zitten, want het water komt weer met bakken uit de lucht.

Helaas is hiermee de dag al weer om en rijden we via een andere binnenweg dan vanmorgen terug naar Port d'Alcudia. Daar wordt nog even een kleine excursie naar het moeras ondernomen, totdat ook die verstoord wordt door een regenbui. Wel zien we nog een Purperkoet en wordt de Zwartkoprietzanger gehoord.

Om 19.00 eten we de gebruikelijke maaltijd in het hotel, waarna de lijst wordt doorgenomen De dag eindigt met een videovoorstelling bij Kees en Lieuwe op de kamer. (Hiltje)

16 oktober: Albufereta, Cala de St. Vincenc, ‘s Albufera.

Vannacht heeft het vreselijk gewaaid en geregend en de wind blijft ook overdag stormachtig.. Het tochtje naar Cabrera kan in ieder geval definitief uit het hoofd worden gezet. Uiteraard gaan we wel op pad, eerst even langs Albufereta en vervolgens naar Cala de St. Vincenc. Daar een flinke wandeling gemaakt, te beginnen door een stukje bos en daarna een licht stijgend pad langs een baai tot aan de open zee. De wind is zo sterk dat je af en toe bijna omver wordt

geblazen.Dit zijn natuurlijk geen ideale omstandigheden voor het kijken naar vogels. Het spectaculaire uitzicht op de zeer woelige zee maakt het echter toch een bijzondere tocht. Bovendien zijn ondanks de storm de Eleonora's Valken gewoon actief. Verbazingwekkend wat een vliegkunstenaars dat zijn. Op de terugweg snijdt Kees een stuk af en stuit daarbij op twee Sardijnse Grasmussen, die door de rest van de groep helaas niet worden gezien.

Aan het eind van de middag nog een keer een bezoek gebracht aan ‘s Albufera, waar het wat de wind betreft een stuk kalmer is. Duidelijk is te zien dat het flink heeft geregend, want het water bij de vogelkijkhutten staat een stuk hoger dan de vorige keer, waardoor ook de vogels zich iets minder goed laten zien dan bij het eerdere bezoek.

Hoogtepunt is de waarneming van een Woudaapje, die zich een aantal keren (kort) laat zien.

Tot slot na het eten geprobeerd een Dwergooruil op te sporen waarvan Bart één van de eerste dagen de roep heeft waargenomen. Het beest wordt echter niet gehoord. Kennelijk zijn de weersomstandigheden niet gunstig genoeg. (Erik)

17 oktober: 's Albufera, Boquer Vallei en Formentor

De laatste héle dag zouden we rustig vogelend door gaan brengen. De eerste bestemming was het inmiddels bekende 's Albufera, dat we nu vanaf het zuid-oosten inliepen. Doel: enige zoutpannen en een waterzuivering, potentieel goede plekken.

Bij de zoutpannen zagen we een Oeverloper, Zwarte Ruiters en onze derde Poelruiter. De zon scheen volop, heerlijk na het slechte weer dat we hadden gehad. Deze omslag had ook z'n effect op het insectenleven: de lucht was afgeladen met duizenden parende libellen, ongelooflijk veel. Terwijl we doorliepen zagen we ook veel vlinders: Gele Luzernevlinders, Distelvlinders en twee Kleine Monarchvlinders. Overal zaten Muurgekko's, die zich mooi lieten bekijken. Bij de waterzuivering was weinig te zien, waarna we naar de bus terugliepen, om door te gaan naar de Boquer Vallei. We zochten daar een mooi plekje om de lunch te gebruiken, met uitzicht over de vallei. De Grauwe Vliegenvanger kregen we beeldvullend in de telescoop, en overal zaten Kleine Zwartkoppen. In de lucht vlogen 2 Raven, Eleonora's Valken, Torenvalken en Slechtvalken.

De Eleonora's zagen we uiteraard ook weer bij Formentor, vanaf het bekende inmiddels uitkijkpunt. De lucht begon daar al snel te betrekken, het was weer gedaan met het mooi weer. Op deze laatste dag voelden we dat het genieten van deze mooie valken eigenlijk het einde betekende van deze vogelreis. Op de terugweg stopten we nog even in een bos, waar Bart nog een vrouwtje Bonte Vliegenvanger ontdekte.

Tijdens de laatste avondmaaltijd blikten we samen terug op een zeer geslaagde trip. Ondanks het soms niet al te beste weer had iedereen genoten van de relaxte manier van vogelen, en zo'n beetje alles wat we hadden willen zien, hadden we ook te zien gekregen. De sfeer in de groep was uitstekend geweest. Die laatste avond was iedereen uitgenodigd voor een afscheidsborrel op de kamer van de dames waar we genoten van een goed glas wijn. (Lieuwe)

18 oktober: terugreis.

Na het allerlaatste ontbijt, sad but true, hadden we nog net tijd om een laatste rondje te lopen. Eerst langs 's Albufara, daarna over het strand. Ach, en dan neem je nog even een Purperkoet mee, en een Eleonora's Valk over zee. Op het strand lagen mooie schelpen, waar we Carla blij konden mee konden maken.

De laatste keer dat we onze spullen achterin het busje gooiden…….Onderweg naar het vliegveld zagen we nog een Visarend en een Dwergarend. Ook bij het vliegveld werd er nog wat gevogeld, wat een Koninginnepage en twee Kwartels opleverde. Uiteindelijk moesten we dan toch afscheid nemen. Misschien tot een volgende keer… iedereen bedankt voor een prachtige week!

p

 

 

p

Op Cabrera, 24 mei 2010 (© Tom Loorij).

p

Cabrera 2013 (© KW)

p

Vanaf het kasteel (© KW).

p

Naar het eilandje Dragonera (© KW).

p

Dragonera, op de achtergrond Mallorca (© KW).

p

Eleonora valk op Dragonera (© KW).

 

p

Bocquer-vallei Mallorca (© Carla van Moorsel).

p

Uitzicht op Formentor (© KW).

p

Achterin de Albufera (© KW).

p

Poelruitrer in de Albufera (© KW).

p

Mallorca vanuit de lucht (© KW).

SOORTENLIJST

Vogelreis: Mallorca

Reisdata:

11 t/m 18 oktober 2003

07 t/m 14 oktober 2005

05 t/m 12 oktober 2013

Reisleider: Kees Woutersen

VOGELS (110, 100, 101 soorten):

 

Fuut X X -

Geoorde fuut X - -

Dodaars X X X

Kuhls pijlstormvogel X X X

Vale pijlstormvogel X X X

Aalscholver X X X

Kuifaalscholver X X X

Koereiger X X X

Kleine zilverreiger X X X

Grote zilverrreiger X X X

Blauwe reiger X X X

Lepelaar X - -

Zwartye ibis X - -

Flamingo - X X

Grauwe gans X - -

Bergeend - X X

Casarca - X -

Wilde eend X X X

Pijlstaart X - -

Krakeend X X X

Smient X X X

Slobeend X X X

Wintertaling X X X

Krooneend X X -

Marmereend X - -

Tafeleend X X X

Monniksgier X X X

Vale gier - - X

Bruine kiekendief X X X

Dwergarend X X X

Visarend X X X

Slechtvalk X X X

Eleonara´s valk X X X

Torenvalk X X X

Rode patrijs X X X

Waterral X X X

Waterhoen X X X

Meerkoet X X X

Knobbelmeerkoet - X X

Purperkoet X X X

Griel X X X

Steltkluut X X X

Kluut - X X

Kievit X X X

Kleine plevier X - X

Bontbekplevier X - X

Strandplevier X X X

Steenloper X - X

Bonte strandloper X X X

Krombekstrandloper - X -

Kleine strandloper X X X

kemphaan X X -

Tureluur X X X

Groenpootruiter X X X

Zwarte ruiter X X X

Poelruiter X - X

Oeverloper X X X

Witgat X X X

Watersnip X - X

Kokmeeuw X X X

Audouins meeuw X X X

Geelpootmeeuw X X X

Grote stern X X X

Visdief X - -

Houtduif X X X

Turkse tortel X X X

Dwergooruil X - X

IJsvogel X X X

Hop X X X

Draaihals X - -

Veldleeuwerik X - -

Teklaleeuwerik X X X

Kortteenleeuwerik - X -

Boerenzwaluw X X X

Huiszwaluw X X X

Rotszwaluw X - -

Oevewrzwaluw X - X

Graspieper X X -

Waterpieper X - -

Boompieper X- X

Witte kwikstaart X X -

Grote gele kwikstaart X X X

Gele kwikstaart X X X

Winterkoning X X X

Heggemus X X X

Roodborst X X X

Blauwborst X - X

Nachtegaal - X -

Gekraagde roodstaart X X X

Zwarte roodstaart X X X

Paapje - X -

Roodborsttapuit X X X

Tapuit X X X

Blauwe rotslijster X X X

Merel X X X

Beflijster - X -

Zanglijster X X X

Graszanger X - -

Cetti's zanger X X X

Rietzanger X - -

Zwartkoprietzanger X --

Kleine karekiet X - -

Grote karekiet - X -

Balearen grasmus X X X

Provencaalse grasmus - X -

Grasmus X - -

Zwartkop X X X

Kleine zwartkop X X X

Fitis X - X

Tjiftjaf X X X

Goudhaan X X X

Vuurgoudhaan X - -

Grauwe vliegenvanger X X X

Bonte vliegenvanger X X -

Pimpelmees X - X

Koolmees X X X

Staartmees - X -

Spreeuw X X X

Raaf X X X

Huismus X X X

Vink X X X

Appelvink - X -

Europese kanarie X X X

Groenling X X X

Putter X X X

Kneu X X X

Kruisbek X X X

Cirlgors X X X

Rietgors X - X

Grauwe gors X X -

 

 

X = gezien/gehoord

† = dood gevonden

S = sporen/keutels/holen

D = vleermuis-detector

 

Zoogdieren

Boommmarter † - -

Trekegel † †

Dwergvleermuis X X X

Konijn X † X

Bruine rat X † -

Bosmuis X - -

 

 

Reptielen & amfibiën

Spaanse groene kikker X X -

Balearen hagedis X X X

Waterrringslang - X -

P

Dagsoortenlijst

Vogelreis: Mallorca

Reisdata: 21 t/m 28 mei 2010

Reisleider: Kees Woutersen

Soortenlijst per dag in Exel door Tom Loorij, klik op het plaatje:

p

 

SOORTENLIJST

 

Vogelreizen MALLORCA voorjaar:

ARAGON Natuurreizen

 

Reisdata:

01 t/m 08 mei 2004

21 t/m 28 mei 2010

 

Kuhl's Pijlstormvogel X X

Balearen Pijlstormvogel 1) X X

Mediterraan Stormvogeltje – X

Dodaars X X

Kuifaalscholver X X

Ralreiger X X

Woudaap X -

Koereiger X X

Kleine Zilverreiger X X

Grote Zilverreiger – X

Kwak X X

Blauwe reiger X -

Purperreiger X X

Zwarte Ibis – X

Zwarte Zwaan (escape) – X

Bergeend X X

Wilde Eend X X

Krakeend X X

Slobeend X X

Zomertaling – X

Witkopeend X -

Krooneend X X

Tafeleend X -

Rode Wouw - X

Zwarte wouw X -

Monniksgier X X

Slangenarend – X

Grauwe kiekendief X -

Bruine Kiekendief X X

Wespendief X -

Buizerd X -

Steenarend – X

Dwergarend X X

Visarend X X

Slechtvalk X X

Eleonora's Valk X X

Torenvalk X X

Rode Patrjs X X

Fazant – X

Waterral X X

Waterhoen X X

Purperkoet X X

Meerkoet X X

Knobbelmeerkoet X X

Griel X X

Steltkluut X X

Kluut X X

Vorkstaartplevier X X

Bontbekplevier X X

Kleine Plevier X X

Strandplevier X X

Steenloper X –

Bonte strandloper X -

Kleine Strandloper X X

Zilverplevier X -

Kemphaan X -

Tureluur X -

Groenpootruiter X -

Zwarte ruiter X -

Oeverloper X X

Witgat X -

Bosruiter X -

Watersnip – X

Dunbekmeeuw X -

Kokmeeuw X -

Audouins Meeuw X X

Geelpootmeeuw X X

Kleine mantelmeeuw X -

Grote Stern - X

Lachstern X -

Visdief X X

Witwangstern X -

Houtduif X X

Turkse Tortel X X

Zomertortel X X

Koekoek X X

Dwergooruil X -

Nachtzwaluw X X

Gierzwaluw X X

Vale Gierzwaluw X X

Alpengierzwaluw X -

Bijeneter X X

Scharrelaar X -

Hop X X

Thekla Leeuwerik X X

Kortteenleeuwerik X -

Rotszwaluw X X

Oeverzwaluw X -

Boerenzwaluw X X

Huiszwaluw X X

Duinpieper X X

Grote gele kwikstaart X X

(Iberische) Gele Kwikstaart X X

Winterkoning X X

Nachtegaal X X

Gekraagde roodstaar X –

Paapje X -

Roodborsttapuit X X

Blauwe Rotslijster X X

Merel X X

Graszanger X X

Cetti's Zanger X X

Zwartkoprietzanger X X

Grote Karekiet X X

Kleine Karekiet X X

Bosrietzanger X –

Rosse waaierstaart X -

Bergfluiter X -

Fitis X -

Tjiftjaf X -

Baardgrasmus X X

Zwartkop X X

Kleine Zwartkop X X

Balearische Grasmus X X

Vuurgoudhaan X -

Grauwe Vliegenvanger X X

Pimpelmees X   X

Koolmees X X

Kleine Klapekster – X

Balearische Roodkopklauwier X X

Wielewaal X -

Raaf X X

Huismus X X

Vink X X

Europese Kanarie X X

Groenling X X

Putter X X

Kneu X X

Balearenkruisbek X X

Cirlgors X X

Ortolaan X –

Rietgors X -

Grauwe Gors X X