Spanje Reisbestemmingen - Pyreneeën & Ordesa
 

p

PYRENEEňN - ORDESA

Voges, vlinders en canyons in het hooggebergte.

Reisdata:

za. 22 t/m za. 29 juni 2019

Duur:

8 dagen

Prijs:

€ 1245

(Barcelona/Barcelona)

     

o.l.v.

Kees Woutersen.

Aantal verwachte soorten:

vogels 80-110.

vlinders 40-60.

Toeslag 1 pers. kamer

€ 175

 

Het Nationale Park Ordesa & Monte Perdido in de hoge PyreneeŽn heeft een uniek landschap van aaneengeschakelde honderden meters hoge, rode rotswanden en diepe valleien. De Monte Perdido is met 3.355 meter de hoogste kalkstenen bergtop van Europa. Al sinds 1918 is Ordesa een Nationaal Park en de grootte is nu (incl. bufferzone) 35.000 ha.

 

In de lagere delen van de PyreneeŽn vindt men mediterrane vegetatie, hogerop Europees gemengd bos, daarboven naaldbos en dan komen de maagdelijke alpenweiden. De zomers zijn relatief warm, maar de hoogste delen van het gebied zijn zeven maanden bedekt met sneeuw. Vanaf juni bloeit de alpenflora overdadig. Er bloeien dan ook veel soorten orchideeŽn.

 

Het Nationaal Park is een van de belangrijkste plekken voor roofvogels in Europa. Nergens vindt men zo veel lammergieren. Vale gieren en aasgieren zijn algemeen. We vinden hier ook soorten als rode - en zwarte wouw, slangenarend, dwergarend en slechtvalk. Aan de bosranden broeden citroenvink, beflijster, rode rotslijster, grauwe klauwier en ortolaan. Alpengierzwaluw, rotskruiper, alpenkraai en alpenkauw broeden in rotsspleten en alpenheggemus en sneeuwvink op rotsplateaus. Terwijl deze laatste soorten boven de 1800 meter leven, vinden we laag in de valleien mediterrane vogels als bijeneter, hop, rode patrijs, rotsmus, baardgrasmus, cirl- en grauwe gors en roodkopklauwier. De waterspreeuw leeft in de snelstromende rivieren. Van de zoogdieren vallen vooral de alpenmarmot en de gems op. De Pyrenese watersalamander is endemisch. Er leven ook diverse hagedissen en slangen in het Parque Nacional de Ordesa Y Monte Perdido.

 

Met 131 soorten is Ordesa ook een topgebied voor vlinders. Opvallende vlinders zijn Apollo ( Parnassius apollo pyrenaicus ), zwarte apollo, rouwmantel, konings- en koninginnenpage, boswitje, grote parelmoervlinder, blauwe ijsvogelvlinder, keizersmantel en donkere erebia. De mooiste vlinderfoto's zijn eenvoudig te maken.

 

Tijdens de excursies kijken we eerst naar vogels en later op de dag, als het warmer wordt, meer naar vlinders. Iedere dag wandelen we. We lopen langzaam over goede paden en keren terug over dezelfde paden. Ook bezoeken we (bijna) verlaten dorpjes.

 

Reisprogramma:

 

Dag 1. Aankomst, ophalen van vliegveld van Barcelona

Vervoer naar de vallei van Bielsa voor drie overnachtingen.

 

Dag 2. Alpenweiden Bielsa, Pineta

We rijden door de vallei van Bielsa, bekijken hooilandjes, wandelen in een gletsjerdal, bestuderen een bergmeer en boven de 1.600 meter komen we bij alpenweiden.

 

Dag 3. Ainsa, EscuaŪn

Ochtendwandeling langs de rivier Ara voor mediterrane vogels als aasgier, bijeneter en cirlgors. Vervolgens naar het verlaten dorp van EscuaŪn en zijn vallei waar tientallen lammergieren rondvliegen.

 

Dag 4. AŮisclo

Bezoek aan half verlaten dorp, extensieve bouwlandjes en de diepe, 25 km. lange kloof van AŮisclo. Dit ongeschonden landschap is meer dan 1200 plantensoorten rijk alsmede schitterende vlinders. Vier overnachtingen bij Torla.

 

Dag 5.Ordesa Miradores

Dit is de Ďkoningsexcursie'. Een 4x4 taxi brengt ons naar ruim 2.100 meter hoogte, naar de adembenemende Miradores waar we 900 meter lager Ordesa zien liggen en boven ons de Monte Perdido uittorent. Hooggebergtevogels en alpenflora. Middagwandeling bij het hotel.

 

Dag 6. Ordesavallei - Torla

De indrukwekkende canyon van Ordesa vormt de kern van het Nationale Park en is gevormd door ruim 10 km. lange, tot 900 meter hoge rotswanden. We wandelen door oude beuken- en naaldbossen, bosranden, langs de rivier bij Torla.

 

Dag 7. Tenavallei

Tena is de vallei van vlinders, orchideeŽn en vogels van bosranden als grauwe klauwier en rode rotslijster. We bezoeken eerst een natuurlijk bergmeer, Ibůn genoemd in de taal van Aragůn. Vervolgens naar de subalpiene weiden   bij de Franse grens.

 

Dag 8. Terugreis (retour Barcelona).


Praktische informatie vogel- en vlinderreis

PyreneeŽn & Ordesa:

Aankomt/vertrek: vliegveld Barcelona, aankomst en vertrek in de middag (plm. 13.00 – 16.00 uur) tenzij anders afgesproken. Aanbevolen vliegmaatschappij: Transavia, Iberia, Vueling, KLM.

Inclusief/exclusief: verblijf obv volpension (ontbijt, lunchpakket, avondeten), alle vervoer ter plaatse, alle excursies, Nederlandse reisleiding, alle entreegelden, informatiepakket over de te bezoeken gebieden . Exclusief: heen- en terugreis Spanje, evt. reisverzekering, fooien, souvenirs, eigen consumpties.

Vervoer in Spanje: 9-persoons busje.

Zwaarte: lichte en middelzware wandelingen (max. enkele   tot 10 kilometers), die u indien gewenst kunt bekorten.

Aantal deelnemers: tenminste 3 personen, maximaal 15 personen.

Accommodatie: familiehotels met douche/toilet op de kamer .

Klimaat: meestal zomerweer, rond de 20 ļC., vooral in de middag/avond mogelijk regen in de bergen.

Extra informatie: op aanvraag.

Opgaveformulier: klik hier.


De spectaculaire miradores van Ordesa liggen 800 meter boven het dal (Foto: KW).

 

De Belangrijke Vogelgebieden (IBAīs) van deze reis:

 

Ordesa - Bielsa (Aragůn, 43.000 ha.): hooggebergte

Habitat: Dit is het meest spectaculaire rotslandschap van de PyreneeŽn, met lange rotswanden van honderden meters hoogte en een top van 3.355 meter. In de dalen zijn middeneuropese en mediterrane bossen te vinden terwijl boven de boomgrens uitgestrekte alpenweiden liggen. Het koude klimaat in de lange winter zorgen er voor dat bijna alle vogels dan naar lagere streken verhuizen.

Ornithologisch belang: zes paar lammergieren plus een grote subadulte populatie in de winter, zwarte spechten, alpenkraaien en auerhoen zijn de belangrijkste soorten van de rode lijst. Algemeen zijn typische hooggebergte vogels zoals rotskruiper, sneeuwvink, alpenheggemus, citroenkanarie en alpenkauw, maar dat zijn geen bedreigde soorten.

Bescherming: Het grootste groot deel ligt in het Nationale Park van Ordesa & Monte Perdido.

p

 

p

Route: zie kaart.

Reisverslagen: 2003, 2004, 2012, 2013, 2014.

Torla en de rode rotswanden van Ordesa (Foto: KW).

 

De vallei van Pineta, ideaal wandelgebied (Foto: KW).

 

Vlinderland aan de rivier de Ara (Foto: KW).

 

Nergens vliegen zoveel lammergieren als in Ordesa (Foto: Manolo Grasa).

 

Iberische koningspage (Foto: KW).

 

Vrouwenschoentje (Foto: KW).

 

 

 

Reisverslagen

Reisverslag Pyreneeën - Ordesa 2012

Vogels en vlinders in het hooggebergte

 

Door: Kees Woutersen

Reisdata: 01 t/m 08 juli 2012

 

Zwitsers uit de Alpen, wat zouden die vinden van de hoge PyreneŽn bij Ordesa? Ik werd gevraagd een natuurreis (ďnaturerlebnis-reisenĒ) te organiseren en samen met Manuela te begeleiden voor het Zwitserse ARCATOUR. Onder de 15 deelnemers waren echte plantenspecialisten, vogelaars en vlinderliefhebbers.

 

Al de eerste dag in de vallei van Pineta waren ze verbaasd over dit ongeschonden, natuurlijke gebergte. Dat zou de hele week zo blijven, en daar kwam de variatie in landschappen nog bij. De hoogteverschillen en de de verschillen die Mediterraan en Atlantisch klimaat produceren in de vegetatie zijn hiervoor verantwoordelijk. Watervallen? Prachtig, in de Zwitserse alpen zijn die er bijna niet meer. Zoīn smalle, lange en indrukwekkende kloof als AŮisclo, dat had niemand zich kunnen voorstellen.

 

Endemische Ramonda en PyreneeŽniris waren de eerste hoogtepunten, keizersmantel en Spaanse koningspage de beste vlinders en het oude (van oorsprong Moorse) dorp AŪnsa een openbaring. Vanaf het terras zagen we niet alleen de Monte Perdido, ook slangen- en dwergarend kwamen langs. Lammergier kwam pas een dag later, die bleek bij iedereen bovenop de verlanglijst te staan.

 

De lagere plekken, AŪnsa, EscuaŪn en AŮisclo, bleken het best te zijn voor vlinders. Maar na de eerste dag kwam er bewolking met wat regen en de totaallijst bleef daarom steken op 43 soorten. Met de vogels deden we het beter, 97 soorten (en dat zonder een vogelrijk wetland). Van de planten werd iedere avond door iemand met een zeer tevreden gezicht een presentatie gegeven. Vogelnestje en andere orchissen als poppenorchis en mannetjesorchis kan ik me het best herinneren.

 

De indrukwekkende Miradores boven Ordesa, iedereen had de fotos gezien maar had zich toch geen voorstelling kunnen maken. Zo indrukwekkend is het. Hier zagen we ook de beste vogels: rotskruiper, alpenheggemus, alpengierzwaluw, citroenvik, steenarend. Later zagen we nog verschillende lammergieren. Alpenmarmot en gems lieten zich ook zien. Daarna kwam er iets verrassend boven bij de 70-plussers van de groep: er moest meer gelopen worden. Vanaf die middag heeft de (oudste!) helft van ons groepje iedere dag een paar uur extra stevig gewandeld!

 

Tussen de orchideeŽn en de vlinders in de Tena-vallei vonden we tot onze vreugde Pyrenese beeksalamanders. Vlug ving ik er een en die kon prachtig gefotografeerd worden. Daarvoor hadden we al parelhagedis en hazelworm gevonden, zodat de herpetolijst ook leuk was.

 

De meeste deelnemers kenden de PyreneeŽn niet en waren aangenaam verrast door de landschappen en de soortenrijkdom. Volgend jaar zal www.arcatour.ch de reis weer op het programma zetten: Naturerlebnis-Reisen - Spanische Zentral-Pyrenšen.

 

 

 

Reisverslag vogel- en vlinderreis Ordesa 2003Door: Marie-Louise van Oppenraay (Amsterdam) en Arie Tamis (Bergen)

Dag 1.
"Nieuw" was deze vogel- en vlinderreis naar het Nationale Park van Ordesa & Monte Perdido in de hoge Pyreneeën. De gekozen periode (28 juni t/m 5 juli) was zeer geschikt voor de hooggebergtesoorten onder de vogels, de bloeiende planten en de vele vlindersoorten. Ondanks de lange droge warmteperiode, bloeide de bergflora uitbundig en kon er volop gevlinderd worden. Onder de voortreffelijke leiding van Kees Woutersen vertrokken we in de loop van de middag op 28 juni 2003 in een heerlijk koel busje. Met acht personen reden we uit Barcelona door een veel te warm Spanje naar ons eerste hotel aan de zuidkant van ons gebied. Vanaf ons terras keken we vijf dagen op de Rio Cinca. Een rivier waar we herhaaldelijk mee te maken zouden krijgen. De kennismaking tijdens deze rit met enkele stops verliep goed en de toon voor de verdere reis was gauw gezet. Een aantal deelnemers kende elkaar als vrienden of waren al eerder met Kees op stap geweest. Er waren twee vrouwen mee. Drie mensen waren tussen de zeventig en negentig jaar, de overigen waren jonger of deden zich zo voor. Er waren geen problemen door het leeftijdsverschil. Met veel kennis en vernuft van Kees was niemand een ander tot last en kwam iedereen aan zijn of haar trekken.

Voor enkelen tijdens het doorbrengen van enige tijd rond het vliegveld en voor allen leverde deze eerste dag al wat aardige soorten op zoals: koereiger, kleine zilverreiger, zwarte wouw, steltkluut, witgatje, bijeneter, zwarte spreeuw, graszanger, Europese kanarie, de monniksparkiet met als pronkstuk een slangenarend die zich goed liet observeren boven op een hoogspanningsmast.
Van de interessante vlinders vermelden we o.a. de rouwmantel, grote boswachter en bont zandoogje. Zoals gebruikelijk werd 's avonds vóór de voortreffelijke maaltijd in dit goede hotel geëvalueerd en de plannen voor de volgende dag besproken.

Dag 2.
Dag twee was onze eerste echte excursie. Conform ons programma reden we stroomopwaarts langs de Rio Cinca door de vallei van Pineta langs Lasarra. We zagen prachtige beuken- en dennenbossen. Natuurlijk stopten we vaak en niet alleen omdat het overal mooi was, maar vooral omdat het busje vol speurders zat. Zo ontdekte Kees Keyzer al rijdende een juveniele waterspreeuw boven de rivier en ons "vlinderechtpaar" Hettie en Fred, dwongen herhaaldelijk tot stoppen bij het ontdekken van bijzondere vlinders. Aan het eind van de vallei verlieten we het busje en liepen over een pad omhoog naar een bergweide bij de vallei Lalarri. Onvoorstelbaar mooi. Prachtige vergezichten. Een palet van kleuren door rotsen, bloemen en vlinders. Rondom vele watervallen en beekjes die de Cinca voeden. Steile rotswanden met grote vleesetende planten.
Hogerop zagen enkelen hun eerste lammergier en een citroenkanarie. Op een bergweide hebben we ons zeer uitgebreide lunchpakket tegen een al te opdringerig paard moeten verdedigen. Met spoed ons boeltje gepakt en over een smal rotspaadje afgedaald naar een lager gedeelte. Hiervan had het paard niet terug. Grappig dat er zo hoog in de naaldbossen nog tuinfluiters, zwartkoppen en vinken te horen waren. Maar buiten de vele ons welbekende soorten ging de aandacht toch vooral uit naar de zwarte- en rode wouw, lammergier, aasgier, vale gier, slangenarend, alpengierzwaluw, rotszwaluw, waterpieper, grote gele kwikstaart, zwarte roodstaart, grauwe klauwier, zwarte spreeuw, alpenkauw en cirlgors.
De oogst van de vlinders was hoog deze dag o.a. koningspage, groot koolwitje, groot en klein geaderd witje, boswitje, oranjetipje, de schitterende oranje luzernevlinder, dagpauwoog, distelvlinder, keizersmantel, verschillende parelmoervlinders, erebia's en blauwtjes, kolibrievlinder, St.Jansvlinder, Spaans oranje zandoogje, hooibeestje, argusvlinder, kommavlinder en het dambordje.……………………….. Een topdag!

Dag 3.
De derde dag zoals gewoonlijk weer vroeg op om rond negen uur te kunnen vertrekken. Het goede ontbijt (op z'n Spaans) duurde nooit lang. Vervolgens je spullen pakken, het lunchpakket weggrissen en naar het busje. Deze ochtendhaast was positief want iedereen wilde er zo vlug mogelijk op uit. Deze dag naar een Ibón, dat is een natuurlijk bergmeer. Maar daar rijd je niet zomaar naar toe. Veel geslinger weer en onderweg vogelen en vlinderen. Zo zagen we o.a. de volgende nieuwe vlindersoorten: citroenvlinder, grote boswachter, bruin zandoogje, tweekleurig hooibeestje, veldparelmoervlinder en de zeldzame prachtige blauwe ijsvogelvlinder.
Langzaam, al cirkelend zagen we het laatste dorpje, hemelsbreed ongeveer 25 km ten noordoosten van ons hotel steeds kleiner worden.
In het bos nog een eekhoorn en we hoorden voor het eerst een beflijster zingen, Twee lammergieren boven een bos, vlogen even later naar hun nestholte in een geweldige rotswand. Op het laatst weer lopen over een rotsblokkenpad in een bosgebied naar het meertje. Weer een eekhoorn en nu overal beflijsters, ook met jongen. Kees vond natuurlijk de eerste Pyreneese beeksalamander. Later, op het geluid afgaande ontdekten we twee vroedmeesterpadden. Een anderhalve meter dikke sneeuwlaag als restant van een lawine werd nog door enkelen bezocht waarna we een lunchplekje opzochten.
Een wonder, dit meertje zo hoog tussen de laatste dennen en hoge rotswanden. Kleine beekjes die er op uit kwamen door een nat/dras gedeelte met ca 50 citroenkanaries. Verder die dag een vijftig vale gieren en onze eerste steenarend. Ook de rotszwaluw, grote gele kwikstaart, vuurgoudhaan, grauwe klauwier, alpenkouw, alpenkraai, raaf, Europese kanarie, kruisbek, cirl- en gele gors. En vlinders als groot geaderd witje, oranje luzernevlinder, distelvlinder, donkere erebia, kommavlinder, kolibrivlinder en vele andere. Een zeer gezellige dag die weer voldaan en gezellig afgesloten werd aan de dis en op ons terras.

Dag 4.
Dag vier begon en eindigde met de verjaardag van Arie.
We zouden een bezoek brengen aan twee verlaten dorpjes. Er zijn er vele in deze streek. Hoewel nu goed te bereiken over een geasfalteerd weggetje en ontsloten, kropen er in de jaren tachtig kinderen schuw weg volgens Kees. Na de zomervakantie terug naar de kostschool, werden zij ontluisd en gedoucht. Ons eerste dorpje lag hoger in de heuvels en was vanuit ons hotel te zien. Een paradijsje met een mooi uitzicht en veel mussen (!), hetgeen duidt op enige bewoning die we overigens niet te zien kregen. Wel een schaap achter een zolderraam. Het dorpje lag op ongeveer 1.100 meter hoogte.
Vijf kilometer noordelijker lag het volgende dorpje. Daar bevond zich zowaar een klein bezoekerscentrum en een natuurpad gedeeltelijk langs een diepe kloof waarin een klein riviertje stroomde. Vervolgens wandelden we vanuit het dorpje over een landweggetje omhoog tot in een bergweide, Betoverend mooi, koeien met bellen, een oude schuur, heuvels en uitzicht. De Monte Perdido (3.350 m.) met een kruin van sneeuw. We zagen vijf lammergieren. Of waren het er zes? Gelukkig kwam ook Hetty op deze idyllische plek terecht.
We reden zuidwaarts met de nodige stops naar Ainsa, een klein stadje, 10 km. Daar bezochte we een oud fort, een eco-museum met een roofvogel en uilenopvang en zaten daar op een terras aan een verjaardagsdronk. Deze dag zeven soorten roofvogels. Nieuw waren de holenduif, groene specht, oeverzwaluw, roodborsttapuit met jongen en de bergfluiter. Ook mussenpaartjes die (lege) nesten van boerenzwaluwen hadden gekraakt.
Het was tevens een zeer vlinderrijke dag. Nieuwe soorten waren spaanse eikenpage, wegedoornpage, dwergblauwtje, esparcetteblauwtje, kleine boswachter, bont zandoogje en de glasvleugelpijlstaart.

Dag 5.
Dag vijf zou een rustige vogel/vlinderdag worden aan de oever van de Cinca wat lager in de vallei bij ons Middeleeuwse dorp Ainsa. Het pakte anders uit. O ja, eerst wel, na koffie in Ainsa heerlijk op vlak terrein langs akkertjes, graslandjes, bosranden en stenige oevers. Hetty en Fred, de vlinderaars, op hun best. Enkele bosbeekjuffers, een rode wouw met jongen en Marie-Louise hoorde haar eerste wielewaal, die overigens enkele afwijkender geluiden liet horen dan in Holland. Nog steeds de zang van de nachtegaal.
Vervolgens weer omhoog langs Boltaña waar Kees een poosje woonde, richting Tella. Een prachtig gebied met uitzicht op bergwanden die waren overgoten met een schitterend geel van een heidehoge stekelige plantensoort, waarvan we alleen de Spaanse naam te horen kregen. Aanvankelijk gewoon een weg met rechts rotswanden en links een vangrail waar achter de Cinca stroomde. Toen liepen we vast in een kudde van meer dan 3.000 schapen op weg naar het hooggebergte. In Tella bezochten we een soort museum waar we een namaakholenbeer op ware grootte bewonderden. Kees had geregeld dat we met een Spaanse gids een bezoek zouden brengen aan een zeer lange grot waar aan het eind in een metersdikke sedimentlaag de resten van holenberen werden opgegraven. Een moeilijk pad omhoog. Dan helmen en lampjes op en naar binnen. Het eind van de grot was eens zo'n 17.000 jaar geleden de in- en uitgang, maar dichtgeërodeerd. Sommigen bleven liever buiten de grot en gingen intussen vogelen of bloemen fotograferen.
Onze Spaanse gids hield een lang verhaal dat wel ergens over ging. Dat merkte je aan de enthousiaste vragen van een klein jongetje. Totdat Cor zich niet langer in kon houden en vroeg, wat wij allen ook graag wilden, n.l. botten in onze handen. Geen probleem. Niets vitrine in een museum nu, maar zomaar een grote tand en andere botten in onze handen houden. Geweldig!
Op weg naar huis, met toestemming, een vuilstortplaats bezocht. Dat leverde niet veel op. Wel in de buurt veel raven en zwarte wouwen, wachtend in bomen op verse aanvoer. Onze vogellijst werd uitgebreid met dwergarend, oeverloper, hop, tapuit, roodkopklauwier, Provençaalse grasmus.
Wat de vlinders betreft waren het moors blauwtje en oranje zandoogje nieuw. Vandaag niet veel vlindersoorten gezien. Toch een zeer belevingswaardige dag.

Dag 6.
Dag zes werd om praktische redenen gewisseld met dag zeven. We pakten onze spullen in om dit prettige hotel te verlaten en reden richting Sarvisé waar we de twee laatste nachten zouden slapen. Nu reden we echter door om via Broto en Torla het busje op een parkeerplaats te ruilen voor een pendelbus die ons de Ordesavallei inbracht tezamen met tal van bergwandelaars en dagjesmensen.
Het "bergvolk" liep door tot aan Circo deCotatuero in oostelijke richting, om vervolgens met een scherpe bocht terug, maar over een zeer smal pad, omhoog te lopen. Boven de boomgrens nog een alpenmarmot boven ons gehoord. Hier kregen we echt bewondering voor de twee gezworen vogelvrienden. Jan en Huib die hun telescopen meezeulden terwijl je bijna nergens een statief kon plaatsen. Overigens hebben we mooi op al onze excursiedagen gebruik mogen maken van hun scopen. Kees ontdekte wat lager onder een waterval achter een rotsblok nog een Pyreneese beeksalamander. Het was een bijzondere wandeling. Niet veel vogels en vlinders deze dag. Gewone soorten als grote lijster, glanskop, zwarte mees, boomvalk, goudvink en boven alpenkouw en -kraai.
Over de hele dag natuurlijk veel meer soorten. De bijzondere wandelingen maakte natuurlijk alles goed. In de huiskamer van ons hotel zagen we de digitale foto's en video terug van onze reis tot dan toe.

Dag 7.
De zevende dag was onze laatste echte excursiedag. We reden even voorbij Torla, zigzaggend door prachtige bossen en mooie bergweiden omhoog. Niet naar Góriz zoals in het programma vermeld staat maar naar verschillende miradores (uitkijkpunten) aan de rand van het ravijn met een prachtig uitzicht op besneeuwde toppen en de Ordesa vallei onder ons. In het bos nog een zwarte specht horen roffelen en in de boomgrens twee prachtige alpenmarmotten. Er werd weer volop gevlinderd en dat leverde nieuwe soorten op als geelsprietdikkopje, rotsvlinder en de gewone glanserebia, maar ook de mooie blauwe ijsvogelvlinder was weer van de partij.………….. Het langst verbleven we op een uitkijkpunt aan de rand van een zeer diepe afgrond. Vanaf 2.233 meter keken we over de vallei met edelweiss naast ons. Ons paadje op de helling aan de overkant was niet te ontdekken. Weer een slangenarend en twee steenarenden en achter ons op de alpenweide een waterpieper met jongen. Plotseling, direct in onze nabijheid een zingende alpenheggemus. Onder ons op een smalle rotsrichel in de schaduw, een aantal gemzen, soms van wat grassprietjes etend.
Onder het lunchen schoot er plotseling een sneeuwmuis langs. We zaten boven de broedplaatsen van alpenkauwen en -kraaien. Toen we verder reden kwamen we ze gemengd in groepjes tegen in de alpenweide, zoals bij ons kauwtjes en kraaien. We reden in een grote afdalende boog langs Nerin terug naar huis.
Onderweg genietend van het mooie berglandschap met overal bloemen. Op een soort weilandje een zeer grote gele gentiaan. Soms ver weg, maar ook op ons pad, schaapskudden. Jammer dat dit de laatste dag was.

Dag 8.
Dag acht was onze terugtocht. Door het gespreide vertrek van sommigen hebben enkelen van ons nog wat aan de kust rondgehangen, maar het was eigenlijk te warm. Wie denkt dat maar zes echte excursiedagen wat weinig is, heeft gelijk. Maar alle hoogteverschillen met de vele biotopen, het zeer intensieve speuren, het bezoek aan terrasjes als het mogelijk was, ook de goede contacten onderling, de sfeer en stemming, dat alles is niet echt in dit verslag te vatten.
Neem daarbij de goede en gezellige diners met prettige gesprekken, hoewel soms met een hoog zwamgehalte, dat alles maakte deze reis in zijn totaalbeleving niet alleen de moeite waard, maar ook vermoeiend. Het weer was prachtig, soms wat warm. Volgens Kees zeldzaam, zoals wij het dan beleefden.
Bij de oogst van maar honderd vogelsoorten, gaat het in de bergen om de kwaliteit. Veel mediterrane soorten kun je hier niet verwachten. Toch was 30% van de soorten interessant tot zeer interessant. Alleen al twaalf roofvogelsoorten waarvan drie gieren, drie arenden en twee wouwensoorten. De vlinders deden het naar verhouding misschien beter, maar het was dan ook meer vlindertijd dan vogeltijd.

Deze reis was niet alleen zeer de moeite waard, maar onder leiding van Kees Woutersen ook bijzonder.

 

 

Pyreneeën-beeksalamander (Foto: KW).

 

Aspisadder (Foto: KW).

 

Jonge lammergier (Foto: Rob Frijns).

 

Volwassen lammergier (Foto: KW).

 

Citroenkanarie (Foto: Paul vd Laak).

 

Alpenheggemus (Foto: KW).

 

Alpenkauw (Foto: KW).

 

Apollo vlinder (Foto: KW).

 

Keizersmantel (Foto: KW).

 

Blauwe ijvogelvlinder (Foto: KW).

 

Boswitje (Foto: KW).

 

Morgenrood (Foto: KW).

 

Portalet, grens met Frankrijk (Foto: KW).

 

Pyrenese kievitsbloem op de Portalet (Foto: KW).

 

p

Soortenlijsten

Vogel & vlinderlijst: PyreneeŽn - Ordesa

Reisdata:

- 28-06 t/m 05-07 2003

- 26-06 t/m 03-07 2004

Vogels: (99, 81 soorten) .

Koereiger X -

Kleine zilverreiger X -

Blauwe reiger X X

Ooievaar X X

Wilde eend X X

Zwarte wouw X X

Rode wouw X X

Sperwer X -

Havik - -

Lammergier X X

Aasgier X X

Vale gier X X

Slangenarend X X

Buizerd X X

Steenarend X X

Dwergarend X -

Boomvalk X -

Torenvalk X X

Rode patrijs - -

Waterhoen X -

Meerkoet X -

Kwartel - -

Seltkluut X -

Kleine plevier -

Oeverloper X X

Witgatje X -

Kokmeeuw X -

Geelpootmeeuw X X

Houtduif X X

Turkse tortel X X

Zomertortel - -

Koekoek - -

Steenuil - Ü

Gierzwaluw X X

Alpengierzwaluw X X

Ijsvogel - X

Bijeneter X X

Hop X -

Zwarte specht X X

Groene specht X X

Grote bonte specht X X

Draaihals X

Veldleeuwerik X X

Kuifleeuwerik X X

Rotszwaluw X X

Oeverzwaluw - -

Boerenzwaluw X X

Huiszwaluw X X

Waterpieper X X

Witte kwikstaart X X

Grote gele kwikstaart X X

Gele kwikstaart X -

Waterspreeuw X X

Winterkoning X X

Heggemus X X

Alpenheggemus X -

Roodborst X X

Nachtegaal X X

Zwarte roodstaart X X

Roodborsttapuit X X

Tapuit X X

Blauwe rotslijster X

Beflijster X -

Merel X X

Zanglijster X X

Grote lijster X X

Graszanger X -

Cetti's zanger X X

Grote karekiet X -

Orpheusspotvogel - -

Provencaalse grasmus X -

Tuinfluiter X X

Zwartkop X X

Bergfluiter X X

Tjiftjaf X X

Goudhaan X X

Vuurgoudhaan X X

Grauwe vliegenvanger X X

Glanskop X X

Kuifmees X X

Pimpelmees X X

Koolmees X X

Zwarte mees X X

Staartmees X X

Boomklever X X

Boomkruiper X X

Rotskruiper - -

Grauwe klauwier X X

Roodkopklauwier X X

Zwarte spreeuw X X

Wielewaal X X

Vlaamse gaai X X

Ekster X X

Alpenkauw X X

Alpenkraai X X

Kauw X -

Raaf X X

Zwarte kraai X X

Huismus X X

Rotsmus

Spaanse mus - X

Vink X X

Citroenkanarie X X

Europese kanarie X X

Groenling X X

Putter X X

Goudvink X X

Kneu X X

Kruisbek X X

Cirlgors X X

Geelgors X X

Grijze gors X -

Ortolaan -

Grauwe gors - X

Monniksparkiet X -

 

 

Dagvlinders Ordesa

- 28-06-t/m 05-07 2003 (49 soorten)

- 26-06 t/m 03-07 2004 (52 soorten)

 

Adippevlinder - X

Akkerparelmoervlinder - X

Apollo X -

Argusvlinder X X

Atalanta X X

Berggentiaanblauwtje - X

Blauwe ijsvogelvlinder X X

Bleek blauwtje X -

Bont zandoogje X -

Bosparelmoervlinder X -

Boswitje X X

Bruin blauwtje - X

Bruin dikkopje - X

Bruin zandoogje X X

Bruine eikenpage X -

Citroenvlinder X X

Cleopatra X X

Dagpauwoog X X

Dambordje X X

Distelvlinder X X

Donkere erebia - X

Dwergblauwtje X X

Esparcetteblauwtje X X

Geel oranjetipje - X

Geelsprietdikkopje X X

Gele luzernevlinder - X

Gehakkelde aurelia - X

Gewone glanserebia X

Groentje - X

Groot dikkopje X -

Groot geaderd witje X X

Groot koolwitje X X

Groot spikkeldikkpoje - X

Grote boswachter X X

Grote parelmoervlinder X X

Heideblauwtje X -

Hooibeestje X X

Icarusblauwtje X X

Iepenpage - X

Kalkgraslanddikkopje - X

Keizersmantel X -

Klein geaderd witje X X

Klein koolwitje X X

Kleine vos X X

Knoopkruidparelmoervlinder - X

Kommavlinder X -

Koninginnepage X X

PyreneeŽn zijde-erebia - X

Oranje luzernevlinder X X

Oranjetip X X

Oranje zandoogje X -

Purperstreepparelmoervlinder - X

Resedawitje X X

Rode vuurvlinder - X

Rotsvlinder X X

Rouwmantel X -

Spaans oranje zandoogje X X

Spaanse koningspage X X

Turkooisblauwtje - X

Twee-kleurig hooibeestje X X

Tweekleurige parelmoervlinder X X

Vals heideblauwtje - X

Veldparelmoervlinder X -

Wegedoornpage X -

Witbandzandoog X X

Witstreepblauwtje - X

Zuidelijke erebia - X

 

p

 

Vogel & vlinderlijst: PyreneeŽn - Ordesa

 

Reisdata:

- 01 t/m 08 juli 2012 (met www.arcatour.ch)

- 25 mei t/m 01 juni 2013

- 31 mei t/m 07 juni 2014

 

Vogels: 99, 103, 92 soorten.

Fuut - X -

Aalscholver - X -

Kleine zilverreiger - X X

Blauwe reiger X X X

Ooievaar X X X

Wilde eend X X X

Zwarte wouw X X X

Rode wouw X X X

Sperwer X - -

Havik X - X

Lammergier X X X

Aasgier X X X

Vale gier X X X

Slangenarend X XX

Grauwe kiekendief - X -

Buizerd X X X

Steenarend X X X

Dwergarend X X X

Torenvalk X X X

Slechtvalk - - X

Boomvalk - - X

Rode patrijs X - -

Kwartel X - -

Kleine plevier X X X

Oeverloper X X X

Geelpootmeeuw X X X

Houtduif X X X

Turkse tortel X X X

Zomertortel X - -

Koekoek X X X

Dwergooruil - X X

Bosuil - X -

Gierzwaluw X X X

Alpengierzwaluw X X X

IJsvogel X - -

Bijeneter X X X

Hop X X X

Zwarte specht X X S

Groene specht X X X

Grote bonte specht X X X

Draaihals X X -

Veldleeuwerik X - X

Kuifleeuwerik X X X

Rotszwaluw X X X

Oeverzwaluw X X X

Roodstuitzwaluw - X -

Boerenzwaluw X X X

Huiszwaluw X X X

Waterpieper X X X

Boompieper - X -

Duinpieper - X -

Witte kwikstaart X X X

Grote gele kwikstaart X X X

Gele kwikstaart - X -

Waterspreeuw X X X

Winterkoning X X X

Heggemus X X X

Alpenheggemus X X X

Roodborst X X X

Nachtegaal X X X

Zwarte roodstaart X X X

Roodborsttapuit X X X

Tapuit X X X

Blonde tapuit - X -

Merel X X X

Zanglijster X X X

Grote lijster X X X

Beflijster - X X X

Graszanger X X -

Cetti's zanger X X X

Grote karekiet X X -

Kleine karekiet X X -

Orpheusspotvogel X X X

Vale spotvogel - - X

Tuinfluiter X X X

Zwartkop X X X

Kleine zwartkop X X X

Bergfluiter X X X

Tjiftjaf X X X

Goudhaan X X X

Vuurgoudhaan X X X

Grauwe vliegenvanger X X X

Glanskop X X X

Kuifmees X X X

Pimpelmees X X X

Koolmees X X X

Zwarte mees X X X

Staartmees X X X

Boomklever X X X

Boomkruiper X X X

Rotskruiper X - -

Grauwe klauwier X X X

Roodkopklauwier X X X

Zwarte spreeuw X X X

Wielewaal X X X

Vlaamse gaai X X X

Ekster X X X

Alpenkauw X X X

Alpenkraai X X X

Raaf X X X

Zwarte kraai X XX

Kauw - X X

Huismus X X X

Ringmus - X -

Rotsmus X X X

Vink X X X

Citroenkanarie X X X

Europese kanarie X X X

Groenling X X X

Putter X X X

Goudvink X - X

Kneu X X X

Kruisbek X - X

Cirlgors X X X

Geelgors X X X

Grijze gors X - X

Ortolaan X - X

Grauwe gors X X X

 

 

Dagvlinders Ordesa, 01 t/m 08 juli 2012 (43 soorten)

Adippevlinder

Apollo

Argusvlinder

Atalanta

Blauwe ijsvogelvlinder

Bont zandoogje

Bosparelmoervlinder,

Boswitje

Bruin blauwtje

Bruin zandoogje

Citroenvlinder

Cleopatra

Distelvlinder

Donkere erebia

Dwergblauwtje

Geelsprietdikkopje

Gehakkelde aurelia

Groot dikkopje

Groot geaderd witje

Grote parelmoervlinder

Heideblauwtje

Heidevlinder

Icarusblauwtje

Keizersmantel

Klein koolwitje

Kleine ijsvogelvlinder

Kleine sleedoornpage

Kleine vos

Koninginnepage

Oranje luzernevlinder

Oranjetip

Rotsvlinder

Spaans dambordje

Spaans oranje zandoogje

Spaanse koningspage

Tijmblauwtje

Twee-kleurig hooibeestje

Vals heideblauwtje

Veldparelmoervlinder

Violette vuurvlinder

Westelijke parelmoervlinder

Witbandzandoog

Zilveren maan

Zwarte erebia

 

 

X = gezien/gehoord

Ü = dood gevonden

S = sporen/keutels/holen

D = vleermuis-detector

 

Zoogdieren :

Mol S S S

Vos S - X

Das - - †

Bosmuis - - †

Wild zwijn S S S

Ree X X -

Gems - X X X

Alpenmarmot X X X

Konijn - X -

Reptielen & amfibiŽn

Pyrenese beeksalamander X - X

Gewone pad X - X

Spaanse groene kikker X X X

Kamsalamander - X X

Spaanse muurhagedis X X X

Parelhagedis X - -

Hazelwordm X X -

Aspisadder - - X

Adderringslang X - -

Orchideeën 2014:

Aangebrande orchis

Bergnachtorchis

Gevlekte orchis

Grote muggenorchis

Helmorchis

Purperorchis

Vlierorchis

Vogelnestje

Vrouwenschoentje

Zwarte vanilleorchis

 

Pyrenese gems (Foto: KW).

 

Waterval in de vallei van Pineta (Foto: KW).