Spanje Reisbestemmingen - Extremadura & Gredos
p

EXTREMADURA & GREDOS

Dehesas, steppen, bergen

 

Reisdata:

nnb

Duur:

8 dagen

Prijs:

€ nnb

(Madrid/Madrid)

     

o.l.v.

Kees Woutersen.

Aantal verwachte vogelsoorten:

110-140.

Toeslag 1 pers. kamer

€ 175

 

 

In Extremadura vinden we unieke dehesas, oneindige steppen en vogelrijke meertjes. Meer dan de helft van de autonome regio Extremadura bestaat uit deze “dehesas”: bossen van kurk- en steeneiken waartussen ‘weides’ met een diverse kruidenvegetatie te vinden zijn. Hier worden schapen, varkens en koeien (inclusief de bekende vechtstieren) gehouden. De steppen zijn gebieden met weinig regenval en een lage kruidenvegetatie. In het voorjaar (april-mei) is het land nog niet opgedroogd, is de temperatuur aangenaam en is er bloemenpracht alom. In Extremadura komen vogelsoorten voor die elders in Europa moeilijk te vinden zijn: Grijze Wouw, Monniksgier, Spaanse Keizerarend, Havikarend, Roodstuitzwaluw en Blauwe Ekster. Ooievaars en Kleine Torenvalk zijn er verbazingwekkend algemeen en de aantallen roofvogels en zangvogels zijn groot: Rode en Zwarte wouw, Slangenarend, Dwergarend, Hop en Bijeneter zijn hier algemeen.

 

Extremadura is uniek, nergens staan zoveel dehesas als hier en bijna alles is afgesloten met hekken en dus niet toegankelijk. Vogels kijken gebeurt dan ook vooral vanaf kleine wegen en paden, die vaak perfect geasfalteerd zijn, maar waar bijna geen verkeer komt. Het Nationaal Park Monfragüe is het indrukwekkendst: dehesas tot de horizon, prachtige rivieren, kale rotsen en overal roofvogels in de lucht. Bijzonder zijn de nesten van Spaanse Keizerarend, Aasgier, Vale Gier, Monniksgier, Zwarte Ooievaar en Raaf waarop de broedende vogels met een telescoop goed te zien zijn. De steppen zijn uitgestrekt en verlaten. Kleine Trap zit op veel plaatsen, maar de goede plekken variëren van jaar tot jaar. Grote Trappen zitten in groepjes en wandelen langzaam het veld in als er een auto met vogelaars stopt om ze te bekijken. Met 23.000 exemplaren heeft leeft ruim de helft van de wereldpopulatie Grote Trappen in Spanje. Overal zitten Kalanderleeuweriken, Zuidelijke Klapeksters, Grauwe Kiekendieven en andere steppenvogels. Middeleeuwse stadjes als Trujillo hebben een aparte sfeer: op de eeuwenoude gebouwen broeden grote aantallen Ooievaars en Kleine Torenvalken.

 

H?et stuwmeer Arrocampo (Extremadura) is een wonderlijke omgeving met vogels als, purperreiger, woudaap, kleine zilverreiger, bruine kiekendief, dwergarend, grijze wouw, purperkoet, snor, grote karekiet, Iberische klapekster plus het “gewone” spul als bijeneter, hop, graszanger, Cetty´s zanger, grauwe gors enz. Veel zomervogels zijn ook in de winter te zien.

 

In het noorden van Extremaduraligt het berggebied van Gredos, met alpenweiden en valleien doorsneden met snelstromende riviertjes. Onder de besneeuwde toppen van Gredos zijn andere soorten te vinden zoals citroenkanarie, alpenheggemus, waterspreeu, rode rotslijster en ook weer veel roofvogels. Zullen we de steenbokken nog zien?

Reisprogramma:
Dag 1. Aankomst, ophalen in Madrid
Vervoer naar Extremadura, vijf overnachtingen in Torrejón el Rubio, bij Monfragüe.

Dag 2. Monfragüe
We gaan naar de klassieke plekken van dit Nationale Park, op zoek naar nesten van vale gier, monniksgier, aasgier, Spaanse keizerarend, zwarte ooievaar, raaf en oehoe. Stops langs de weg worden afgewisseld met korte wandelingen.

Dag 3. Steppen Cáceres
Door de dehesas naar de steppen voor grote - en kleine trap, grauwe kiekendief, wit- en zwartbuikzandhoen, scharrelaar, kuifkoekoek, Spaanse mus, grijze wouw, leeuwerikken enz.


Dag 4. Omgeving Trujillo, Montánchez
We bezoeken steppen en de prachtige middeleeuwse stad Trujillo, met ooivevaars en kleine torenvalken. Vervolgens naar kasteel Montánchez, met zwarte tapuit en blauwe rotslijster.

Dag 5. Dehesas, río Almonte
We wandelen door dehesas en langs de mooiste rivier van Extremadura, río Almonte. Ook hier zitten zwarte - en rode wouw, slangen- en dwergarend, roodkopklauwier, enz.

Dag 6. Kasteel Monfragüe, Jerte, Gredos
Vanaf het oude kasteel van Monfragüe zien we de gierenrots van boven en dehesas tot de horizon. Via de Jerte vallei richting Gredos met zijn hoge bergen. Twee nachten hoog in Gredos.

Dag 7. Sierra de Gredos

We rijden tot 1.700 meter hoogte en wandelen rustig over alpenweiden en kale rotsen (kans op sneeuw). We zoeken o.a. waterspreeuw, rode rotslijster, ortolaan, blauwborst en steenbokken.

Dag 8. Terugreis (retour naar Madrid)


Praktische informatie vogelreis

EXTREMADURA & GREDOS:

Aankomt/vertrek: vliegveld Madrid, aankomst en vertrek in de middag (plm. 13.00 – 16.00 uur) tenzij anders afgesproken.

Aanbevolen vliegmaatschappij: Iberia, Vueling, KLM.

Inclusief/exclusief: verblijf obv volpension (ontbijt, lunchpakket, avondeten), alle vervoer ter plaatse, alle excursies, Nederlandse reisleiding, alle entreegelden, informatiepakket over de te bezoeken gebieden . Exclusief: heen- en terugreis Spanje, evt. reisverzekering, fooien, souvenirs, eigen consumpties.

Vervoer in Spanje: 9-persoons busje.

Zwaarte: lichte wandelingen (max. enkele   kilometers), een middelzware wandeling in Gredos die u indien gewenst kunt bekorten.

Aantal deelnemers: tenminste 3 personen, maximaal 15 personen.

Accommodatie: F amiliehotels met douche/toilet op de kamer .

Klimaat: doorgaans mooi voorjaarsweer, 15 – 20 ºC., in Gredos kouder.

Extra informatie : op aanvraag.

Opgaveformulier: klik hier.

Belangrijke Vogelgebieden (IBA´s) van deze reis:

Monfragüe (Extremadura, 155.000 ha.): roofvogelparadijs

Habitat: gemengd bos, dehesas en Mediterraan bos, gebieden met kruidenvegetatie en zoewater basins.

Ornithologisch belang: Monfragüe is een van de belangrijkste vogelgebieden van Spanje. Ook hier gaat het vooral om roofvogels: 22 paar aasgieren, 377 vale gieren, 214 monniksgieren, 15 slangenarenden, 10 spaanse keizerarenden, 7 steenarenden, 7 havikarenden en 20 oehoe´s. Iedereen die hier geweest is kan bevestigen dat je er ook daadwerkelijk veel van kan zien, en zelfs op het nest. Opvallend zijn ook 31 paar zwarte ooievaars en 60 purperreigers, naast hoge dichtheden van blauwe eksters en vele soorten zuid Europese zangvogels.

Bescherming: 25% van het gebied is beschermd, na zeer intensieve beschermingscampagnes in de jaren 70. Het grootste deel hiervan is niet toegankelijk en juist daar broeden de meeste roofvogels. De beschermingscampagnes kwamen voort uit plannen om overal eucaliptusbos aan te planten, iets wat op veel plekken al gebeurd is.

 

Steppen Cáceres - Trujillo Extremadura, 103.000 ha.): onafzienbare vlakten.

Habitat: steppen met dehesas, struik- en kruidenvegetaties en graanvelden, veeteelt.

Ornithologisch belang: Een van de belangrijkste gebieden voor steppevogels zoals grote en kleine trap, zandhoenders, scharrelaar, griel en ook, dwergarend, grauwe kiekendief en kleine torenvalk. In de winter grote aantallen rode wouwen en kraanvogels. Na de broedtijd verzamelen zich hier honderden zwarte ooievaars.

Bescherming: Bijna 50% is een beschermde IBA maar overbeweiding, stroperij en niet natuurvriendelijke landbouw zijn niet tegen te houden.

 

Sierra de Gredos y Candelario (Castilla-Extremadura, 173.600 ha.): hooggebergte.

Habitat: Gredos is een bergketen van 115 km. lang een top van 2.592 meter en veel graniet. Uitgestrekte bossen gaan over in struikvegetaties en vervolgens in de alpenweiden van het hooggebergte.

Ornithologisch belang: Weer heel veel roofvogels, met name zwarte en rodo wouw, Spaanse keizerarend, steenarend, dwergarend en oehoe. Er zijn belangrijke populaties bosvogels en veel vogels van de alpenweiden zoals de alpenheggemus.

Bescherming: Ruim 50% is beschermd (Parque Natural). De belangrijkste bedreigingen zijn intensieve bosbouw en de jacht, terwijl het toerisme fors toeneemt.

ñ

Oneindige steppen in Extremadura (foto: KW).

Dehesalandschap in Monfragüe (foto: KW).

 

 

p

Route: zie kaart.

Reisverslagen: 2016, 2011, 2006, 2005, 2002, 1999.

Soortenlijsten: 8 lijsten.

 

Salto del Gitano, de beroemde gierenrots in Monfragüe (foto: KW).

 

Het kasteel in Monfragüe (foto: KW).

 

Baltsplek voor grote trap en kleine trap bij Trujillo (foto: KW).

 

Vechtstier in de Dehesas (foto: KW).

 

De steppen veranderen in een bloemenzee (foto: KW).

Stuwmeer van Arrocampo (foto: KW).

 

In het gebergte van Gredos (foto: KW).

 

Iberische steenbokken hoog in de Sierra de Gredos (foto: KW).

REISVERSLAGEN

Reisverslag Extremadura en Gredos
Spanje op zijn mooist!


27 april tot en met 4 mei 2019

Klik op het plaatje hierboven en download de Pdf.

 

 

Vogelreis Extremadura, april 2016

Door: Kees Woutersen

 

Steenbok in Gredos (foto: Peter Verstraete).

 

Deze vogeltrip in Extremadura werd gedomineerd door lage temperaturen die vanaf IJsland heel Europa overspoelden en Spanje en Portugal een maand lang in hun greep hielden. Er waren regenbuien maar we werden ook opgevrolijkt door zon en perioden met een enorme vogelactiviteit. Ook beleefden we momenten met extreem veel waarnemingen en in 6 dagen vonden we maar liefst 106 soorten.

 

Nationaal Park Monfraguë

Natuurlijk hebben we gewandeld en veel stops gemaakt in Monfraguë, maar drie plekken bleken deze reis uitzonderlijk goed. Een korte wandeling en een uur observeren in de vroege ochtend bij het Arroyo de la Vid leverde al meteen veel op: 10 monniksgieren, aasgier, dwergarend, rode patrijs, hop, roodstuitzwaluw, nachtegaal, kleine zwartkop, roodkopklauwier en blauwe ekster.

Bij ons eerste bezoek aan de gierenrots met de naam Salto de Gitano (“Sprong van de Zigeuner”) stond het vol met vooral Engelse vogelaars. Iedereen genoot van honderden vale gieren in de kolonie, rotszwaluwen en roodstuitzwaluwen die in een plas modder voor hun nest verzamelden, zingende blauwe rotslijsters en de zwarte ooievaar die dichtbij op zijn nest zat. Er werden veel foto´s gemaakt. Bij een tweede bezoek zagen we hoe de parkwachters met een bootje naar een tweede nest van een zwarte ooievaar gingen. Met takkenbossen werd het nest opgehoogd omdat het door de extreem hoge waterstand onder dreigde te lopen. Ook zagen we hoe een slechtvalk zijn kleine jongen voerde met een pas geslagen prooi. Een Spaanse vogelaar wees ons het nest, dat door de telescoop prachtig te observeren was. Omdat het nu rustig was, liep de grijze gors broodkruimeltjes van het pad op te pikken.

Bij het beroemde Portillo del Tietar zou de Spaanse keizerarend moeten zitten. We waren nauwelijks uitgestapt of we zagen hem al rondvliegen. Deze vogel was ongekend actief, vloog steeds boven de gierenkolonie en dook agressief op vliegende vale gieren. Dat spektakel werd door iedereen met verwondering bekeken. Vale gieren moesten echt uitwijken voor de stootduikende arend. Een aantal jaren geleden heeft een paartje vale gieren op deze plek een door de Spaanse keizerarend gebouwd boomnest in beslag genomen. Een gier is ten slotte veel groter dan zo´n arend en hoeft, dacht ik, voor niemand bang te zijn. Toch werd ons later in het hotel verteld dat de dag ervoor deze arend op een vale gier gestoten is die daardoor dood uit de lucht viel. Er zijn nu 10 paar Spaanse keizerarenden in het National Park maar de stand van konijnen en hazen is veel te laag. Honger zou de arenden er toe drijven pullen van vale gieren van het nest te halen! De oehoe´s die hier jaarlijks broeden, hadden zich dit voorjaar nog niet laten zien. Helaas voor ons vogelaars. Naast al het andere moois spotten we tevens een vliegende havikarend, tot grote tevredenheid want dat is zo´n soort die erg moeilijk te vinden is.

 

Steppen tussen Trujillo en Santa Marta

Bij al mijn bezoeken aan Extremadura bleek ook dit keer dat op dit kleine stuk land zich de meeste steppevogels bevinden. Waar de dehesa ophoudt en de steppen zich openen, zijn we op de grens van verschillende habitats. Steeneiken, struikgewas, grasland en graanvelden liggen naast elkaar. Direct verschijnen hier Mediterrane vogels. We vonden Spaanse mus, Iberische klapekster, roodkopklauwier, kuifkoekoek, bijeneter, hop, cirlgors, dwergarend, slangenarend en een groepje vale gierzwaluwen. Tekla leeuwerik zit op de graslanden. We moesten erg zoeken naar kleine trappen en na veel moeite zagen we 2 vogels en hoorden we een derde roepen. In 10 jaar tijd is de kleine trap enorm achteruit gegaan in heel Spanje. Deze plek bezoek ik ieder jaar en het wordt steeds moeilijker om hier een kleine trap te vinden. En dat terwijl ik 15 jaar geleden op deze zelfde plek makkelijk 20 kleine trappen in de velden zag baltsen. Op mijn lijst van 2002 staat bijvoorbeeld dat we op  24 april hier 25 kleine trappen zagen!

Iets verderop, langs een breed zandpad bestaat het golvende land vooral uit graanvelden. Hier is een traditionele baltsplaats van de grote trap. We zagen 2 vrouwtjes en 20 mannetjes. De mannen maakte de gekste capriolen. De kop werd op de rug gelegd, de vleugels gingen naar beneden en de veren werden binnenste buiten gekeerd zodat het wit goed zichtbaar werd. Zo hupten door het veld, liepen ze om elkaar heen en werd zelfs een keer fysiek gevochten. De vogels raakten elkaar flink en we zagen de veren in het rond vliegen. Tijdens dit spektakel zagen we diverse groepjes zandhoenders vliegen, zowel witbuik als zwartbuik. Toen ze op de velden gingen zitten verdwenen ze tussen de vegetatie en waren ze niet meer te zien. Verderop zat nog een kleine trap die op 5 meter van ons opvloog, we hadden hem niet zien zitten. De gebruikelijke zwarte wouwen, vale - en monniksgieren vlogen rond en we zagen hier nog grauwe kiekendief, dwergarend, slangenarend, rode wouw, kleine torenvalk, raaf, veel Tekla leeuwerikken en bijeneters. We hebben nog gezocht naar griel en kortteenleeuwerik omdat die hier ook in de buurt ook broeden, maar tevergeefs.

 

Het stuwmeer Arrocampo

Onze eerste middag in Extremadura keken we een uur bij het meer van Arrocampo. We kwamen vanuit Madrid en het had de hele dag geregend. Gelukkig was het net droog geworden dus dat beloofde wat. Maar we zagen alleen purperkoeten en een lachstern, er was weinig activiteit. Vijf dagen later, op de terugweg naar Madrid, hadden we nog 1,5 uur om het stukje te bekijken dat tegen het dorp Saucedilla aan ligt. In een prettig zonnetje zagen we nu echt alles aan interessante vogels wat er hier te zien is: woudaap, purperreiger, kleine zilverreiger, dwergarend, grijze wouw, purperkoet, Lachstern, witwangstern, snor, grote karekiet,  Iberische klapekster plus het “gewone” spul als bijeneter, hop, graszanger, Cetty´s zanger, grauwe gors enz. Was dit geluk of danken we dit aan onze oplettendheid?

 

 

Highlights Vogelreis Extremadura & Gredos,

02 t/m 09 april 2011.


* Monfragüe: een vale gier heeft het traditionele nest van de zwarte ooievaar in bezit genomen. De zwarte ooievaars werken hard aan een nieuw nest.
* We zien 16 soorten roofvogels, geweldig!, maar gek genoeg weinig monniksgieren.
* Gelukkig is het nest van het Spaanse keizerarendnest dit jaar weer bezet, mooi zicht op de dehasas, imposante vogel.
* de endemische Iberische tjiftjaf laat zich mooi horen en leuk zien in een steeneik, ook de Iberische hazen zijn exclusief van Spanje/Portugal.
* Een groep van 20 grote trappen laat zich leuk digiscopen, wat doet een velduil hier?
* En de mooiste fotos maken we van een kolonie bijeneters op een bouwterreintje, zo dichtbij want ze zijn gewend aan bezoek.
* Gredos: een steenbok met gigantische horens, leuke blauwborsten (zonder stip), parelhagedis...

ORNITHOLOGISCHE ERVARINGEN IN EXTREMADURA & GREDOS

Verslag van een vogelreis op 01 t/m 08 april 2006 en een digiscopingreis op 22 t/m 29 april 2006 in Extremadura & Gredos

 

Door: Kees Woutersen

 

Dit verslag geeft een indruk van de 19de en 20ste georganiseerde vogelreis die ondergetekende heeft geleid naar Extremadura. Ik vond het nu tijd zelf een verslag te schrijven en een vergelijking te maken met voorgaande jaren. De reis van 22 – 29 april was een digiscopingreis; hier was het doel om goede digiscopingfotos te maken en het tempo lag wat lager dan bij een gebruikelijke vogelreis.

 

De extreem droge winter van vorig jaar resulteerde in een schraal landschap met bloemen die al opdroogden in de knop. Het voorjaar van 2006 zorgde voor een enorme opluchting. De bloemenpracht was meer dan uitbundig en langs de río Almonte stonden ze tot borsthoogte. Er was bijna geen doorkomen aan! Met de eerste groep gingen we direct Monfragüe in, het indrukwekkende natuurpark met zijn record aantal roofvogels. Na het parkeren bij de gierenrots Salto del Gitano, ook wel Peña Falcón genoemd, viel direct iets vreemds op. Tussen de honderden vale gieren die op deze rots broeden en rusten stond een monniksgier. Na al die bezoeken nu voor het eerst een monniksgier op een rots, een unicum, want monniksgieren zitten altijd in de kroon van grote steen- en kurkeiken. Erg mooi voor de fotografen, zowel met een goede telelens als door de Swarovski telescoop werd een unieke foto geschoten. Ook een zittende roodstuitzwaluw liet zich op de gevoelige plaat vastleggen, evenals de zwarte ooievaars die hier ieder jaar vol in het zicht in een grot broeden. De zwevende gieren rond de rots zijn zelfs met een gewone standaardlens nog te doen. Bij het volgende uitkijkpunt bleek de raaf (nog) niet, maar de aasgier al wel op zijn traditionele nest te zitten. Hier was de verrassing het grote aantal kruisbekken dat bovenin de bomen van de nieuwe bloemblaadjes zat te eten. Andere jaren werd maar een enkele vogel gezien en zelden laat deze grote vinkachtige die tussen het gebladerte leeft zich zo goed bekijken. Bij de laatste mirador, Portilla del Tietar, zat voor het tweede jaar een Spaanse keizerarend op zijn nest. Wat een luxe! Met de telescoop was hij goed te zien op de momenten dat hij niet zat weggedoken in het enorme takkennest. En hij vloog natuurlijk regelmatig over onze hoofden. Tot een jaar of vijf geleden was de Spaanse keizerarend niet altijd even makkelijk te vinden en nu met het nest bij de weg naar Cáceres zijn er ineens twee vaste plekken. De oehoe´s bij Portilla del Tietar waren dit jaar nog moeilijker te vinden dan anders. Als je het niet weet zou je die twee grote jongen nooit zien achter de takjes van zo´n struik en een goede telescoop is dan ook een must. De vale gieren met hun halfwas jongen op de rotsen leken na zo´n dag vol met bijzondere vogels al bijna gewoon. Onze dagen op de steppen bij Caceres – Tujillo waren erg plezierig. Rijden, stoppen om te kijken en korte wandelingen leverde weer een hoop op. De eerste grote trappen hadden we bij verrassing al gezien langs de snelweg vanuit Madrid, bij de koffiestop en er kwamen er nog ruim tien bij. Een was geweldig aan het baltsen en een ander stond midden tussen de bloemen. Toch waren er minder kleine trappen dan ik verwacht had. Kuifkoekoeken en een plasje met enkele honderden Kaspische beekschildpadden waren een ander hoogtepunt. Ik hoop dat alle deelnemers nu het verschil weten tussen de Theklaleeuwerik (grote, dikke borststrepen) en de kuifleeuwerik (fijnere, langs de flanken doorlopende streepjes) en dat ze zich niet meer suf studeren op die andere, moeilijke en subjectieve boekenkenmerken. Overigens ben ik na 25 jaar vogelen in Spanje in 95% van de gevallen in staat een juiste determinatie op alleen het biotoop te maken. Wist u al dat er in Spanje meer Theklaleeuweriken broeden dan kuifleeuweriken?

 

Bijeneters vlogen overal rond en onze fotograaf maakte een prima plaat vanuit het autoraampje. De scharrelaars waren helaas nog niet terug. Dat kon met zekerheid gezegd worden want we zijn veel plekken met de speciaal voor deze soort van kurk gefabriceerde nestkasten afgegaan. Dat was het gevolg van het late voorjaar, dat dit jaar niet alleen in heel Spanje maar ook in de rest van Europa 2 – 3 weken later begon dan gewoonlijk. In een ooievaarsnest zat een kleine kolonie Spaanse mussen, die hier wel van heel dichtbij te zien waren. Ieder jaar is de Spaanse mus talrijker, hij gaat in Extremadura echt enorm vooruit. Van de zuidelijke klapekster kan dat niet gezegd worden, op dagen waar ik vijf jaar geleden nog steevast een tiental vogels zag, vinden en we nu maar een of twee exemplaren.

 

Zijn familielid de roodkopklauwier blijft in Extremadura echter in de dehesas opvallend talrijk. Het is zo mooi dit kleine vogeltje op het onderste takje of bovenop de brede kroon van zo´n eeuwenoude kurkeik te zien zitten. Alle vogelaars zijn dankbaar voor die soorten die een opvallend plekje zoeken om hun territorium te verdedigen. De kurkeik is zo´n indrukwekkende boom dat we nog een klein paadje zijn opgegaan om een paar grote exemplaren te fotograferen. De blauwe ekster is nog altijd even talrijk in de dehesas en ook nu zagen en hoorden we ze in groepjes rondvliegen. Opvallende vogels als hop, zwarte en rode wouw blijven alom vertegenwoordigd en kunnen op ieder moment opduiken. Slangen- en dwergarend lieten zich op drie verschillende dagen zien. Sinds zijn vestiging in 1974 gaat de grijze wouw gaat in Spanje gestaag vooruit, maar zelf merk ik er in Extremadura niet zo veel van. Ook nu zagen we alleen twee vogels, mooi in de zon, op een van de vaste plekken. Deze keer zagen we maar enkele vale gierzwaluwen. Ze broeden op veel plekken in Extremadura, evenals de gewone gierzwaluw. Als de vogels van boven én in de zon enige tijd te volgen zijn, en liefst met behulp van enige ervaring, zijn beide soorten vlot uit elkaar te houden, als de omstandigheden echter niet gunstig zijn is dit niet mogelijk.

 

In het middeleeuwse stadje Trujillo worden steeds meer oude gebouwen gerestaureerd, wat niet zo goed is voor de kleine torenvalken. Gelukkig is er nog ruimte genoeg en naast de karakteristieke architectuur, zijn ooievaars en kleine torenvalken, biedt Trujillo een weids overzicht over de steppen die we bezocht hebben. De kleine torenvalken zijn hier makkelijk te herkennen omdat ze dichtbij zitten, in tegenstelling tot de steppen waar ze altijd in groepjes foerageren. Dan zijn ze steeds moeilijk van de gewone torenvalk te onderscheiden, hoewel hun groepsgedrag een goede indicatie is voor de determinatie.

 

Voor we naar Gredos reden bezochten we nog eenmaal Monfragüe. Vanaf het kasteel genoten we van het uitzicht over de dehesas en keken we van bovenop de zittende en vliegende gieren. Het traditionele nest van de waterspreeuw in de rivier de Jerte leek dit jaar niet bezet. Vlak bij ons hotel hoog in Gredos vonden we al snel een kikkertje dat voor mij nieuw was: de Iberische kikker (Rana iberica), karakteristiek voor Midden-Spanje. We hoorden kruisbekken vlakbij in een boom en zagen hoe vader, moeder en de jongen zaden uit de dennenappels haalden en opaten. Hier zaten de waterspreeuwen wel in het riviertje, met voedsel in hun bek voor de jongen. Ook in het hooggebergte van Gredos was het voorjaar veel te laat. Bovendien was hier, in tegenstelling tot de rest van Spanje, deze winter bijna geen neerslag gevallen. Daarom lag er nauwelijks sneeuw en was de grond erg droog. De steenbokken waren er natuurlijk wel, evenals grijze gors, alpenkraai, grote gele kwikstaart en waterpieper.

 

Drie weken later, met de digiscopers, had het voorjaar Gredos wel volledig bereikt. Daarom vonden we snel vogels als rode rotslijster, ortolaan en de aparte ondersoort van de blauwborst. De Spaanse vogelbladen hebben al aangegeven dat de verschillen van de blauwborst in Midden-Spanje met de andere blauwborsten zo groot is, dat hij binnenkort afgesplitst zal worden als aparte soort.

 

De verschillen van de digiscopingreis met de reis drie weken eerder waren in Extremadura zelf maar klein geweest. Monfragüe besloten we niet op zondag te bezoeken omdat het aantal dagjesmensen (vooral vogelaars) er de laatste tijd enorm is toegenomen en het op de uitkijkplekken (miradores) dan een drukte van belang is. We maakten prachtige foto´s van Spaanse keizerarend, aasgier, vale gier en huiszwaluw op nest (dankzij de telescoop zonder de vogels te verstoren), van zwarte wouw, roodkopklauwier, rode rotslijster, weer zwarte ooievaars op het nest, Spaanse mus, grauwe gors ... De kleine trap stond eigenlijk net iets te ver weg in zijn bloemenveld. Het mooiste was een ortolaan, die zich tot zeer dichtbij liet benaderen. Vlakbij ons hotel in Torrejón riep een Moorse nachtzwaluw. Omdat de temperaturen nu hoger waren vonden we een record aantal amfibieën en reptielen, zes soorten hagedissen en vijf verschillende slangen, een ribbensalamander van enorme afmetingen en in het bekende plasje lagen nu 275 Kaspische beekschildpadden. Op onze reisdag naar Gredos zagen we vier grote parelhagedissen, waarvan er een zich voor zijn holletje liet fotograferen.

Reisverslag Extremadura en Sierra de Gredos,

9 - 16 april 2005

 

Door: Greta van Hoorn

 

 

Zeven reizigers en één reisbegeleider toeren 1 week in een busje door dehesa's, steppen, bossen en langs rivieren, meren en bergen om de vogels te zien die er hun plek hebben.

 

Bij de eerste dag hoort een kennismaking met het biotoop dehesa: extensief beheerde akkers of weilanden met verspreid staande steeneiken. De kronen van de steeneiken worden plat gehouden zodat er zoveel mogelijk schaduw op de bodem valt. De blauwe ekster, hop, roodkopklauwier, rode patrijs, bijeneter, roodborsttapuit, kuifleeuwerik, boomleeuwerik, grauwe gors en Europese kanarie horen tot de gewone soorten in deze biotoop. Deze fraaie vogels laten zich tijdens de reis goed zien en horen. We slapen vijf nachten in een hotel in Torrejon el Rubio, een kleine plaats. De wekdienst wordt rond halfacht verzorgd door de talloze huismussen, boerenzwaluwen en huiszwaluwen.

 

De volgende dag maken we kennis met bijna alle roofvogelsoorten in het natuurpark Monfragüe. Op de rotsen broeden vale gieren, we zien minstens 60 exemplaren tegelijkertijd. De monniksgier is veel zeldzamer, zo nu en dan vliegt er eentje over. Andere overvliegers zijn slangenarend, dwergarend, aasgier, zwarte en rode wouw. Tijdens een korte wandeling horen we de hinnikende baltsroep van de zwarte wouw. Later op de dag horen we deze roep opnieuw en zien ook een paring. De zwarte ooievaar heeft ook een nest in de gierenrotsen. Op een andere plek in de rotsen kruipen vier jonge oehoes rond. Als een oehoe-jong zijn vleugel uitslaat, zie je goed hoe groot die vleugel al is. Heel bijzonder is het nest van de Spaanse keizerarend, de kop van de broedende vogel steekt net boven een struik uit. Aan de overvliegende partner is te zien hoe groot deze vogel is. Een paar dagen later zien we op een andere plek opnieuw door de telescoop een nest met een broedend paar.

 

De grauwe kiekendief en kleine torenvalk jagen boven de open steppegebieden. In de Extremadura vergis je je niet makkelijk met blauwe en grauwe kiekendief, de blauwe komt er nauwelijks voor. Torenvalk en kleine torenvalk zijn wel lastig van elkaar te onderscheiden. De kleine jaagt vaak in groepen en de onderkant van de vogel is vrijwel helemaal wit, dit is in de Spaanse zon vaak goed te zien. We hebben geluk gehad met de trappen, een groep grote trappen landde op een iets hoger gelegen weiland zodat we ze goed konden zien. Wel is duidelijk dat ze ons ook zien, ze lopen toch verder van ons af. Een groep kleine trappen, kwam aanvliegen terwijl we al op een uitkijkpunt stonden. Makkelijker kun je het niet hebben, al moet je wel weten in welk gebied ze gaan landen. Kees, onze reisleider zag ook nog witbuik- en zwartbuikzandhoenders in de verte vliegen. Helaas zijn deze soorten verre stippen gebleven. De zuidelijke klapekster jaagt ook in open landschap, hij heeft wel graag wat bomen als uitkijkpost. Wij zagen er twee die bezig waren om een grensconflict uit te vechten.

 

Kleine soorten zijn er ook zoals de kuifleeuwerik en de grauwe gors die bijna overal in de dehesa of op de steppen voorkomen. De kalanderleeuwerik komt wel op de steppe voor maar niet in de dehesa, deze grote leeuwerik herken je in de vlucht aan de donkere onderkant van de vleugels. Lastiger is het om Kuifleeuwerik en Thekla leeuwerik van elkaar te onderscheiden. Thekla komt meer voor op de steppen, maar niet alle leeuweriken op de steppen zijn thekla.

 

Liefhebbers van watervogels komen ook aan hun trekken, in de Extremadura zijn kleine plassen of rivieren en daar vind je al gauw een stelletje wilde eend en op een plas vaak dodaarsen of steltkluten. Op stenen langs het water liggen Kaspische beekschildpadden in de zon. Deze dieren verdwijnen in het water als je aankomt. Je kunt erop wachten tot ze weer op hun steen gaan liggen. Als je hagedissen wilt zien, draai je net als Kees, warme stenen om. Het lukt Kees regelmatig om een reptiel in beeld te krijgen zoals de parelhagedis. Een meer in de buurt van een groot stuwmeer levert kleine karekiet, snor, purperreiger, kleine zilverreiger, meerkoet, fuut, maar niet de verwachte purperkoet op. Waarschijnlijk is de waterkwaliteit veranderd, want de purperkoet is vertrokken. Er staan nog meer leuke soorten op onze lijst, zoals bijvoorbeeld de blauwe rotslijster, zwarte tapuit, blonde tapuit, alpenkraai, vale gierzwaluw, alpengierzwaluw, roodstuitzwaluw, scharrelaar, baardgrasmus.

 

Op de vijfde dag rijden we via de bloeiende kersenvallei naar de Sierra de Gredos. We komen in een andere wereld met winterkale bomen en zonder foeragerende zwaluwen. Het is letterlijk 1 jas kouder bij ons hotel op 1400 meter hoogte. Het zonnige weer heeft plaatsgemaakt voor een iets frisser en grijzer weertype. De volgende ochtend blijkt er een koudefront binnen te zijn gevallen, het vriest licht en we staan bibberend in een naaldbos te zoeken naar de citroenkanarie. De beloning bestaat uit 2 kruisbekken, goudhanen, kuifmezen en zwarte mezen.

 

De steenbokken doen de kou vergeten. Twee mannetjes staan dichtbij de weg en laten zich goed bekijken. Ze kijken naar een groep weglopende vrouwtjes en juveniele steenbokken aan de overkant van de weg. Een korte bergwandeling met lichte stuifsneeuw en nevel levert weinig vogels op, maar wel duizenden kleine gele narcissen die net boven de nog bruine vegetatie uitsteken. Boven zien we een waterspreeuw, horen en zien we heggenmussen en alpenkraaien. Later op de dag rijden we naar een bergpas en zien daar zwaluwentrek en opnieuw   steenbokken in de buurt. Aan het eind van de dag valt er lichte sneeuw die blijft liggen tot de volgende ochtend. Door de kou hebben we weinig vogelsoorten en exemplaren in de bergen gezien.

 

Je weet nooit wat je precies gaat zien tijdens een vogelreis, wel dat je vogels ziet en de kans hebt om ook het gedrag beter te leren kennen. Wij hebben ook tijd genomen om naar gedrag te kijken. Kees Woutersen weet veel te vertellen over de vogels en hun Spaanse biotoop en over het land zelf. Voor vroege vogelzang hoef je niet vroeg uit bed, de zon komt rond 8 uur op. De avondzang (zond onder 21.15u) valt samen met de warme maaltijd. Spanjaarden eten vanaf 21 uur en willen voor Hollanders wel vanaf 20.30 uur de keuken in. In april kan 's ochtends en 's avond koud zijn en kan het vriezen in de bergen. Ik was blij met warme, winddichte kleren, muts en wanten.

 

Zonder al te veel moeite komt de vogellijst op 120 soorten. De herinnering aan oehoe-jongen, Spaanse keizersarend, blauwe eksters, grote en kleine trap en al die andere kleurige vogels blijft op mijn netvlies staan. Kees, bedankt voor de goed georganiseerde reis en je kennis van vogelkijkplekken en het biotoop Spanje.

l

Reisverslag Extremadura - La Mancha – Cabañeros,

28 april t/m 7 mei 2002

 

Door: Kees Bode

 

Al jaren liep ik rond met het plan, eens een georganiseerde vogelreis te maken. In mijn jeugd was ik, na het zien van diverse afleveringen van een Spaanse natuurserie op tv, zeer onder de indruk geraakt van dit gedeelte Zuid-West Europa.

 

Ik was de laatste van een groep van veertien personen, die zich aanmeldde voor de tiendaagse reis naar Exstremadura en La Mancha. Toen ik de deelnemerslijst onder ogen kreeg, was ik wederom zeer verbaast. Maar liefst negen deelnemers van de veertien, waren van het vrouwelijke geslacht. Als verwoed vogelaar, ik ben lid van de Dutch Birding Association, was ik nooit eerder geconfronteerd met zoveel vogelaarsters. De twee mannelijke gidsen, Kees Woutersen en Marc Argeloo, trokken de verhouding weer wat recht.

Op het vliegveld van Madrid bleek dat het gezelschap Qua leeftijd zeer uiteen liep. Van juveniel tot oude wijze uil was vertegenwoordigd. De twee gidsen waren tevens de chauffeurs van de busjes waarmee we reisden. Nog geen half uur na vertrek van het vliegveld, had ik de eerste nieuwe soorten al te pakken: de zwarte spreeuw, de roodkopklauwier, de blauwe ekster en de rode patrijs. Het werd mij snel duidelijk, dat ik er zeer verstandig aan gedaan had, mijn Swarovski telescoop mee te nemen. Zonder deze eenoogkijker had ik toch wel erg veel gemist. Ook mijn nieuwe lichtgewicht kijker, de EL 10x42 van Swarovski, bleef, tijdens alle weersomstandigheden die we tegenkwamen, een glashelder beeld vertonen.

 

Overdag was iedereen op z'n eigen manier met de natuur bezig. De één liep bloemetjes en vlinders te determineren, en de ander speurde het landschap af naar nieuwe vogelsoorten. Een volgende nam wat zand mee in een zakje, voor z'n verzameling thuis, en Kees en Marc draaiden stenen om, om te kijken of er een salamander dan wel slang onder zat. Zo zagen we in tien dagen tijd niet alleen 165 vogelsoorten, maar ook herten, hazen, kikkers, salamanders, hagedissen, slangen en vleermuizen. Ik was toch vooral gekomen, om zoveel mogelijk nieuwe vogelsoorten te kunnen noteren op mijn Europa-lijst. Dankzij Kees en Marc, die alles hoorden en zagen, en werkelijk op iedere vraag een antwoord hadden, zijn dit er toch zo'n veertig geworden. Erg blij was ik met de Spaanse Keizerarend, die op nummer 1 stond van mijn verlanglijstje.

 

Indrukwekkend waren ook de drie verschillende gieren (vale gier, aasgier en monniksgier) die we vliegend, etend en op het nest zittend, konden aanschouwen. Maar ook met kleinere soorten, als de bergfluiter en de cirlgors, was ik zeer tevreden. Als na drie dagen er al niemand meer opkijkt als er een vale gier overvliegt, begrijp je wel hoe vogelrijk dit gebied is.

 

Ondanks de vele succesvolle excursies naar specifieke vogelsoorten, zijn er toch twee aan mijn frusti-lijst toegevoegd. Op het nippertje kon ik de griel er af halen, maar de zwarte tapuit en de rode rotslijster hebben voorlopig hun plek verworven, op deze lijst van lang gezochte, maar niet gevonden vogels. Ook waren er een paar soorten, zoals de dwergooruil en de moorse nachtzwaluw, die we vanwege het, onverwachte koude weer, niet hebben kunnen traceren. De eerste twee dagen ben ik verbrand, en de laatste twee dagen bevroren. Van 25 graden met felle zon, naar rond het vriespunt met een sneeuwbui. We zagen het ijsvogeltje in de zon, en de tapuit op het ijs. We zagen de gieren rond de rotsen van Extramadura, de rotsmussen op de Don Quichotte molens van La Mancha, de flamingo's op de laag gelegen zoutplassen en de citroencanarie hoog in de bergen.

 

Spanjaarden eten laat en lang. Tijd genoeg dus, om de dag te evalueren en elkaar beter te leren kennen. De discussies tijdens de maaltijd gingen lang niet altijd over vogels. Alle denkbare onderwerpen kwamen over tafel. Van Sport tot Politiek en van muziek tot schilderkunst. Maar de vogels bleven immer de rode draad. Tien dagen in de natuur. Tien dagen weg van de stad, het werk,de radio, de televisie en de krant. Tien dagen alleen maar natuurgeluiden. En de geluiden van je reisgenoten natuurlijk.

 

Deelnemen aan een groepsreis is schipperen tussen aanpassen en jezelf blijven. "Ik ben Hoogleraar." "Oh ja?", "ik ben muzikant". "Ik ben vegetariër." "Is er nog lamsvlees over?" "Ik vind wel dat die wandeling wat lang duurde." "Zullen we morgenochtend een uur vroeger opstaan?" "Nee, ik weet eigenlijk niets van vogels" "Is dat niet de iberische ondersoort van bergboomkwartelfluiter?"

 

Hoe verschillend ook wat achtergrond, werk, kennis en leeftijd betreft, één ding had ieder gemeen: de liefde voor de natuur.

p

Verslag vogelreis Extremadura,

16 t/m 23 april 1999.


Door: Ron en Ruud Dam

Dit reisverslag heb ik gemaakt n.a.v. een prachtige vogelreis die mijn broer (Ron) en ondergetekende gemaakt hebben in Extremedura, Spanje. We hebben deze reis geboekt omdat we toch eens wat andere soorten vogels wilden zien. Wat mij betreft waren dat de grote- en de kleine trap, de gieren (vale-, monniks- en aasgier) en de diverse soorten roofvogels. We zijn via Aragon gegaan omdat we, via via, goede berichten van Kees Woutersen hadden ontvangen. (Bleken overigens ook nog waar te zijn !!). Het is niet mijn bedoeling om in dit verslag een uitputtende lijst op te nemen met wat we gezien hebben. Mijn bedoeling van deze reis was niet om veel soorten te scoren maar om eens een ander landschap en een andere cultuur te proeven. Desondanks hebben we toch erg veel soorten gezien.
Ondanks het regenachtige weer op weg naar ons eerste overnachtingsadres, hebben we toch nog wat gevogeld en de eerste soorten "gescoord".
Wat mij het eerst opviel was het prachtige landschap. Na een paar uur rijden kwamen we al in het zo kenmerkende landschap van Extremadura. Grote landerijen waarin her en der verspreid, steeneiken staan. Naar wat ik begrepen heb worden op deze landerijen voornamelijk vechtstieren gefokt die gebruikt worden voor de stierengevechten, die in dit deel van Spanje nog zeer enthousiast en veel gehouden worden. Deze vechtstieren hebben dus alle ruimte en leiden tot het moment van de gevechten, een vorstelijk leven. De stierengevechten worden regelmatig op de Spaanse TV uitgezonden wat in onze groep, tijdens het aperitief in de bar na de maaltijd, nog wel eens tot discussie leidde.
Het huis waar we de eerste 4 dagen verbleven lag in het heerlijk rustige dorpje Torrejon el Rubio. Het was goed en het eten was voortreffelijk. Dit bleef overigens de hele vakantie zo.

Dag 2.
Na een heerlijk ontbijt met echte Spaanse churro's, zijn we op weg gegaan naar het Parque Natural Montfrague. Onderweg regelmatig gestopt (bijeneters, etc). Bij de beroemde gierenrots langs de Taag prachtige vogels gezien en niet te vergeten de eerste monniksgier. Er zouden er tijdens de vakantie nog een flink aantal volgen. Schitterende vogels! Prachtige broedende zwarte ooievaar (echte wilde). En nog heel veel meer. Voor mij was dit echt een van de indrukwekkendste momenten van deze vakantie. Overvliegende slangenarend, havikarend, dwergarend, het kon niet op. Vervolgens een flink stuk langs de Taag gelopen waar ik mijn eerste nachtegaal van dit jaar hoorde. Verder nog veel zangvogeltjes. Tijdens de diverse autoritten deze week regelmatig onderweg gestopt, vooral bij stromende beekjes. En, ja hoor, je kan er bijna op wachten, ijsvogel! Ook op zoek geweest naar de Oehoe maar die hebben we helaas niet kunnen vinden. Wel een nest van de keizerarend gezien maar geen beweging waar kunnen nemen, dus ook geen vogels.

Dag 3.
Weer op weg naar een schitterden plek. Een plek waar we op zoek gingen naar de grijze wouw. Door de deskundige ogen van Kees waren die dan ook redelijk snel gevonden. Een ploeg Franse vogelaars konden het geduld niet opbrengen en hebben ze gemist. (3 stuks gezien). Wat ik hier ook leuk vond was dat ik in 1 verrekijkerbeeld de "gewone (onze)" ekster, de blauwe ekster en de klapekster heb gezien. Dit was een plek waar aan de rand een kolonie ooievaars in een soort parasoldennen zaten te broeden. Pas als je deze dingen thuis opschrijft in een verslag besef je pas hoe verschrikkelijk mooi het was. Op dat moment is het natuurlijk ook mooi maar omdat je een beetje overweldigd wordt door alles lijkt het al snel gewoon. Dat was het natuurlijk niet !. Later gestopt bij een plasje en je raadt het al: steltkluten, koereigers, kleine plevier, graszanger, dodaars en ga zo maar door. 's Middags gingen we op zoek naar de grote trap. 3 stuks gezien! Wel wat ver. Ik was blij dat ik mijn telescoop mee had want alleen met een verrekijker was het niet te doen. Deze vogels zijn volgens Kees ook erg schuw en hebben je zo in de gaten. Dan duiken ze weg en ben je ze kwijt in het hoge gras. Onderweg grauwe kiekendieven, kuifkoekoek en scharrelaars (!) die opvallend veel te zien waren bij nestkasten die aan telefoonmasten worden gehangen. Volgens Kees W begint er nu een klein beetje besef bij de mensen te komen hoe belangrijk deze gebieden zijn etc. Maar het kost veel moeite om ze dat bij te brengen. Aan het einde van de dag een biertje gedronken in een heerlijk oud dorpje waar kleine torenvalken volop te zien waren (bijna altijd in groepen). Weer een mooie dag gehad.

Dag 4.
Deze dag zijn we naar een oud kasteel geweest waar we tijden de tocht naar boven appelvinken tegenkwamen. Tjonge, als je die nog nooit gezien hebt, wat een snavels! Prachtig uitzicht en op zoek naar de gieren. Daarna een stuk langs een beek gelopen waar volgens Kees een opmerkelijk plaatje te zien was. Spaanse mussen die in een hol aan het nestelen waren (een gat van een specht in een telefoonpaal). Volgens hem horen ze dat helemaal niet te doen. Daar zijn dus ettelijke dia's aan besteed. Provençaalse grasmus, veel Spaanse groene kikkers. Daarna doorgereden naar Rio de Almonte waar we in de warme zon een lekker stuk gewandeld hebben. Waterschildpadden en ottersporen! Daarna naar een oude stad, Trujillo, gereden die bekend is om zijn kleine torenvalken en ooievaars. Als klap op de vuurpijl vloog er nog een koninginnenpage rond. Onderweg naar huis nog even een paar foto's gemaakt van een (helaas) doodgereden slang(etje). De gids heeft deze later in zijn gids opgezocht en het bleek te gaan om een Girondische gladde slang (Coronella girondica).

Dag 5.
Onze dag eindigde in Merida waar ons hotel stond langs een oude Romeinse brug. Onderweg naar Merida leken we op een gegeven moment wel een soort wulp te horen. Gestopt. En dat zouden grielen moeten zijn volgens Kees. Wie d'r zin had om samen met hem mee te gaan zoeken. Over een hek en in het domein van een aantal echte Spaanse vechtstieren. Nou, ik ben meegeweest (samen met nog 2 helden) en ik heb ze gezien. Prachtige beesten. Als toetje vlogen er nog wat witbuikzandhoenders over. Daarna snel naar de andere kant van het hek. We zijn nog langs een veld gereden waar zo ongeveer de hele populatie grauwe kiekendieven van Nederland over vloog (Ik heb er ongeveer 20 geteld maar ik ben niet ervaren in deze), samen met een paar kleine trappen, herkenbaar aan hun hele snelle vleugelslag. Onderweg ook veel monniksgieren gezien. Vlogen allemaal naar 1 punt. Wij er naar toe want er kon wel eens een kadaver liggen. Niets dus. Bleek een soort "speelplek" te zijn. Bij de Romeinse brug waar ons hotel stond, broeden ook een aantal kolonies kleine zilverreigers. Nadat we goed gezocht hadden hebben we ook 2 broedende kwakken gezien.

Dag 6.
Een kasteelruïne bezocht waar ik mijn eerste blauwe rotslijster gezien heb. Tijdje in het stadje rondgelopen waar het miechelde van de huiszwaluwen. Daarna doorgereden naar Navamoral. Door omstandigheden gedwongen moest een van de groepsleden naar huis. Kees heeft hem naar het vliegveld gebracht waardoor wij de gelegenheid kregen om in dit stadje wat rond te lopen. Nou, ze hadden niet vaak toeristen gezien volgens mij. En al zeker niet met een telescoop over hun schouder. Stadje ademde een heerlijke rust uit en we hebben daar wat aangename uurtjes rondgebracht. Veel vlinders gezien. Vlak voor de stad ook nog even gestopt bij een plasje waar ontzettend veel moerasschildpadden lagen te broeden. Op de afgesproken tijd werden we door Kees opgehaald waar we naar ons volgende overnachtingsadres reden in Navaconcejo.

Dag 7.
Deze dag zijn we de hoogte in geweest. In de Sierra de Gredos. Onderweg weer een aantal stops gemaakt waar vooral het aantal orchideeën opviel. Tijdens de eerste kop koffie vloog er voor deze keer een donkere vorm van de dwergarend over. Schijn je erg snel te kunnen verwarren met een buizerd maar Kees bezwoer dat een dwergarend was. Tijdens de 2e kop koffie vloog er een kleine bonte specht langs. Ook heel bijzonder want het was pas de 1e waarneming van onze gids in Spanje. En daar woont hij toch al een flink aantal jaren. Op de parkeerplaats, voor het wandelpad in de Gredos, aten de grijze gorzen zowat uit je hand. Lopende naar boven kregen we al snel gezelschap van een aantal steenbokken met jongen. Echt heel mooi. Veel veldleeuweriken en een waterspreeuw gezien. Toen we uiteindelijk in de sneeuw liepen werd de alpenheggemus gehoord. Op zoek geweest maar niet kunnen vinden. Na deze fikse wandeling gingen we weer op weg naar "huis". Onderweg weer veel roofvogels en vale gieren.

Dag 8.
Al met al is dit een prachtige vakantie geweest die we niet snel zullen vergeten. Dit komt natuurlijk mede door de deskundigheid van onze gids die heel veel wist. Ook hadden we het geluk dat we een hele leuke, gevarieerde groep hadden waarbij je een hoop van elkaar kan leren. Veel geleerd heb ik wel in deze vakantie. Dat was ook mijn opzet. Het mooiste moment vond ik de tweede dag de "gierenrots". Voor mij was dit bijna onwerkelijk. De prachtige accommodatie van de laatste 2 dagen staat ook in mijn geheugen gegrift. Bovendien zijn de enorme aantallen roofvogels (in soorten) mij bijgebleven. Er staan wat dat betreft weer een hoop kruisjes in Lars Johnson. Ik hoop dat ik met dit verslag ook anderen enthousiast kan maken voor vogelen in Spanje. Er is echt veel meer dan alleen stranden en zon. Bij het teruglezen zie ik dat ik toch wat meer soorten genoemd heb dan de bedoeling was maar dat komt door het enthousiasme wat me nu (ongeveer 2 maanden na de reis) weer bestormt als ik dit verslag maak. Ongetwijfeld zal ik het wat vergeten zijn te vermelden maar als U meer wilt weten kunt U altijd een mail sturen naar onderstaan e-mailadres. Dit geldt ook voor de complete lijst die we gezien hebben (ongeveer 125 soorten).

l

 

 

 

 

 

p

Kijken naar kruisbekken (©KW).

Dwergarend (foto: Peter Verstraete).

 

Zwarte wouw (foto: Peter Verstraete).

 

Bijeneter (©KW).

 

Hop (©KW).

p

Parelhagedis (©KW).

p

Blauwe ekster (©KW).

Jara (©KW).

 

Spaanse pijpbloemvlinder (© KW).

Spaanse pijpbloemvlinder (© KW).

 

Spaanse mus in nest van ooievaar (© KW)

 

Scharrelaar (© KW)

 

p

Grauwe kiekendief, man (©KW).

Iberische steenbok, vrouw (©KW).

p

Edelhert (©KW).

p

Kalanderleeuwerik (©KW).

p

Kaspische beekschildpad (©KW).

Steenuil (© KW)

Roodstuitzwaluw (© KW).

 

p

Grote trap (©KW).

 

 

 

SOORTENLIJST

Vogelreis:

 

  Extremadura & Gredos

  Reisdata: 09 t/m 16 april 2005

Reisleider: Kees Woutersen

 

VOGELS (125 soorten):

Fuut

Dodaars

Koereiger

Kleine zilverreiger                     

Blauwe reiger

Purperreiger

Ooievaar

Zwarte ooievaar

Wilde eend

Krakeend

Slobeend

Zomertaling

Grijze wouw

Zwarte wouw

Rode wouw

Aasgier

Monniksgier

Vale gier                          

Slangenarend

Grauwe kiekendief

Bruine kiekendief

Buizerd       

Spaanse keizerarend

Dwergarend

Slechtvalk

Torenvalk                        

Kleine torenvalk

Rode patrijs       

Kwartel

Waterral

Waterhoen                      

Meerkoet                         

Kleine trap        

Grote trap          

Steltkluut

Kleine plevier

Oeverloper

Witbuikzandhoen

Zwartbuikzandhoen

Houtduif                                   

Turkse tortel

Koekoek

Kuifkoekoek

Steenuil           

Oehoe

Gierzwaluw

Vale gierzwaluw

Alpengierzwaluw

Bijeneter

Scharrelaar

Hop

Groene specht

Grote bonte specht    

Veldleeuwerik                

Boomleeuwerik                          

Kuifleeuwerik                

Teklaleeuwerik

Kortteenleeuwerik

Kalanderleeuwerik        

Rotszwaluw                     

Oeverzwaluw

Boerenzwaluw

Roodstuitzwaluw

Huiszwaluw

Graspieper

Boompieper

Waterpieper

Witte kwikstaart          

Grote gele kwikstaart          

Gele kwikstaart

Waterspreeuw

Winterkoning

Heggemus

Roodborst                       

Blauwborst

Nachtegaal

Zwarte roodstaart

Roodborsttapuit

Tapuit

Zwarte tapuit

Blonde tapuit

Blauwe rotslijster           

Merel

Grote lijster

Snor                   

Graszanger                      

Cetti's zanger

Rietzanger

Kleine karekiet

Baardgrasmus

Zwartkop

Kleine zwartkop

Tjiftjaf

Goudhaan

Kuifmees

Pimpelmees                     

Koolmees                 

Zwarte mees

Staartmees

Boomklever

Boomkruiper                 

Roodkopklauwier

Zuidelijke klapekster

Zwarte spreeuw                           

Vlaamse gaai                   

Ekster                                

Blauwe ekster

Alpenkraai                      

Kauw

Raaf                                

Zwarte kraai                    

Huismus                                       

Spaanse mus

Vink

Appelvink

Europese kanarie   

Groenling

Sijs                                   

Putter

Kneu     

Kruisbek

Cirlgors                                   

Grijze gors                      

Grauwe gors

Sint helenafazantje

 

 

X = gezien/gehoord

† = dood gevonden

S = sporen/keutels/holen

D = vleermuis-detector

 

Zoogdieren

 

Mol S

Kleine dwergvleermuis D

Bulvleermuis D

Vos S

Mangoeste †

Wild zwijn S

Edelhert X

Steenbok X

Konijn X

Iberische haas X

 

 

Reptielen & amfibiën

 

Spaanse groene kikker X

Zuidelijke boomkikker X

Kaspische beekschildpad X

Blinde wormhagedis X

Parelhagedis X

Spaanse muurhagedis X

Hagedisslang †

SOORTENLIJST

Vogelreizen Extremadura & Gredos

  Reisdata: 01 t/m 08 april 2006

&

Extremadura & Gredos - digiscoping

Reisdata: 22 t/m 29 april 2006

Reisleider: Kees Woutersen

VOGELS: (125 & 121 soorten):

Fuut X X

Dodaars X X           

Aalscholver X -

Koereiger X X

Kleine zilverreiger X X

Gote zilverreiger - X

Blauwe reiger X X

Purperreiger X X

Lepelaar X -

Ooievaar X X

Zwarte ooievaar X X

Wilde eend X X

Krakeend X X

Wintertaling X -

Kuifeend X -

Grijze wouw X -

Zwarte wouw X X

Rode wouw X X

Aasgier X X

Monniksgier X X

Vale gier X X

Slangenarend X X

Grauwe kiekendief X X

Bruine kiekendief X -

Buizerd X X

Steenarend X -

Spaanse keizerarend X X

Dwergarend X X

Slechtvalk X -

Boomvalk - X

Torenvalk X X

Kleine torenvalk X X

Rode patrijs X X

Kwartel X X

Waterhoen X X

Meerkoet X X

Purperkoet - X

Kleine trap X X

Grote trap X X

Steltkluut X X

Griel X X

Vorkstaartplevier X -

Kievit X -

Kleine plevier X -

Groenpootruiter X -

Oeverloper X X

Witgat X -

Watersnip X -

Witbuikzandhoen - X

Houtduif X X

Turkse tortel X X

Koekoek X X

Kuifkoekoek X X

Steenuil X X

Oehoe X X

Bosuil – X

Moorse nachtzwaluw - X

Gierzwaluw X X

Vale gierzwaluw X X

Alpengierzwaluw X X

IJsvogel - X

Bijeneter X X

Hop X X

Groene specht X X

Grote bonte specht X X    

Veldleeuwerik X X

Boomleeuwerik X X

Kuifleeuwerik X X

Teklaleeuwerik X X

Kortteenleeuwerik X -

Kalanderleeuwerik X X

Rotszwaluw X X

Oeverzwaluw X -

Boerenzwaluw X X

Roodstuitzwaluw X X

Huiszwaluw X X

Graspieper X -

Waterpieper X X

Witte kwikstaart X X          

Grote gele kwikstaart X X

Gele kwikstaart X X

Waterspreeuw X X

Winterkoning X X

Heggemus X X

Roodborst X X

Blauwborst X X

Nachtegaal X X

Zwarte roodstaart X X

Roodborsttapuit X X

Tapuit X X

Zwarte tapuit X –

Blonde tapuit - X

Blauwe rotslijster X X           

Merel X X

Grote lijster X X

Snor - X   

Graszanger X X

Cetti's zanger X X

Grote karekiet – X

Kleine karekiet – X

Grasmus - X

Baardgrasmus X X

Zwartkop X X

Kleine zwartkop X X

Bergfluiter X X

Goudhaan X X

Kuifmees X X

Pimpelmees X X

Koolmees X X

Zwarte mees X X

Staartmees X X

Boomklever X X

Boomkruiper X X

Roodkopklauwier X X

Zuidelijke klapekster X X

Zwarte spreeuw X X

Wielewaal - X

Vlaamse gaai X X

Ekster X X

Blauwe ekster X X

Alpenkraai X X

Kauw X X

Raaf X X

Zwarte kraai X X

Huismus X X

Spaanse mus X X

Vink X X

Appelvink X X

Europese kanarie X X

Groenling X X

Sijs X X

Putter X X

Kneu X X

Kruisbek X X

Cirlgors X -

Grijze gors X X

Grauwe gors X X

 

 

X = gezien/gehoord

† = dood gevonden

S = sporen/keutels/holen

D = vleermuis-detector

 

Zoogdieren:

Egel - X

Savi´s dwergvleermuis X -

Mol S S

Vos – S

Otter - S

Genetkat † -

Wild zwijn S S

Edelhert X -

Steenbok X X

Eekhoorn - X

Bosmuis X X

Konijn X

Iberische haas - X

 

Reptielen & amfibiën:

Ribbensalamander - X

Spaanse groene kikker X X

Iberische kikker X –

Zuideuropese boomkikker - X

Kaspische beekschildpad X X

Parelhagedis – X

Smaragdhagedis - X

Muurgekko - X

Gewone muurhagedis - X

Spaanse muurhagedis X

Algerijnse zandloper X

Hagedisslang - †

Trapslang - †

Hoefijzerslang - †

Gladde slang – X

Adderringslang - X

P

SOORTENLIJST

Vogelreizen Extremadura & Gredos

14 t/m 21 april 2007

26 april t/m 3 mei 2008

  02 t/m 09 april 2011

08 t/m 15 april 2012

Reisleider: Kees Woutersen

 

VOGELS (136, 131, 138, 128 soorten):

Fuut X X X X

Dodaars X X X X

Aalscholver X - X X

Woudaap X - - -

Ralreiger - - - X

Koereiger X X X

Kleine zilverreiger X X X X

Grote zilverreiger - X X X

Blauwe reiger X X X X

Purperreiger X- X X

Ooievaar X X X X

Zwarte ooievaar X X X X

Lepelaar X - X -

Wilde eend X X X X

Krakeend X X X X

Slobeend X - X X

Grijze wouw X – X X

Zwarte wouw X X X X

Rode wouw X X X X

Aasgier X X X X

Monniksgier X X X X

Vale gier X X X X

Slangenarend X X X X

Grauwe kiekendief X X X X

Bruine kiekendief X X X X

Wespendief X - - X

Buizerd X X X X

Steenarend X X X X

Spaanse keizerarend X X X -

Dwergarend X X X X

Havikarend - - X -

Visarend - - X -

Slechtvalk X - - -

Torenvalk X X X X

Kleine torenvalk X X X X

Rode patrijs X X X X

Kwartel X X X -

Waterral - - - X

Waterhoen X X X X

Meerkoet X X X X

Purperkoet X- X X

Kleine trap X X X X

Grote trap X X X X

Steltkluut X X X X

Griel X X - -

Vorkstaartplevier X X - -

Kievit X - - -

Kleine plevier X X - X

Kleine strandloper X - - -

Tureluur X X - -

Groenpootruiter X - - X

Oeverloper X – X X

Witgat - X X X

Watersnip - - - X

Kokmeeuw X - - -

Geelpootmeeuw X – X -

Dwergstern - X - -

Lachstern - - - X

Witbuikzandhoen X X X -

Zwartbuitzandhoen - X X -

Houtduif X X X X

Turkse tortel X X X X

Zomertortel - X - -

Koekoek X X X X

Kuifkoekoek X X X X

Kerkuil - X - X

Bosuil - X - X

Steenuil X X - -

Velduil - - X -

Oehoe X X X X

Gierzwaluw X X X X

Vale gierzwaluw X - X X

Alpengierzwaluw X X X -

Ijsvogel X X X X

Bijeneter X X X X

Scharrelaar X X X -

Hop X X X X

Groene specht X X X X

Grote bonte specht X X X X

Veldleeuwerik X X X X

Boomleeuwerik X X X X

Kuifleeuwerik X X X X

Teklaleeuwerik X X X X

Kortteenleeuwerik X X - X

Kalanderleeuwerik X X X X

Rotszwaluw X X X X

Boerenzwaluw X X X X

Roodstuitzwaluw X X X X

Huiszwaluw X X X X

Boompieper X X - -

Waterpieper X X X X

Graspieper - - X X

Witte kwikstaart X X X X

Grote gele kwikstaart X X X X

Gele kwikstaart X X X -

Waterspreeuw X X X X

Winterkoning X X X X

Heggemus X X X X

Roodborst X X X X

Blauwborst X X X X

Nachtegaal X X X X

Zwarte roodstaart X X X

Roodborsttapuit X X X X

Paap - X - -

Tapuit X X X X

Zwarte tapuit X X - -

Blonde tapuit X X X -

Blauwe rotslijster X X X X

Merel X X X X

Grote lijster X X X X

Snor X - X X

Graszanger X X X X

Cetti's zanger X X X X

Grote karekiet X X X X

Rietzanger X - - X

Kleine karekiet X – X X

Grasmus - - - X

Provencaalse grasmus - X - X

Baardgrasmus X X - X

Zwartkop X X X X

Kleine zwartkop X X X X

Bergfluiter X X X -

Fitis X - X -

Tjiftjaf X X - -

Iberische Tjiftjaf - - X -

Goudhaan - X X X

Vuurgoudhaan X - X -

Kuifmees X X X X

Pimpelmees X X X X

Koolmees X X X X

Zwarte mees X X X X

Staartmees X X X X

Boomklever X X X X

Boomkruiper X X X X

Roodkopklauwier X X X X

Iberische klapekster X X X X

Zwarte spreeuw X X X X

Wielewaal X X X -

Gaai X X X X

Ekster X X X X

Blauwe ekster X X X X

Alpenkraai X X X X

Kauw X X X X

Raaf X X X X

Zwarte kraai X X X X

Huismus X X X X

Spaanse mus X X X X

Rotsmus - - X X

Vink X X X X

Appelvink X - - X

Citroenkanarie X - - X

Europese kanarie X X X X

Sijs - - - X

Groenling X X X X

Putter X X X X

Kneu X X X X

Kruisbek X – X X

Cirlgors - X X -

Grijze gors X X X X

Ortolaan - X - -

Grauwe gors X X X X

Sint Helenafazantje - - - X

 

Overigen: 

X = gezien/gehoord

† = dood gevonden

S = sporen/keutels/holen

D = vleermuis-detector

 

Zoogdieren

Mol S S S S

Huisspitsmuis - - - †

Egel - † † -

Vos - X X -

Steenmarter † - - -

Genetkat - - - S

Otter S X S -

Wild zwijn S – X -

Edelhert - X X X

Iberische steenbok X X X X

Eekhoorn X - - X

Konijn X X † X

Iberische haas - X X X

Reptielen & amfibiën

Gewone pad X - X -

Spaanse groene kikker X X X X

Boomkikker - - X -

Zuidelijke boomkikker X X X X

Kleine marmersalamander X X - -

Ribbensalamander X X - -

Kaspische beekschildpad X X X X

Europese waterschildpad - X - -

Gekko X - - -

Parelhagedis X X X -

Smaragdhagedis - X - -

Spaanse muurhagedis X X X X

Algerijnse zandloper X X X -

Hagedisslang † - - -

Adderringslang X X - -

 

Leuk   :

Schorpioen X -

Treksprinkhaan X -

Veenmol X -

Oliekever X X

Mestkever X X

Amerikaanse rivierkreeft X X